Αν νομίζατε ότι τα δυσάρεστα συμπτώματα θα εξαφανιστούν μόλις ακουστεί το πρώτο κλάμα του μωρού σας, τώρα είστε αντιμέτωπη με μια μεγάλη απογοήτευση. Το σώμα σας ταλαιπωρήθηκε πολύ κατά τη διάρκεια της κύησης, ενώ και ο τοκετός σίγουρα δεν ήταν παιχνιδάκι. Τώρα έχει ανάγκη από λίγο χρόνο για να αναρρώσει. Στα καλά νέα, αυτή τη φορά η δυσφορία δεν πρόκειται να κρατήσει εννέα μήνες, αλλά περίπου έξι εβδομάδες, με τα περισσότερα συμπτώματα να υποχωρούν ήδη από το τέλος της πρώτης. Μέχρι τότε, οι παρακάτω συμβουλές ενδέχεται να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε. Μην ξεχνάτε: Για να είστε σε θέση να φροντίσετε το μωράκι σας, πρέπει πρώτα να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Συνηθισμένα συμπτώματα της λοχείας

και πώς θα τα αντιμετωπίσετε

Κολπική αιμορραγία

Ενδέχεται να σταματά και να επανέρχεται σε όλο το διάστημα των έξι εβδομάδων από τον τοκετό. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας σερβιέτες – και αποφύγετε τα ταμπόν.

Κράμπες

Η μήτρα σας συσπάται για να μπορέσει να επανέλθει στο κανονικό της μέγεθος – και αυτό μπορεί να πάρει επίσης έξι εβδομάδες. Μιλήστε με τον γυναικολόγο σας για να σας συστήσει παυσίπονα που θα είναι ασφαλή τόσο για εσάς όσο και για το νεογέννητο, σε περίπτωση που θηλάζετε.

Ενοχλήσεις στην περιοχή του περινέου

Ενδέχεται να αισθάνεστε δυσφορία, πόνο ή μούδιασμα. Το κυριότερο είναι να κρατάτε την περιοχή πεντακάθαρη. Ενδέχεται να αισθανθείτε καλύτερα τοποθετώντας λίγο πάγο στο σημείο, φροντίζοντας να τον τυλίξετε με μια πετσέτα για να μην δημιουργηθεί έγκαυμα. Προσπαθήστε να κοιμάστε στο πλάι και να φοράτε φαρδιά ρούχα και εσώρουχα. Αν η δυσφορία είναι έντονη, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για χορήγηση φαρμάκων.

Πόνος ή μούδιασμα στην καισαρική τομή

Κατά πάσα πιθανότητα, ο μαιευτήρας σάς έχει ήδη προτείνει τα κατάλληλα παυσίπονα. Ταυτόχρονα, είναι απολύτως απαραίτητο να αποφύγετε οποιαδήποτε δραστηριότητα απαιτεί να σηκώσετε βάρος κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων από τη γέννα.

Δυσουρία

Μετά τις ασταμάτητες διαδρομές στην τουαλέτα στους τελευταίους μήνες της κύησης, τώρα ξαφνικά η ούρηση έγινε δύσκολη υπόθεση. Το σύμπτωμα θα υποχωρήσει σύντομα, όμως για να επιταχύνετε τη διαδικασία καλό είναι να πίνετε πολλά υγρά και να κινείστε. Λίγο χλιαρό νερό στην περιοχή του περινέου μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.

Δυσκοιλιότητα

Μην προσπαθήσετε να πιέσετε την κατάσταση. Πιείτε πολλά υγρά και καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Πηγαίνετε περιπάτους και κάνετε ασκήσεις Κέγκελ. Επίσης, δοκιμάστε να… μασήσετε μια τσίχλα. Φαίνεται πως μπορεί να διεγείρει το πεπτικό σύστημα.

Αιμορροΐδες

Ναι, οι ωθήσεις που δίνατε κατά τον τοκετό είχαν αυτή τη δυσάρεστη συνέπεια. Μερικές κρύες κομπρέσες ενδέχεται να βοηθήσουν αν το πρόβλημα είναι περιορισμένο. Αν αισθάνεστε έντονη δυσφορία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, προκειμένου να σας συστήσει κάποιο τοπικό αναισθητικό.

Εξάντληση

Μην κάνετε τίποτα περισσότερο από τα απολύτως απαραίτητα, και φροντίστε να κοιμάστε τις ώρες που κοιμάται το νεογέννητο. Ζητήστε βοήθεια από τα αγαπημένα σας πρόσωπα και μην αγχώνεστε για την ακαταστασία στο σπίτι.

Νυχτερινή εφίδρωση

Σκεπάστε το μαξιλάρι σας με μια απορροφητική πετσέτα. Φροντίστε να πίνετε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην αφυδατωθείτε.

Δυσφορία στο στήθος

Μουσκέψτε μια πετσέτα με χλιαρό νερό και ακουμπήστε τη επάνω στις θηλές σας ή κάντε στο στήθος σας ένα απαλό μασάζ. Φροντίστε να φοράτε σουτιέν θηλασμού με καλή εφαρμογή.

Σκασμένες θηλές

Πρώτα από όλα, βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει την κατάλληλη στάση θηλασμού. Μετά το γεύμα του μωρού σας, μην βιαστείτε να ντυθείτε: Περιμένετε λίγο μέχρι οι θηλές σας να στεγνώσουν και αποφύγετε υφάσματα που ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμούς.

Διαρροές γάλακτος

Έχετε πάντα μαζί σας επιθέματα στήθους και αποφύγετε τα… μονόχρωμα τοπ. Τα μοτίβα είναι ικανά να καμουφλάρουν μια μικρή διαρροή μέχρι να επιστρέψετε στο σπίτι και να αλλάξετε ρούχα.

Επιλόχειος κατάθλιψη

Τόσο οι ορμόνες όσο και οι ανακατατάξεις στην καθημερινότητά σας είναι ικανό να σας επηρεάζουν ψυχολογικά. Η επιλόχειος κατάθλιψη επηρεάζει μία στις επτά γυναίκες. Συνήθως ξεκινά 2 – 3 μέρες μετά τον τοκετό, όμως δεν αποκλείεται να καθυστερήσει και λίγο περισσότερο. Συνήθως υποχωρεί μόνη της μερικές εβδομάδες μετά. Μέχρι τότε φροντίστε τον εαυτό σας όσο μπορείτε περισσότερο και, αν δείτε ότι επιμένει, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.