Ξέρουμε, πρώτα από όλα, ότι είναι τρομερά ευχάριστο. Ξέρουμε ότι μας το προκαλούν τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα. Και φυσικά, αυτό που ξέρουμε πέρα από κάθε αμφιβολία, είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να το ακούμε να βγαίνει από το στόμα των παιδιών μας. Φυσικά, ο λόγος για το γέλιο, που η ανθρωπότητα αποφάσισε να τιμά κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Για τη… γιορτή του, λοιπόν, συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά facts που σχετίζονται με αυτό και τα οποία ίσως δεν έχετε ξανακούσει και σας τα παρουσιάζουμε.

 

 

Γελάμε από πάντα…

Εντάξει, ίσως το «πάντα» να είναι υπερβολή, όμως οι επιστήμονες πιστεύουν πως το ανθρώπινο είδος γέλασε πρώτη φορά εκατομμύρια χρόνια πριν μιλήσει! Φυσικά, δεν ξέρουμε αν οι πρωτόγονοι είχαν το δικό τους… ακατέργαστο χιούμορ, όμως είναι βέβαιο ότι το γέλιο λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος για τις αμίλητες κοινωνίες τους. Το ότι είμαστε «προγραμματισμένοι» να γελάμε αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι κάποια μωράκια γελάνε ακόμη και από την ηλικία των 17 ημερών, ενώ ακόμη και τα παιδιά που γεννιούνται τυφλά και κωφά έχουν την ικανότητα να γελούν.

…ακόμη και χωρίς να υπάρχει «λόγος»

Ή μάλλον, χωρίς αυτός ο λόγος να είναι κάποιο ιδιοφυές αστείο. Επιστήμονες που έκαναν σχετική έρευνα διαπίστωσαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γέλιων μας δεν προκύπτει από κάποια ατάκα-φωτιά, αλλά μας βγαίνει ως αντίδραση όταν προσπαθούμε να έρθουμε πιο κοντά με τα πρόσωπα που μας συνοδεύουν. Τι γλυκό!

Γέλα πουλί μου, γέλα

Εντάξει, δεν ξέρουμε συγκεκριμένα για τα πουλιά, όμως αν νομίζετε ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα που ξεσπά σε γέλια, είστε… πολύ γελασμένοι. Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετά πρωτεύοντα θηλαστικά γελούν, ενώ μια πληροφορία που ίσως δεν γνωρίζατε – και γιατί να τη γνωρίζετε; – είναι ότι οι αρουραίοι γαργαλιούνται στον λαιμό τους.

Υπάρχει κι άλλο ένα ζώο που γελά τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά αυτό το ξέρετε σίγουρα: Πρόκειται, φυσικά, για την κατακόκκινη αγελάδα του La Vache Qui Rit.

Ξεκαρδιστείτε, κάνει καλό – στη σχέση σας

Ναι, εντάξει, και να μην το έχετε ξανακούσει, το έχετε δει στην πράξη: Τα ζευγάρια που γελούν μαζί, μένουν μαζί. Και εκτός από τις τέλειες στιγμές με το ταίρι σας, το επιβεβαιώνει και η επιστήμη. Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν τις αγχώδεις καταστάσεις γελώντας, όχι μόνο αισθάνονται καλύτερα σε σχέση με το εκάστοτε συμβάν, αλλά βιώνουν και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση τους – η οποία διαρκεί και περισσότερο. Ακόμη καλύτεροι είναι οι οιωνοί για εκείνους που έχουν κοινή αίσθηση του χιούμορ με το άλλο τους μισό.

Το γέλιο όλα τα γιατρεύει

ΟΚ, όχι όλα, όμως το γεγονός παραμένει: Έρευνες έχουν δείξει μεταξύ άλλων ότι το γέλιο ενδέχεται να οξύνει τη μνήμη των ατόμων 60 έως 70 ετών, να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και την κυκλοφορία του αίματος στους 20άρηδες και τους 30άρηδες και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτά τα οφέλη σίγουρα δεν είναι για γέλια. Ή μήπως είναι;

Το γέλιο είναι στ’ αλήθεια μεταδοτικό

Όχι, δεν είναι κλισέ. Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να αντιδρά στο γέλιο με γέλιο. Μάλιστα, φτάνει να ακούσουμε κάποιον να χαχανίζει, προκειμένου οι μύες του προσώπου μας να μπουν σε… ετοιμότητα για να τον συνοδεύσουν.

Και φέτος, το γέλιο μας κάνει πολλά περισσότερα από το να σκορπίζει χάχανα: Η γελαστή αγελάδα της La Vache Qui Rit έγινε 100 χρονών (αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν της φαίνεται) και μας καλεί να ηχρογραφήσουμε το γέλιο μας, να το ανεβάσουμε σε αυτόν το σύνδεσμο και να στηρίξουμε την εμψυχωτική ομάδα «Άγγελοι της Χαράς», που προσφέρει χαρά και ελπίδα σε παιδιά που νοσούν, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία. Στην ιστοσελίδα που είναι αφιερωμένη σε αυτόν τον (πολύ καλό) σκοπό, τα γέλια μας αντηχούν σε όλο τον κόσμο – και μεταφράζονται σε ανακούφιση άλλων ανθρώπων, που το έχουν ανάγκη.

Επομένως, τι περιμένουμε; Ας… γελάσουμε!

Κάντε κλικ εδώ για να σκορπίσετε τη χαρά.