Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για κάθε γυναίκα και χαρακτηρίζεται από πληθώρα συναισθημάτων. Από τη μία πλευρά μπορεί να νιώθετε στρες, κούραση κι αγωνία και από την άλλη ενθουσιασμό, ευγνωμοσύνη και απέραντη αγάπη για το μωράκι που μεγαλώνει μέσα σας. Σε κάθε περίπτωση, έχετε ήδη πολλά στο μυαλό σας και σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να επηρεάζεστε και να προβληματίζεστε από διαδεδομένους μύθους.

6 διαδεδομένοι μύθοι για την εγκυμοσύνη

1. «Η πρωινή ναυτία προκύπτει μόνο το πρωί»

Παρά το όνομά της, η πρωινή ναυτία μπορεί να εκδηλωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έρευνα λιγότερο από το 2% των εγκύων βιώνει ναυτία μόνο τις πρωινές ώρες.

2. «Στην εγκυμοσύνη το δέρμα σου θα λάμπει»

Σε μερικές γυναίκες, η εγκυμοσύνη παρέχει μια περιποίηση δέρματος που ξεπερνάει οποιοδήποτε ακριβό προϊόν μπορείτε να βρείτε. Ωστόσο, πολλές γυναίκες όχι μόνο δεν έχουν την περίφημη «λάμψη της εγκυμοσύνης», αλλά έρχονται αντιμέτωπες με την ακμή.

Η αύξηση της προγεστερόνης στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τείνει να αυξάνει την παραγωγή σμήγματος. Σε μερικές, το σμήγμα είναι ελαφριάς σύνθεσης και ενυδατικό, δίνοντας τη διάσημη «λάμψη της εγκυμοσύνης». Αλλά αν ο μοναδικός συνδυασμός ορμονών εγκυμοσύνης του σώματός σας είναι ιδιαίτερα δυνατός, μπορεί να βρεθείτε με ακμή όπως αυτή που είχατε στο γυμνάσιο. Άλλοι παράγοντες -πέρα από τις ορμόνες- μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ακμή εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες μπορεί να βιώνουν έντονο στρες και το άγχος λειτουργεί ως «κρυπτονίτης» του καθαρού δέρματος.

3. «Πρέπει να τρως για δύο»

Ενώ είναι αλήθεια ότι στην εγκυμοσύνη πρέπει να προσλαμβάνετε περισσότερες θερμίδες, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε για δύο. Καλό είναι να στοχεύετε στη σταδιακή αύξηση των θερμίδων καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Πρώτο τρίμηνο: Δεν απαιτούνται επιπλέον θερμίδες
  • Δεύτερο τρίμηνο: Οι ειδικοί προτείνουν 340 επιπλέον θερμίδες την ημέρα
  • Τρίτο τρίμηνο: 450 επιπλέον θερμίδες την ημέρα

Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των θερμίδων που θα πρέπει να προσλαμβάνετε είναι κάτι το οποίο μπορεί να αποφασίσει μόνο ο γιατρός σας, ο οποίος θα λάβει υπόψη το σωματικό σας βάρος και τις εξατομικευμένες ανάγκες του οργανισμού σας.

4. «Κατά την εγκυμοσύνη αυξάνεται η επιθυμία για ερωτική επαφή»

Πράγματι, κάποιες γυναίκες έχουν αυξημένη ερωτική διάθεση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους λόγω των ορμονολογικών αλλαγών που βιώνουν. Ωστόσο, άλλες γυναίκες έχουν σημαντικά μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Άλλωστε, κάθε γυναίκα και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική.

5. «Το σχήμα της κοιλιάς σου αποκαλύπτει το φύλο του μωρού»

Ένας μύθος που έρχεται απευθείας από την εποχή των γιαγιάδων μας. Ο μόνος τρόπος να μάθετε το φύλο του μωρού είναι το υπερηχογράφημα και όχι κοιτάζοντας τη μυτερή ή στρογγυλή σας κοιλίτσα.

6. «Μπορείς να επισπεύσεις τον τοκετό τρώγοντας κάτι πικάντικο»

Το μόνο πράγμα που μπορεί να σας προσφέρει το πικάντικο φαγητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καούρες. Το μωρό σας και ο γιατρός σας είναι οι μόνοι που μπορούν να ορίσουν το πότε θα προκύψει ο τοκετός.