Κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική, μαγική και απαιτητική. Όταν, όμως, αντί για ένα μωράκι περιμένετε δύο, όλα πολλαπλασιάζονται. Η χαρά σας, τα όνειρά σας, η ανησυχία σας, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να λάβετε για να είστε σίγουρη ότι η εγκυμοσύνη σας θα κυλήσει ομαλά, υπολογίζονται όλα επί δύο! Ορίστε λοιπόν πέντε πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν περιμένετε να υποδεχτείτε δύο -ή και περισσότερα- μωράκια.

5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε στη δίδυμη κύηση

1. Μην τρομάξετε με τα συμπτώματα

Πολλά από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης γίνονται πιο έντονα όταν κυοφορείτε δίδυμα.

Πολλές γυναίκες που περιμένουν δίδυμα διαπιστώνουν ότι έχουν αρκετά αισθητά και πολύ πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης, όπως κόπωση, συναισθηματικά σκαμπανεβάσματαναυτία, έμετο και δυσκοιλιότητα. Επίσης, οι αλλαγές στο σώμα σε μια δίδυμη εγκυμοσύνη είναι πολύ πιο εμφανείς από ό,τι σε μια εγκυμοσύνη με ένα μόνο μωρό. Εάν περιμένετε δίδυμα, το βάρος σας μπορεί να αυξηθεί κατά 16-20 κιλά (σε σύγκριση με 10-15 κιλά σε μια εγκυμοσύνη με ένα μωρό). Οι ραγάδες, το φούσκωμα, οι κιρσοί και οι αιμορροΐδες είναι πιο συχνές σε μια δίδυμη κύηση και αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που αισθάνεστε για το σώμα σας.

Επομένως, είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον γιατρό σας για τις αλλαγές που βιώνετε, ωστόσο μην τρομάξετε αν τα συμπτώματά σας είναι πιο έντονα από εκείνα των φίλων σας.

2. Ακολουθήστε ευλαβικά τις οδηγίες του γιατρού σας

Η δίδυμη κύηση μπορεί να είναι πιο δύσκολη και να έχει αυξημένους κινδύνους για επιπλοκές, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σας αγχώνει, αφού ζούμε σε μια εποχή προηγμένων ιατρικών γνώσεων και μέσων. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε τυπική στα ραντεβού με τον γιατρό σας και ότι ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες που σας δίνει.

3. Προσέξτε τη στάση του σώματός σας

Δεδομένου ότι καθώς προχωράει η εγκυμοσύνη σας, το βάρος που δέχεται η σπονδυλική στήλη σας είναι τεράστιο, θα πρέπει να φροντίζετε να κάθεστε όσο το δυνατόν πιο ίσια γίνεται. Έτσι, θα αποφύγετε το ενδεχόμενο ανάπτυξης ορθοπεδικών προβλημάτων που θα σας ακολουθούν.

4. Τροφοδοτήστε σωστά τον οργανισμό σας

Το σώμα σας δουλεύει… υπερωρίες προκειμένου να θρέψει και να φροντίσει όχι ένα, αλλά δύο μωράκια. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, η ισορροπημένη διατροφή και η επαρκής ενυδάτωσή σας είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Ο γιατρός σας είναι ο πλέον κατάλληλος να σας δώσει ειδικές συμβουλές σχετικά με την επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών, υδατανθράκων, φυλλικού οξέος, σιδήρου, ασβεστίου, ιωδίου, λιπαρών και γενικά θρεπτικών συστατικών.

5. Προετοιμαστείτε

Ένα σημαντικό ποσοστό διδύμων (περίπου το 60%) γεννιέται πριν από τις 37 εβδομάδες, ενώ τα μωράκια που δεν είναι δίδυμα γεννιούνται περίπου στις 40 εβδομάδες. Επομένως, φροντίστε να έχετε έτοιμη τη βαλίτσα σας πριν την 35η εβδομάδα κύησης. Επίσης, μην φοβηθείτε αν τα μικρά σας χρειαστεί να παραμείνουν για μερικές ημέρες στο μαιευτήριο. Μόλις πάρουν το απαραίτητο βάρος θα είναι πανέτοιμα να σας ακολουθήσουν στο σπίτι!