Το φούσκωμα είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, το οποίο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αρκετά άβολα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε την κατάσταση και να αισθανθείτε λιγότερο φουσκωμένη.

Πότε ξεκινά το φούσκωμα στην εγκυμοσύνη;

Το φούσκωμα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με κάποιες γυναίκες να το αισθάνονται ήδη από την 4η εβδομάδα κύησης. Άλλες γυναίκες βιώνουν την αίσθηση φουσκώματος λίγο αργότερα στην εγκυμοσύνη τους, περίπου στην 11η εβδομάδα κύησης.

Αν και μερικές γυναίκες βιώνουν αυτό το φούσκωμα κατά τη διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης τους, τα συμπτώματα φουσκώματος και τα αέρια μπορούν να μειωθούν καθώς μπαίνετε στο δεύτερο τρίμηνο.

Τι προκαλεί φούσκωμα στην εγκυμοσύνη;

Αν αισθάνεστε φουσκωμένη και γεμάτη αέρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ευθύνονται τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης στο σώμα σας. Καθώς παράγετε περισσότερη προγεστερόνη για να υποστηρίξετε εσάς και το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, προκαλείται η χαλάρωση μυών στο σώμα σας, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει την πέψη και να επιτρέπει τη συγκέντρωση περισσότερων αερίων στο σώμα σας.

Επηρεάζει το μωρό;

Ενώ το φούσκωμα μπορεί να είναι πολύ άβολο για εσάς, δεν προκαλεί δυσφορία ή πόνο στο μωρό σας και δεν σας εμποδίζει από το να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη. Για κάθε απορία σας σχετικά με την υγεία σας και την ανάπτυξη του μωρού σας, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Πώς θα μειώσετε το φούσκωμα στην εγκυμοσύνη

  • Μείνετε ενυδατωμένη. Το να πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τις κινήσεις του εντέρου σας πιο συχνές και εύκολες. Η ενυδάτωση είναι πάντα σημαντική, ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη. Εάν πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα (που είναι μια καλή συμβουλή για τη συνολική υγεία σας) πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι θα έχετε λιγότερα προβλήματα με τη δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να κάνει ακόμη χειρότερο το φούσκωμά σας.
  • Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα. Τα μικρά και συχνά γεύματα σάς χαρίζουν ενέργεια, σας κρατούν χορτάτη, ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου και αποτρέπουν το φούσκωμα. Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε θρεπτικά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε πολλά υγιεινά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα όσπρια. Αυτές οι τροφές θα σας βοηθήσουν να έχετε πιο τακτικές κινήσεις του εντέρου. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να πίνετε χυμό δαμάσκηνου, εάν αντιμετωπίζετε ήδη προβλήματα με τη δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση μερικών δαμάσκηνων κάθε ημέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του προβλήματος.
  • Μασήστε πιο αργά. Όσο πιο γρήγορα τρώτε, τόσο περισσότερο αέρα καταπίνετε. Προσπαθήστε να τρώτε ήρεμη και συγκεντρωμένη.
  • Αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία μπορεί συχνά να σας κάνουν να αισθάνεστε ακόμη πιο φουσκωμένη.
  • Κινηθείτε. Είναι γνωστό ότι η άσκηση βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Το περπάτημα 20 έως 30 λεπτά την ημέρα με μέτριο ρυθμό αυξάνει τη δύναμη και τη μυϊκή και καρδιαγγειακή αντοχή, αλλά επίσης διεγείρει την εντερική κίνηση.