Οι πρώτες μέρες μετά την έλευση του μωρού στο σπίτι είναι σαν όνειρο – άλλοτε υπέροχο και άλλοτε πολύ τρομακτικό. Υπάρχουν πολλά που δεν ξέρετε ακόμη: Καταλαβαίνει ποιοι είστε; Αισθάνεται όμορφα; Γιατί κλαίει; Όμως ορισμένα πράγματα είναι αυτονόητα. Για παράδειγμα, ξέρετε πως όταν το μικρό σας φαίνεται να δυσφορεί, έχει ανάγκη από την αγκαλιά σας! Έτσι, στον πρώτο ήχο του βρεφικού κλάματος συνηθίζατε να διακόπτετε οποιαδήποτε δραστηριότητα για να το πάρετε στα χέρια σας. Μέχρι που μια μέρα κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο σας προειδοποίησε πως με αυτούς τους ρυθμούς σύντομα θα είναι κακομαθημένο. Μα είναι στ’ αλήθεια εφικτό να κακομάθετε ένα βρέφος;

Υπάρχει περίπτωση να κακομάθω το νεογέννητο μωρό μου;

Όπως ίσως μαντεύατε, είναι αδύνατον να κακομάθετε ένα νεογέννητο, ό,τι και αν σας λένε οι φίλοι και οι συγγενείς σας. Αντιθέτως, τα μωρά έχουν τεράστια ανάγκη από το άγγιγμα και την τρυφερότητά μας, ιδιαίτερα τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Μετά από αυτό, η επαφή πρέπει να συνεχίσει αλλά να υπάρξουν προσαρμογές που να επιτρέπουν στον μπόμπιρα μια σχετική ανεξαρτησία – άλλωστε, από τότε και έπειτα είναι όντως εφικτό να τον κακομάθετε!

Μέχρι τότε, δείτε πώς οι αγκαλιές και η φροντίδα σας κάνουν καλό στο μωράκι σας.

Σωματική επίδραση της αγκαλιάς

Έρευνες έχουν δείξει πως τα μωράκια που έχουν σώμα με σώμα επαφή με τους γονείς τους έχουν πιο υγιές καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα από τα υπόλοιπα, κλαίνε λιγότερο και τρώνε καλύτερα. Στην περίπτωση που εμφανίσουν κολικούς, η ανησυχία και τα συμπτώματά τους μειώνονται σημαντικά όταν οι γονείς αντιδρούν σε αυτά με αγκαλιές και νανουρίσματα. Σαν να μην έφταναν αυτά, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως όταν κρατάτε το μωράκι σας στο ιατρείο του παιδιάτρου, τα εμβόλια και οι λοιπές ιατρικές διαδικασίες του προκαλούν λιγότερο πόνο!

Σωματική επαφή και βρεφικός εγκέφαλος

Οι πρώτοι δύο μήνες από τη γέννηση του μωρού είναι καίριοι για την ορθή ανάπτυξη του εγκεφάλου του, κυρίως για την περιοχή της αμυγδαλής. Η αμυγδαλή βρίσκεται στο κέντρο του ανθρώπινου εγκεφάλου και αποτελεί τμήμα του λιμπικού συστήματος. Το λιμπικό σύστημα με τη σειρά του εμπλέκεται στη συναισθηματική μάθηση, στη λειτουργία της μνήμης και στην ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Newborn and Infant Nursing Reviews, αυτό το τόσο σημαντικό μέρος του εγκεφάλου του μωρού ενεργοποιείται όταν το παίρνουμε στην αγκαλιά μας, και έτσι ενισχύεται η ανάπτυξή του!