Αρκετές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με περισσότερα νεύρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Οι ορμονολογικές αλλαγές είναι και σε αυτήν την περίπτωση ένας από τους λόγους για τις αλλαγές στη διάθεσή σας. Όπως πολλές γυναίκες είναι ευερέθιστες πριν φτάσει η περίοδός τους κάθε μήνα, έτσι κάποιες γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίζουν αισθήματα απογοήτευσης και θυμού στην εγκυμοσύνη τους.

Ένας ακόμη λόγος που έχετε περισσότερα νεύρα μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι νιώθετε περισσότερο κουρασμένη. Όπως ξέρετε από πρώτο χέρι, όταν δεν αισθάνεστε καλά, η ικανότητά σας να παραμείνετε ήρεμη είναι μειωμένη. Η κόπωση και η δυσφορία που αισθάνεστε στην εγκυμοσύνη συμβάλλουν σημαντικά στον θυμό σας. Το να διατηρείτε την ψυχραιμία σας όταν αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένη είναι πραγματικά δύσκολο.

Επίσης, κάποιες γυναίκες μπορεί να έχουν συναισθήματα δυσφορίας στην εγκυμοσύνη λόγω της ευρύτερης κατάστασής τους. Ίσως η οικονομική τους κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική, ίσως βιώνουν στρες στη δουλειά ή ίσως η σχέση με τον σύντροφό τους δεν είναι στα καλύτερά της.

Αν και τα περιστασιακά συναισθήματα απογοήτευσης είναι φυσιολογικά, είναι σημαντικό να μην αγνοείτε τον θυμό σας εάν είναι μια μόνιμος ή παρεμβαίνει στην ικανότητά σας να αντιμετωπίσετε την καθημερινότητά σας. Επομένως, αν νιώθετε τα αρνητικά συναισθήματα να σας κατακλύζουν, καλό είναι να απευθυνθείτε αρχικά στον γιατρό σας και στη συνέχεια σε έναν διαπιστευμένο ψυχοθεραπευτή.

Πώς να διαχειριστείτε τα νεύρα στην εγκυμοσύνη

*Μη γίνεστε αυστηρή με τον εαυτό σας

Το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο από το να αισθάνεστε άσχημα, είναι το να αισθάνεστε άσχημα επειδή αισθάνεστε άσχημα. Θυμηθείτε ότι δεν είστε η μόνη που βιώνει κάτι τέτοιο και ότι οι ορμόνες σας ευθύνονται για ένα μεγάλο μέρος της προσωρινής αυτής κατάστασης.

*Μιλήστε στους δικούς σας ανθρώπους

Για να αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις, αλλά και για να νιώσετε μια σχετική ανακούφιση, μοιραστείτε με τους κοντινούς σας ανθρώπους το πώς βιώνετε αυτήν την περίοδο της ζωής σας. Ζητήστε εκ των προτέρων συγγνώμη για τις εντάσεις που ίσως δημιουργήσετε άθελά σας και αν έχετε παιδιά, εξηγήστε τους ότι θα βελτιωθεί κάποια στιγμή η διάθεσή σας.

*Κάντε την ξεκούρασή σας προτεραιότητα

Ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης είναι πιθανό να νιώθετε συνεχώς εξαντλημένη, ανεξαρτήτως του πόσο έχετε κοιμηθεί. Στο τρίτο τρίμηνο, μπορεί να δυσκολεύεστε να βολευτείτε, κάτι το οποίο οδηγεί αναπόφευκτα σε αϋπνία ή/και κακή ποιότητα ύπνου. Ωστόσο, η έλλειψη ύπνου μόνο αρνητικά μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τα νεύρα σας. Φροντίστε λοιπόν να ξεκουράζεστε περισσότερο, χωρίς να νιώθετε τύψεις: ο οργανισμός σας το έχει ανάγκη.

*Επικοινωνήστε με άλλες γυναίκες

Όταν ζείτε μια απαιτητική κατάσταση είναι εύκολο να κλειστείτε στον εαυτό σας και τις ανησυχίες σας, όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να σας βοηθήσει. Συζητήστε για το πώς βιώνετε την εγκυμοσύνη σας με άλλες γυναίκες που επίσης περιμένουν παιδί ή γέννησαν πρόσφατα και σίγουρα θα εκπλαγείτε με το πόσο συχνό φαινόμενο είναι τα νεύρα που νιώθετε.