Κάθε έγκυος γυναίκα γνωρίζει ότι οι πρησμένοι αστράγαλοι, η ναυτία και οι πόνοι στην πλάτη είναι μέρος του… πακέτου, αλλά τι γίνεται με τη συνεχή συγκέντρωση σάλιου στο στόμα σας ή εκείνη τη σκουρόχρωμη γραμμή στην κοιλιά σας; Ακολουθούν μερικά από τα πιο παράξενα -και απολύτως φυσιολογικά- συμπτώματα που μπορεί να έχετε πριν έρθει στον κόσμο το μωρό σας.

Πέντε περίεργα συμπτώματα εγκυμοσύνης που είναι απολύτως φυσιολογικά

1. Υπερβολικό σάλιο

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι το σάλιο συσσωρεύεται στο στόμα τους – μερικές φορές σε σημείο να δυσκολεύει την ομιλία τους. Η συσσώρευση υπερβολικού σάλιου συνδέεται συχνά με την πρωινή αδιαθεσία και πρέπει να τελειώσει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο κύησης. Για να διατηρήσετε υπό έλεγχο το σάλιο και τη ναυτία σας, δοκιμάστε να μασήσετε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή να κάνετε γαργάρες με στοματικό διάλυμα.

2. Ρινορραγίες και αίμα στα ούλα

Η αλλαγή στα επίπεδα ορμονών – ο ένοχος πίσω από τα περισσότερα συμπτώματα εγκυμοσύνης – μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στα ρουθούνια σας και να αφήσει τα ούλα σας πρησμένα και ευαίσθητα, ειδικά κατά το δεύτερο τρίμηνο. Σε σχετική μελέτη, ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αιμορραγία στα ούλα είναι μία από τις πιο συχνές αλλαγές που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες στο στόμα τους.

3. Πιο πλούσια μαλλιά και δυνατά νύχια

Μέχρι την 20η εβδομάδα κύησης, πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι τα μαλλιά και τα νύχια τους φαίνεται να μεγαλώνουν γρηγορότερα από το συνηθισμένο. Παράλληλα, μπορεί να παρατηρείτε ότι τα μαλλιά σας είναι πιο πλούσια, καθώς έχετε λιγότερη τριχόπτωση. Τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος είναι η ρίζα αυτού του συμπτώματος. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Dermatology εξέτασε περισσότερες από 300 έγκυες γυναίκες και διαπίστωσε ότι περισσότερες από τους μισές παρατήρησαν ότι τα νύχια τους είχαν γίνει πιο δυνατά από την αρχή της εγκυμοσύνης τους. Απολαύστε το όσο διαρκεί!

4. Κάθετη γραμμή στην κοιλιά

Πολλές γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν μια κάθετη καφετιά γραμμή να αναπτύσσεται στην κοιλιά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται linea nigra, είναι αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν συνιστά λόγο ιατρικής ανησυχίας. Το δέρμα σας μπορεί να σκουρύνει και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των θηλών σας, του εσωτερικού των μηρών σας και των γεννητικών οργάνων σας.

5. Αλλαγές στις θηλές

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, οι θηλές σας μπορεί να αρχίζουν να μεγαλώνουν και να γίνονται πιο καθορισμένες, ενώ συχνά προεξέχουν περισσότερο από ό, τι πριν. Παράλληλα, το χρώμα τους μπορεί να γίνει πιο σκούρο, κάτι το οποίο οφείλεται στα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Επίσης, τα μικρά εξογκωματάκια που πάντα είχατε στις θηλές σας αρχίζουν να μεγεθύνονται και να παράγουν μια λιπαρή ουσία που προστατεύει τις θηλές από την ξηρότητα κατά τη διάρκεια όλων αυτών των αλλαγών.

 

*Σε κάθε περίπτωση, ο γυναικολόγος σας είναι ο πλέον ειδικός να σας συμβουλεύσει σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας και την πορεία της υγείας σας