Αν το μωρό καθυστερήσει να γεννηθεί, δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την υγεία του, ακόμα και στις 41 ή 42 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Απλώς εσείς νιώθετε κούραση και δυσφορία. Ο υπέρηχος δείχνει αν ο πλακούντας δεν παρέχει αρκετό οξυγόνο ή τα ίδια θρεπτικά συστατικά με πριν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός προτείνει καισαρική ή πρόκληση τοκετού , ανάλογα με την περίπτωση. Αν όλα βαίνουν καλώς, απλώς περιμένετε τη στιγμή του τοκετού.

Η πρόκληση τοκετού μπορεί να συμβεί όταν έχετε ξεπεράσει τις 41 εβδομάδες, όταν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που προκαλούν ανησυχία (προεκλαμψία) και όταν σπάνε τα νερά αλλά δεν έχουν ξεκινήσει οι διαστολές. Ο γιατρός και η μαία θα σας καθοδηγήσουν και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις σας.

Τι συμβαίνει στην πρόκληση τοκετού: ο γιατρό κάνει μία κολπική εξέταση για να καταλάβει εάν η μήτρα είναι έτοιμη για τοκετό. Αν δεν είναι, σας προτείνεται μία μέθοδος με φυσικές ορμόνες ή μία διαδικασία που ανοίγει τη μήτρα. Ή ο συνδυασμός τους. Το σημαντικότερο είναι να επιλέξετε τη μέθοδο που σας κάνει να νιώθετε καλύτερα και ταιριάζει στη δική σας περίπτωση.