Όσο και αν έχει αρχίσει να σας ταλαιπωρεί το νεοαποκτηθέν βάρος στην κοιλίτσα σας, πρέπει να παραδεχτείτε ότι η κύηση σάς έχει ήδη εξαναγκάσει σε μια σειρά από καλές επιλογές. Ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης είναι αρκετό για να κάνει καπνίστριες να κόψουν το τσιγάρο, ορκισμένες λάτρεις του καφέ να επιλέξουν το πράσινο τσάι και τις καλύτερες φίλες του καναπέ να ξεκινήσουν ήπια γυμναστική. Και καθώς όλα τα παραπάνω συμβαίνουν με τη δική σας θέληση και επιμονή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας αυτό το ισχυρότατο κίνητρο για να υιοθετήσετε νέες συνήθειες που θα ενισχύσουν την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας αυτούς τους όμορφους μήνες, αλλά θα σας ακολουθήσουν και μετά τον τοκετό. Το σώμα σας θα σας ευχαριστεί!

Ξεκουραστείτε

Ο οργανισμός σας είναι πιο δραστήριος από ποτέ, καθώς εκτός από τον εαυτό του συντηρεί και ένα ακόμη μικρό πλασματάκι! Εκτός αυτού, οι ορμόνες και το βάρος στην κοιλίτσα σας σίγουρα σας αφήνουν να αισθάνεστε πιο εξαντλημένη από ό,τι συνήθως. Η επαρκής ξεκούραση θα σας βοηθήσει με τις πρωινές ναυτίες, τους πόνους στην πλάτη, την αυξημένη πίεση και τους πονοκεφάλους που ενδέχεται να βιώνετε. Και δεν μιλάμε μόνο για τον ύπνο – παρόλο που σίγουρα τον χρειάζεστε. Αξιοποιήστε το διάλειμμά σας στη δουλειά βγάζοντας τελείως από το μυαλό σας τις υποχρεώσεις έστω και για 10 λεπτά και, όταν επιστρέψετε στο σπίτι, ξαπλώστε νωρίς με ένα βιβλίο ή χαλαρωτική μουσική, ακόμη και αν δεν νυστάζετε καθόλου.

Κάντε νήμα

Οι ορμόνες της κύησης έχουν την τάση να κάνουν τα ούλα μας πιο ευαίσθητα στην πλάκα και τα βακτήρια. Το αποτέλεσμα; Πολλές έγκυοι αναπτύσσουν ουλίτιδα ή ακόμη και περιοδοντίτιδα, με την τελευταία μάλιστα να έχει συνδεθεί με τον πρόωρο τοκετό και την προεκλαμψία. Χρησιμοποιήστε το οδοντικό νήμα κάθε βράδυ, και τα ούλα σας θα είναι πιο υγιή από ποτέ. Άλλωστε πρόκειται για μια συνήθεια απαραίτητη για όλους!

Σνακ παντού

Στα συρτάρια του γραφείου, στην τσάντα σας, στα ντουλάπια του σπιτιού, φροντίστε να τοποθετήσετε παντού υγιείς επιλογές για σνακ. Έτσι θα καταφέρετε να μην τρώτε με λαιμαργία πρόχειρες λύσεις οι οποίες θα σας προσφέρουν πολλές θερμίδες και καθόλου θρεπτική αξία. Ιδανικά διαλέξτε σνακ που αποτελούνται από υδατάνθρακες ολικής άλεσης και κάποια πρωτεΐνη. Μετά τον τοκετό, αυτή η καλή συνήθεια θα κρατά το στομάχι και το σώμα σας σε φόρμα!

Έξυπνα ποτά

Εντάξει, ήδη έχετε περιορίσει (ή ιδανικά διακόψει) τον καφέ και το αλκοόλ, όμως η σωστή επιλογή ροφημάτων δεν σταματά εδώ. Αποφύγετε τα φρουτοποτά και οτιδήποτε άλλο περιέχει υψηλές ποσότητες ζάχαρης και πιείτε αποκλειστικά νερό, φυσικούς χυμούς και τσάι χωρίς καφεΐνη.

Μειώστε τη λίστα

Το άγχος που σας δημιουργεί η αναμονή του νέου μέλους της οικογένειας σας φτάνει και σας περισσεύει. Ο πιο εύκολος τρόπος να απαλλαγείτε από τα υπόλοιπα, είναι μειώνοντας τις απαιτήσεις που έχετε από τον εαυτό σας. Ιεραρχήστε τις υποχρεώσεις σας και, αν κάτι δεν έχει τεράστια σημασία, σκεφτείτε αν θα μπορούσατε να το αποφύγετε εντελώς. Άλλωστε μετά τη γέννηση του παιδιού αυτό θα συμβεί εκ των πραγμάτων, εξαιτίας της απουσίας ελεύθερου χρόνου.

Κολυμπήστε

Η κολύμβηση είναι ένα από τα καλύτερα και πιο… ευγενικά είδη άθλησης, καθώς δεν ταλαιπωρεί το σώμα μας εξίσου με το γυμναστήριο. Αυτή την περίοδο μάλιστα, έχει το θετικό ότι σας «ξαλαφρώνει» για λίγο από το βάρος, ενώ παράλληλα σας ανακουφίζει από τους πόνους στην πλάτη.