Καταλαβαίνετε τι μαγειρεύει η γειτόνισσά σας μόλις βγαίνετε από το ασανσέρ; Δεν μπορείτε καν να πλησιάσετε τον κάδο σκουπιδιών χωρίς να σας έρθει αναγούλα; Αν αυτά σας ακούγονται γνώριμα, δεν είστε η μόνη.

Μελέτες δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των γυναικών έχουν πιο ευαίσθητη όσφρηση και αντιδρούν στις μυρωδιές γύρω τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους- ένα ακόμη από αυτά τα περίεργα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Τι είναι η υπεροσμία;

Η υπεροσμία είναι η διαρκώς αυξημένη αίσθηση όσφρησης και είναι πολύ συχνή κατά την εγκυμοσύνη.

Πολλές γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στην όσφρησή τους κατά το πρώτο τρίμηνο κύησης. Ωστόσο, η ένταση αυτής της αλλαγής και η επίδρασή της στις μέλλουσες μανούλες ποικίλλει.

Για παράδειγμα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σε ορισμένες γυναίκες, αυτή η αυξημένη αίσθηση όσφρησης μπορεί να προκαλέσει πρωινή αδιαθεσία. Μάλιστα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς όσφρηση (ανοσμία) δεν υποφέρουν από πρωινή αδιαθεσία στην εγκυμοσύνη τους.

Γιατί αλλάζει η όσφρηση στην εγκυμοσύνη;

Όπως συμβαίνει με τόσα πολλά συμπτώματα εγκυμοσύνης, έτσι και για την πιο έντονη αίσθηση όσφρησης, μπορείτε και πάλι να κατηγορήσετε αυτές τις ορμόνες εγκυμοσύνης. Σε αυτήν την περίπτωση, τα οιστρογόνα μπορούν να κάνουν κάθε διακριτική μυρωδιά να μοιάζει σαν μια επίθεση στα ρουθούνια σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Προφανώς, μπορείτε να προσπαθήσετε να αποφεύγετε τις μυρωδιές που σας ενοχλούν (ειδικά εκείνες που αυξάνουν τη ναυτία και άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης). Παράλληλα, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω στρατηγικές:

-Μαγειρέψτε και φάτε μόνο αυτά τα τρόφιμα που μπορείτε να αντέξετε

Ακόμη κι αν παλιά αγαπούσατε το μπρόκολο, σε αυτή τη φάση ίσως δεν αντέχετε τη μυρωδιά του.

-Ανοίξτε τα παράθυρα

Αφήστε τα παράθυρα του σπιτιού σας ανοιχτά όποτε είναι δυνατόν για να δραπετεύσουν οι μυρωδιές.

-Φροντίστε να πλένετε τα ρούχα σας πιο συχνά

Προσπαθήστε να πλένετε τα ρούχα σας πιο συχνά από το συνηθισμένο, καθώς οι ίνες τείνουν να συγκρατούν τις μυρωδιές.

-Ζητήστε κατανόηση

Εξηγήστε στον σύντροφό σας ότι οι έντονες μυρωδιές δεν σας είναι ευχάριστες αυτήν την περίοδο και ζητήστε του να μην το παρακάνει με την κολόνια του.

-Μυρίστε αρώματα που σας αρέσουν

Προσπαθήστε να περιβάλλετε τον εαυτό σας με αρώματα που πραγματικά σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα. Η μέντα, το λεμόνι, το τζίντζερ και η κανέλα είναι πιο πιθανό να καταπραΰνουν τη ναυτία σας παρά να την επιδεινώσουν.

-Προτιμήστε τα κρύα γεύματα

Η κατανάλωση κρύων εκδοχών των αγαπημένων σας τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει. Για παράδειγμα, μια σαλάτα με ψητό κοτόπουλο μπορεί να είναι καλύτερη στην κατάστασή σας συγκριτικά με το βραστό κοτόπουλο.

Μπορώ να αποτρέψω την υπεροσμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να εκπαιδεύσετε τη μύτη σας ώστε να μην είναι εξαιρετικά ευαίσθητη καθώς οι ορμόνες σας αυξάνονται. Πρόκειται για μία από αυτές τις εμπειρίες που θα πρέπει να υπομείνετε για μερικούς μήνες.