Η κοιλιά σας δεν είναι το μόνο πράγμα που διογκώνεται όταν είστε έγκυος. Τα ούλα σας μπορεί επίσης να είναι πιο ευαίσθητα, πρησμένα, κόκκινα και επιρρεπή σε αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά τις στιγμές που τα βουρτσίζετε και βάζετε νήμα. Μην πανικοβληθείτε – είναι απολύτως φυσιολογικό. Τα ούλα και τα δόντια σας πιθανότατα θα επιστρέψουν στην κατάσταση που ήταν πριν από την εγκυμοσύνη, αλλά μέχρι τότε είναι σημαντικό να φροντίζετε ακόμη πιο πολύ τη στοματική σας υγεία.

Πότε ξεκινούν συνήθως να ματώνουν τα ούλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Περιμένετε να δείτε αίμα στην οδοντόβουρτσά σας κατά το δεύτερο τρίμηνο κύησης. Οι ίδιες ορμόνες εγκυμοσύνης που προκαλούν τη διόγκωση των βλεννογόνων της μύτης σας και κάνουν τα ιγμόρειά σας να φράζουν, επίσης ευθύνονται για την κατάσταση των ούλων σας από την 15η περίπου εβδομάδα κύησης και μετά, καθιστώντας πιο πιθανό το να αιμορραγούν εύκολα.

Τι προκαλεί πόνο και αιμορραγία των ούλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αρκετοί παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρησμένα ούλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Αλλαγές στις ορμόνες. Οι αλλαγές στις ορμόνες σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα αφήσουν επίσης το στόμα σας πιο ευάλωτο σε βακτήρια και πλάκα, τα οποία κάνουν ευαίσθητα τα ούλα σας και μπορούν να προκαλέσουν στοματικά προβλήματα.
  • Αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες. Αν τρώτε περισσότερα γλυκά αυτήν την περίοδο, δημιουργείτε ένα περιβάλλον που είναι πιο φιλικό προς την πλάκα και ευνοεί τα οδοντικά προβλήματα.
  • Πρωινή ναυτία. Εάν έχετε ναυτία τώρα ή είχατε νωρίτερα στην εγκυμοσύνη, είναι πιθανό να νιώσετε τα ούλα σας πιο ευαίσθητα και πρησμένα, λόγω των οξέων που εκκρίνονται από το στομάχι σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για τα ούλα σας

*Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο

Την περίοδο της εγκυμοσύνης σας, ανεξάρτητα από το αν έχετε ενοχλήσεις στα ούλα σας ή όχι, είναι ακόμη πιο σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο για έλεγχο και καθαρισμό.

Φροντίστε ωστόσο να τον ενημερώσετε ότι είστε έγκυος για να διασφαλίσετε ότι θα λάβετε τη φροντίδα που χρειάζεστε, αποφεύγοντας τις ακτινογραφίες και οποιαδήποτε εργασία απαιτεί αναισθησία.

*Φροντίστε τα δόντια σας

Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά και να κάνετε νήμα σε τακτική βάση. Φροντίστε όμως να είστε προσεκτική, χωρίς να είστε επιθετική: κάντε απαλές κινήσεις και προτιμήστε μια οδοντόβουρτσα με την ένδειξη «μαλακή», ποτέ «μεσαία» ή «σκληρή». Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χειροκίνητη ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, αλλά να θυμάστε να είστε… ευγενική με τα δόντια σας.

Εάν η μυρωδιά και η γεύση της μέντας σάς κάνουν να ανακατεύεστε, δοκιμάστε μια οδοντόκρεμα με γεύση φρούτων που έχει σχεδιαστεί για παιδιά.

*Βουρτσίστε τη γλώσσα σας

Δεν είναι μόνο τα δόντια σας που χρειάζονται φροντίδα – το βούρτσισμα της γλώσσας σας βοηθά επίσης στην ελαχιστοποίηση της ποσότητας βακτηρίων στο στόμα σας.

*Προσέξτε τη διατροφή σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή βιταμίνη C στη διατροφή σας, η οποία μπορεί να ενισχύσει τα ούλα σας και να τα βοηθήσει να παραμείνουν υγιή. Και φροντίστε ότι καλύπτετε τις ανάγκες σας σε ασβέστιο κάθε ημέρα για να διατηρείτε τα δόντια και τα οστά σας δυνατά.

Προσπαθήστε να αποφεύγετε να τρώτε υπερβολικά γλυκά. Εάν πρέπει να διαλέξετε, αποφύγετε συγκεκριμένα τα ζαχαρωτά, ειδικά όταν δεν θα μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας αμέσως μετά. Προτιμήστε να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό με φρέσκα φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.