Η εγκυμοσύνη είναι μια πρωτόγνωρη και συναρπαστική περίοδος για κάθε γυναίκα. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης περιόδου, πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με δυσάρεστα συμπτώματα και εναλλαγές στη διάθεσή τους. Μάλιστα, ορισμένες γυναίκες παρατηρούν ότι έχουν περισσότερα νεύρα στην εγκυμοσύνη, ότι εκνευρίζονται ευκολότερα και ότι νιώθουν θυμωμένες.

Γιατί έχω περισσότερα νεύρα στην εγκυμοσύνη;

Οι αλλαγές στις ορμόνες σας ευθύνονται και για τις εναλλαγές στη διάθεσή σας. Όπως πολλές γυναίκες είναι ευερέθιστες προτού φτάσει η περίοδός τους κάθε μήνα, έτσι κάποιες γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίζουν αισθήματα απογοήτευσης και θυμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Παράλληλα, όταν δεν αισθάνεστε καλά σωματικά, είναι ακόμη πιο δύσκολο να παραμείνετε ήρεμη. Η αυξημένη κόπωση και η δυσφορία που μπορεί να νιώθετε στην εγκυμοσύνη μπορούν να επιτείνουν τον εκνευρισμό σας και να καταστήσουν πιο δύσκολο το να διαχειριστείτε τον θυμό σας. Άλλωστε, το να διατηρείτε την ψυχραιμία σας όταν νιώθετε συνεχώς κουρασμένη είναι δύσκολο.

Επίσης, μερικές μέλλουσες μανούλες μπορεί να νιώθουν θυμό, εξαιτίας της ευρύτερης κατάστασής τους. Τα οικονομικά τους μπορεί να μην είναι όπως θα ήθελαν, ίσως δυσκολεύονται στη δουλειά ή μπορεί η σχέση με τον σύντροφό τους να μην είναι στην καλύτερη φάση της.

Αν και τα περιστασιακά συναισθήματα απογοήτευσης είναι φυσιολογικά, δεν πρέπει να αγνοείτε τον θυμό σας εάν είναι μια μόνιμη κατάσταση ή αν παρεμβαίνει στην ικανότητά σας να ανταπεξέλθετε στην καθημερινότητά σας. Σε περίπτωση που νιώθετε τα αρνητικά συναισθήματα να σας κατακλύζουν, απευθυνθείτε αρχικά στον γιατρό σας και στη συνέχεια αναζητήστε έναν διαπιστευμένο ψυχοθεραπευτή.

Συμβουλές για να διαχειριστείτε τον θυμό σας στην εγκυμοσύνη

 

*Φροντίστε να ξεκουράζεστε επαρκώς

Ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να νιώθετε διαρκώς κουρασμένη, ανεξαρτήτως του πόσο έχετε κοιμηθεί. Όταν με το καλό μπείτε στο τρίτο τρίμηνο, μπορεί να δυσκολεύεστε να βολευτείτε, κάτι το οποίο οδηγεί σε έλλειψη και κακή ποιότητα ύπνου. Ωστόσο, η έλλειψη ύπνου μόνο αρνητικά μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας και τα νεύρα σας. Όποτε έχετε την ευκαιρία, πάρτε έναν υπνάκο, χωρίς να αισθάνεστε τύψεις: ο οργανισμός σας το χρειάζεται.

*Μιλήστε για τη συναισθηματική σας φάση στους κοντινούς σας ανθρώπους

Μοιραστείτε με τους δικούς σας ανθρώπους το πώς βιώνετε αυτήν την περίοδο της ζωής σας, προκειμένου να αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις, αλλά και για να νιώσετε ανακούφιση. Ζητήστε προκαταβολικά «συγγνώμη» για τις εντάσεις που ίσως δημιουργήσετε άθελά σας και αν έχετε παιδιά, εξηγήστε τους ότι κάποια στιγμή η διάθεσή σας θα βελτιωθεί.

*Μη γίνεστε σκληρή με τον εαυτό σας

Αντί να νιώθετε άσχημα επειδή… νιώθετε άσχημα, θυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν είστε η μόνη που περνάει κάτι τέτοιο και ότι οι ορμόνες σας ευθύνονται για ένα σημαντικό μέρος της κατάστασης.

*Μην κλείνεστε στον εαυτό σας

Όταν βιώνετε μια απαιτητική κατάσταση μπορεί να κλειστείτε στον εαυτό σας και τις σκέψεις σας, όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να σας βοηθήσει. Μιλήστε σε άλλες εγκυμονούσες ή σε φίλες σας που έχουν ήδη γεννήσει για το πώς βιώνετε την εγκυμοσύνη σας και σίγουρα θα εκπλαγείτε με το πόσο συχνό φαινόμενο είναι τα νεύρα που έχετε.