Πολλές είναι οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή αντιμετωπίζουν αϋπνία, με το φαινόμενο συνήθως να εκδηλώνεται από το δεύτερο έως το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Το αίσθημα καούρας ή δυσπεψίας, η ανάγκη για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, οι κράμπες και η φουσκώμενη κοιλίτσα που δύσκολα… βολεύεται αποτελούν τους πιο συχνούς λόγους που οδηγούν σε αϋπνία. Επειδή όμως η εγκυμοσύνη αποτελεί μια απαιτητική περίοδο που χρειάζεστε επαρκή ξεκούραση και χαλάρωση, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας

Εάν έχετε επίμονες ανησυχίες που σας κρατούν ξάγρυπνες τη νύχτα, θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να μιλήσετε για αυτές στο σύντροφό σας, την οικογένειά σας, τους φίλους σας ή κάποιο αξιόπιστο άτομο που νιώθετε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε. Καθώς μιλάτε για αυτές, προσπαθήστε να βρείτε αποτελεσματικές λύσεις ώστε να σταματήσετε να ανησυχείτε. Σε αυτό θα σας βοηθήσουν και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, τα οποία μπορεί να σας χαρίσουν μια πιο αισιόδοξη και ψύχραιμη ματιά.

Αποφύγετε την σοκολάτα και τον καφέ

Θα ήταν καλό να αποφύγετε τόσο την σοκολάτα όσο και τον καφέ ειδικά αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, μιας και μπορεί να σας κρατήσουν ξάγρυπνη.

Καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου

Θα ήταν καλό να ορίσετε μια συγκεκριμένη ώρα για να κοιμάστε και να ξυπνάτε κάθε ημέρα. Επίσης, πριν τον ύπνο μπορείτε να δοκιμάσετε την ανάγνωση του αγαπημένου σας βιβλίου, τη χαλαρωτική μουσική, ένα ζεστό μπάνιο ή να ζητήσετε από το σύντροφό σας να σας κάνει λίγο μασάζ.

Προσέξτε τη θερμοκρασία

Είναι σημαντικό να προσέχετε τη θερμοκρασία του δωματίου, αφού είναι γνωστό ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε. Ελέγξτε τη θερμοκρασία και βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε στρώμα και μαξιλάρια που παρέχουν σταθερή υποστήριξη χωρίς να αισθάνεστε βαριά ή άβολα.  Ανοίξτε ένα παράθυρο για να μη ζεσταθείτε κατά την διάρκεια της νύχτας ή δοκιμάστε να αποκοιμηθείτε με τον ανεμιστήρα ανοιχτό.

Μην πίνετε υγρά πριν τον ύπνο

Ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικό να μένετε ενυδατωμένη, αποφύγετε την κατανάλωση νερού και άλλων υγρών πριν τον ύπνο, ώστε να μη σας ξυπνάει η ανάγκη να επισκεφθείτε την τουαλέτα.