Μπορεί για εμάς τους ενήλικες να αποτελεί ένδειξη έλλειψης καλών τρόπων, για το μωρα όμως το ρέψιμο είναι απαραίτητο, ειδικά μετά το φαγητό ή τον θηλασμό. Γιατί όμως είναι σημαντικό να ρεύεται το μικρό σας και πώς μπορείτε να το βοηθήσετε;

Γιατί είναι σημαντικό να ρεύεται το μωρό

 

Μέσω του ρεψίματος, οι μικρές φυσαλίδες αέρα που υπάρχουν στο στομαχάκι του μωρού -και οι οποίες δημιουργήθηκαν από την κατάποση του γάλακτος- θα βγουν ανακουφίζοντας το μικρό σας και μειώνοντας τις πιθανότητες για κολικούς και αέρια. Έχετε κατά νου ότι αέρα καταπίνουν τα μωρά είτε τρώνε με μπιμπερό είτε θηλάζουν.

Κάθε πότε πρέπει να ρεύεται

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μωρό πρέπει να ρεύεται μετά από κάθε γεύμα του, ανεξάρτητα από το αν δείχνει σημάδια δυσανασχέτησης ή όχι. Επιπλέον, κάποιοι υποστηρίζουν ότι για κάθε 50 ml γάλα που χορηγείτε στο παιδί καλό είναι να το κρατάτε 2-3 λεπτά, ώστε να ρευτεί, όπως και όταν κάνετε αλλαγή μαστού κατά τον θηλασμό.

Πώς θα διευκολύνετε τη διαδικασία

 

Καλό είναι να έχετε ένα καθαρό πανάκι κάτω από το σαγόνι του μωρού έτσι ώστε να μη λερωθείτε αν μετά το ρέψιμο ακολουθήσουν και οι γνωστές «γουλίτσες». Οι στάσεις ρεψίματος που μπορεί να σας βολέψουν είναι οι ακόλουθες:

  • Σταθείτε όρθιοι, κρατήστε το μωρό στο στήθος σας και ακουμπήστε το πηγούνι του στον ώμο σας. Στηρίξτε το μωρό με το ένα χέρι και τρίψτε με το άλλο απαλά την πλατούλα του. Έτσι θα φύγει από το στομαχάκι του ο παγιδευμένος αέρας.
  • Βάλτε το μωρό σε καθιστή θέση, με το ένα χέρι σας κρατήστε το κεφαλάκι του σταθερά μπροστά και με το άλλο χτυπήστε ελαφριά την πλατούλα του. Αυτή είναι ίσως η πιο αποτελεσματική στάση, αφού μέσα σε μόλις 1-2 λεπτά το μωρό θα έχει ρευτεί.

 

Να θυμάστε ότι…

 

Θα πρέπει να έχετε υπομονή, αφού η διαδικασία του ρεψίματος μπορεί να διαρκέσει ακόμη και ένα τέταρτο. Κάποια μωράκια μπορεί να ρευτούν αμέσως και άλλα… θέλουν να πάρουν τον χρόνο τους. Άλλωστε, το μωρό σας απολαμβάνει αυτή τη διαδικασία, αφού του επιτρέπει λίγη ακόμη στενή επαφή με τη μαμά του.