Η φροντίδα του εαυτού μας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί μας βοηθά να διατηρούμε καλή ψυχολογία καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου και δεύτερον, γιατί η καλή ψυχολογία συμβαδίζει με τη σωματική και την πνευματική υγεία.

Φροντίδα προσώπου

Μπορεί να ανήκετε στις τυχερές και να έχετε δέρμα που λάμπει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ή μπορεί, λόγω των ορμονικών αλλαγών, να αποκτήσετε ελαφριά ακμή που όμως περνά μετά τον τοκετό. Αυτό που πρέπει πρώτα από όλα να κάνετε, είναι να είστε σχολαστική με τον καθαρισμό του προσώπου σας. Τώρα το δέρμα σας είναι πιο ευαίσθητο από ποτέ. Χρειάζεται έξτρα ενυδάτωση, ενώ η απολέπιση πρέπει να γίνεται απαλά και υπομονετικά. Αντισταθείτε στον πειρασμό να σπάτε σπυράκια ή να πειράζετε τα σημάδια στο δέρμα σας. Πιείτε πολύ νερό, γιατί το χρειάζεται το έμβρυο, αλλά και το δέρμα σας για να ενυδατωθεί.

Τι να προσέχετε

Προσπαθήστε να μην αγχώνεστε, γιατί τα υψηλά επίπεδα στρες είναι επιβλαβή για την επιδερμίδα σας σχεδόν όσο και για την ψυχολογική σας κατάσταση. Σε ό,τι αφορά την καθημερινή φροντίδα του δέρματος με κρέμες, θα πρέπει να αποφύγετε τα προϊόντα με ρετινοειδή που περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία σε υψηλές δόσεις μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Στο μακιγιάζ και τα βερνίκια νυχιών καλύτερα να μην κάνετε πειραματισμούς με μάρκες που δεν εμπιστεύεστε.

Μαλλιά

Το κεφάλαιο μαλλιά στην εγκυμοσύνη είναι κάτι που απασχολεί αρκετά τις γυναίκες, γιατί δεν ξέρουν εκ των προτέρων τι αλλαγές θα επιφέρουν οι ορμόνες. Aλλες γυναίκες αποκτούν πιο πλούσια και πυκνά μαλλιά, άλλες χάνουν μερικές τρίχες και άλλες τα βλέπουν να μετατρέπονται από ίσια σε σγουρά. Σε κάθε περίπτωση, τα έλαια δυναμώνουν την τρίχα, θρέφουν βαθιά και μειώνουν το ρίσκο απώλειας τριχών. Κάντε μασάζ στο κεφάλι σας με έλαια καρύδας ή αμυγδάλου. Οσον αφορά τη βαφή των μαλλιών πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές ειδικά το πρώτο τρίμηνο. Αν μπορείτε, μη βάψετε την ρίζα, υιοθετώντας την τεχνική του μπαλαγιάζ και προτιμήστε οικολογικές βαφές μαλλιών. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η βαφή είναι επιβλαβής για το έμβρυο, εντούτοις καλό είναι να αποφεύγονται χημικές ουσίες που μπορεί να περάσουν από το δέρμα της μητέρας σε αυτό.

Σώμα

Το σώμα σας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεται περιποίηση, σχολαστική καθαριότητα και ενυδάτωση. Είναι συνεχείς οι αλλαγές που θα παρατηρείτε πάνω σας στη διάρκεια των 9 μηνών. Θα πρέπει να αποδεχθείτε το γεγονός και να δείξετε αγάπη στο σώμα σας, φροντίζοντάς το και ενισχύοντας τις άμυνές του ώστε να αντεπεξέλθει κατά τον καλύτερο τρόπο στη διαδικασία της εγκυμοσύνης συνολικά. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις ραγάδες, δημιουργούνται στην κοιλιά και το στήθος από το απότομο τράβηγμα του δέρματος, λόγω της αύξησης των κιλών. Eρευνες συσχετίζουν επίσης την εμφάνιση ραγάδων με τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βοηθήσετε το δέρμα σας να αντισταθεί στη δημιουργία ραγάδων ή να μειώσετε την έντασή τους. Κάντε μασάζ στις επίμαχες περιοχές με κρέμες ή λοσιόν που περιλαμβάνουν βιταμίνη Ε, αλόη βέρα και βούτυρο καριτέ. Oσο πιο νωρίς ξεκινήσετε τη χρήση τους, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι. Υπάρχουν και οι φυσικές εναλλακτικές με λάδι καρύδας, που υπάρχει ούτως ή άλλως ως συστατικό σε πολλά καλλυντικά γιατί απορροφάται εύκολα από το δέρμα και εξουδετερώνει τα νεκρά κύτταρα. Το ίδιο ισχύει και για την αλόη βέρα, που βοηθά πολύ στην επαναφορά του δέρματος, πριν και αφού εμφανιστούν οι ραγάδες.

Διατροφή

Να καταναλώνετε τροφές από τις οποίες λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα ωφελούν το δέρμα σας. Οι καλύτερες επιλογές σε αντιοξειδωτικά είναι η μαύρη σοκολάτα, τα κόκκινα φρούτα, η γλυκοπατάτα, το μπρόκολο και το πράσινο τσάι. Θα πάρετε βιταμίνες από τα πράσινα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι και τους ξηρούς καρπούς, ενώ ο ψευδάργυρος περιλαμβάνεται στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα κάσιους και τα ενισχυμένα δημητριακά. Φροντίστε να μην πάρετε υπερβολικά πολλά κιλά.

Ντύσιμο

Η αγορά νέων ρούχων και η αλλαγή νούμερου είναι κάτι αναπόφευκτο και δεν χρειάζεται να νιώθετε άσχημα για αυτό. Ούτε χρειάζεται να αλλάξετε εντελώς το στυλ σας και να ντύνεστε μόνο με πολύ φαρδιά ρούχα που σας κάνουν να νιώθετε ελαφρώς άκομψη και ατημέλητη. Στο πρώτο τρίμηνο η αλλαγή είναι πολύ μικρή, οπότε μπορείτε να αφήνετε κάποια κουμπιά ανοιχτά. Στο δεύτερο τρίμηνο θα πρέπει να επενδύσετε σε κάποια κομμάτια που θα χρειαστείτε και το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό. Οπως για παράδειγμα ένα παντελόνι εγκυμοσύνης, δηλαδή, με λάστιχο αντί για κουμπιά. Συνδυάστε το με ένα πιο στενό μπλουζάκι ή ζακέτα και βάλτε όμορφα αξεσουάρ για να νιώθετε όπως παλιά. Επίσης, μία ελαστική pencil φούστα εφαρμόζει σε κάθε σώμα και σας κάνει να νιώθετε θηλυκή. Τα κολάν με σχέδια είναι μία έξυπνη ιδέα, γιατί ταιριάζουν στις περισσότερες περιστάσεις και δεν σας στερούν την απαραίτητη άνεση. Ολοκληρώστε την εμφάνισή σας με μία πρακτική αλλά κομψή τσάντα που θα χωράει πράγματα δικά σας και του μωρού.