Υλικά:

1μιση κιλό ντομάτες κομμένες στη μέση

2 κουταλιές της σούπας βαλσαμικό

1 κουταλάκι ρίγανη

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

3 σκελίδες σκόρδου σε σκόνη

300 ml ζωμό λαχανικών

4 κουταλιές της σούπας μασκαρπόνε

λίγο βασιλικό

μισό κιλό πένες

125 γραμ. μοτσαρέλα σε μπάλες

50 γραμ. τριμμένη παρμεζάνα

 

Εκτέλεση:

  1. Ανάψτε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάλτε τις ντομάτες σε ένα ταψάκι και ρίξτε από πάνω το βαλσαμικό, τη ρίγανη και λίγο αλατοπίπερο. Ψήστε για 1 ώρα περίπου.
  2. Βάλτε λάδι στο τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο για 1 λεπτό ακόμη. Όταν γίνουν οι ντομάτες, ρίξτε το ζωμό, αφήστε να σιγοβράσει για 5 λεπτά και προσθέστε το μασκαρπόνε. Βγάλτε το από τη φωτιά και κάντε το πιο πυκνό με το μπλέντερ.
  3. Στο μεταξύ, βράστε τα μακαρόνια και σουρώστε. Ανεβάστε το φούρνο στο γκριλ. Αλατοπιπερώστε τη σος και ρίξτε μέσα το βασιλικό και τα ζυμαρικά. Ανακατέψτε τα όλα και καλύψτε με το τυρί. Ψήστε στο φούρνο μέχρι να πάρει χρυσαφένια απόχρωση.