Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ίσως παρατηρήσετε ότι ιδρώνετε περισσότερο, ακόμη κι αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Αν και η εφίδρωση μπορεί να είναι ενοχλητική, θεωρείται ένα φυσιολογικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης.

Πώς προκύπτει ο ιδρώτας;

Ο ιδρώτας είναι ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα σας ελέγχει την εσωτερική θερμοκρασία σας. Όταν η θερμοκρασία του σώματός σας ανεβαίνει, το σώμα σας απελευθερώνει νερό (μαζί με ορισμένα ιχνοστοιχεία) μέσω των ιδρωτοποιών αδένων στο δέρμα σας. Στη συνέχεια, όταν ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα σας σάς βοηθά να ρίξετε τη θερμοκρασία σας.

Τι μπορεί να προκαλεί  εφίδρωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αυξημένος μεταβολισμός

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα της μητέρας καίει περισσότερες θερμίδες και παράγει περισσότερη θερμότητα. Επομένως, το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για τη διατήρηση των λειτουργιών του και την υποστήριξη του αναπτυσσόμενου μωρού. Αυτό, με τη σειρά του, πιστεύεται ότι ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες, με αποτέλεσμα την εφίδρωση.

Αυξημένη ροή αίματος

Περισσότερο αίμα κυκλοφορεί στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γεγονός που κάνει το σώμα σας πιο ζεστό και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εφίδρωση.

Υψηλά επίπεδα προγεστερόνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης αυξάνονται. Αυτό μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εφίδρωση.

Ορμονικές αλλαγές

Αυτές οι αλλαγές ευθύνονται για διάφορα συμπτώματα εγκυμοσύνης και ενοχλήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας ελαφράς αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος.

Αύξηση βάρους

Όταν η έγκυος παίρνει επιπλέον βάρος, ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο, πρέπει να καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια για να κινηθεί και αυτό δημιουργεί περισσότερη θερμότητα. Το κέντρο βάρους του σώματος αλλάζει συνεχώς, καθιστώντας πιο δύσκολο για το σώμα να διατηρήσει την ισορροπία του και προκαλώντας περισσότερη εφίδρωση.

Ο υπερθυρεοειδισμός ή μια λοίμωξη μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη εφίδρωση, αλλά είναι λιγότερο πιθανό.

Πώς να αντιμετωπίσετε την υπερβολική εφίδρωση στην εγκυμοσύνη

Αν και δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς την εφίδρωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές για να μειώσετε την ταλαιπωρία σας.

Αποφεύγετε να βγαίνετε έξω τις ζεστές ημέρες

Αποφεύγετε να βγαίνετε στον ήλιο τα μεσημέρια, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την εφίδρωση. Ακόμα κι αν γυμνάζεστε έξω, προτιμήστε τις πρωινές ώρες. Επίσης, φορέστε ανοιχτόχρωμα, βαμβακερά και άνετα ρούχα.

Αλλάξτε τη διατροφή σας

Αποφύγετε τα πικάντικα τρόφιμα και τα ζεστά ροφήματα που μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός σας. Αυξήστε την κατανάλωση νερού και υγρών για να παραμείνετε ενυδατωμένη και να αντιμετωπίσετε τη ζέστη.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Εάν ιδρώνετε έντονα, ακόμη και όταν ο καιρός είναι ευχάριστος και δροσερός, ενημερώστε τον γιατρό σας. Επίσης, πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί του άμεσα αν εμφανίσετε πυρετό, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και υπερβολική δυσφορία που συνοδεύονται από εφίδρωση. Ο γιατρός θα εξετάσει τα συμπτώματά σας και θα σας συμβουλεύσει ανάλογα.