Δεν πρόκειται για καινούργιο φαινόμενο: Εδώ και δεκαετίες, οι γονείς μιλούν κατά τη διάρκεια της κύησης προς το μέρος της κοιλίτσας που φιλοξενεί το μωράκι τους, έχοντας ακούσει ότι όλο και κάτι μπορεί να ακούσει. Πόσο είναι, όμως, αυτό το κάτι; Έχει όντως νόημα να απευθύνεστε στο έμβρυο πριν ακόμη γεννηθεί; Και αν ναι, από πότε;

Πώς αναπτύσσεται η ακοή του μωρού

Δέκατη έκτη εβδομάδα

Είναι πολύ πιθανό ότι το μωράκι σας αρχίζει σιγά σιγά να ακούει τους πρώτους του ήχους. Προς το παρόν, αυτοί περιορίζονται στον χτύπο της καρδιάς σας, το γουργουρητό της κοιλιάς σας και τον ήχο της αναπνοής σας. Με την πάροδο των ημερών, θα αρχίσει να “πιάνει” και ήχους από τον έξω κόσμο!

Εικοστή τέταρτη εβδομάδα

Από αυτό το σημείο και έπειτα τα μωράκια όχι απλώς είναι σε θέση να ακούσουν, αλλά σύμφωνα με έρευνες γυρνούν το κεφάλι τους σαν ανταπόκριση στους ήχους! Φυσικά, ανάμεσα στο μικρό σας και τον έξω κόσμο παρεμβάλλεται το αμνιακό υγρό, αλλά και το ίδιο σας το σώμα. Επομένως, ο ήχος που φτάνει στα αυτάκια του σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο δυνατός και καθαρός όσο αυτός που ακούτε εσείς.

Δηλαδή πώς ακούει;

Δοκιμάστε να μιλήσετε με τον σύντροφό σας καλύπτοντας και οι δύο το στόμα σας με τα χέρια σας. Κάπως έτσι ακούει τον κόσμο και το μικρό σας. Όσο πιο δυνατός είναι ένας ήχος, τόσο πιο πιθανό είναι να τον ακούει καθαρά – τέτοιοι είναι το γάβγισμα του σκύλου σας ή η σειρήνα ενός ασθενοφόρου που περνά στον δρόμο. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε: Προς το παρόν, οι δυνατοί ήχοι δεν μπορούν να βλάψουν τα αυτάκια του, ενώ παράλληλα από τη στιγμή που εκτίθεται από τώρα σε αυτούς, είναι πιο πιθανό να μην το ταράζουν και τόσο μετά τη γέννησή του.

Άρα πρέπει να του μιλάω;

Ναι. Έρευνα έχει δείξει, ότι τα μωρά είναι σε θέση να αναγνωρίσουν λέξεις ή ακόμη και αλλαγές στον τόνο της φωνής μας, με βάση τους ήχους στους οποίους είχαν εκτεθεί ως έμβρυα. Μάλιστα, η δική σας φωνή είναι εκείνη που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ήχους που φτάνουν στα αυτάκια του, η φωνή σας περνά μέσα από το σώμα σας και ακούγεται πιο δυνατά σε εκείνο από ό,τι στους υπόλοιπους ανθρώπους που σας ακούνε. Τραγουδήστε του, μιλήστε του ή αν όλα αυτά σας φαίνονται παράξενα, απλώς διαβάστε το βιβλίο σας δυνατά ώστε να ακούει και εκείνο.