Μέχρι σήμερα η επιστημονική έρευνα δεν έχει καταφέρει να δώσει σαφή απάντηση στο ερώτημα αν το άγχος – από μόνο του – μπορεί να σας δυσκολέψει να μείνετε έγκυος. Μελέτες δείχνουν, ωστόσο, ότι το άγχος μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους προς ανθυγιεινές συμπεριφορές οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα.

Για παράδειγμα, όταν είστε αγχωμένοι, μπορεί να:

  • Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε πολύ (ή να κοιμάστε πάρα πολλές ώρες)
  • Δυσκολεύεστε να τηρήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες
  • Παραλείπετε την κανονική σας άσκηση ή να πιέζετε υπερβολικά τον εαυτό σας να ασκηθεί
  • Πίνετε πάρα πολλά αλκοολούχα ποτά
  • Καπνίζετε (ή αν έχετε κόψει το κάπνισμα, να το ξεκινήσετε ξανά)
  • Πίνετε πάρα πολύ καφεΐνη – ειδικά αν έχετε έλλειψη ύπνου
  • Χάσετε το ενδιαφέρον σας για το σεξ

 

Όλ’ αυτά είναι συνήθειες που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να συλλάβετε, οπότε αξίζει να εξερευνήσετε καθεμία από αυτές:

Ύπνος

Εάν το πρόγραμμα εργασίας ή ο τρόπος ζωής σας απαιτεί από εσάς να μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά, η συνεχής έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας και τη γονιμότητά σας. Η νυχτερινή εργασία μπορεί επίσης να δυσκολέψει τη σύλληψη.

Μερικοί τρόποι για να βελτιώσετε τις συνήθειες του ύπνου σας περιλαμβάνουν:

  • Δημιουργήστε μια ρουτίνα πριν από τον ύπνο και τηρήστε την
  • Αποφύγετε την εργασία ή τον έλεγχο του email σας λίγο πριν τον ύπνο
  • Πιείτε ένα χαλαρωτικό αφέψημα λίγο πριν τον ύπνο
  • Αποφύγετε την καφεΐνη αργά το απόγευμα και το βράδυ
  • Πείτε ότι στην εργασία και την τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρά σας

Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε επειδή έχετε πάρα πολλά πράγματα στο μυαλό σας; Δοκιμάστε να γράψετε σε ένα ημερολόγιο πριν κοιμηθείτε ή ακόμα και να γράψετε απλά τι πρέπει να κάνετε την επόμενη μέρα.

Διατροφή

Όταν οι άνθρωποι είναι αγχωμένοι, τείνουν να κάνουν βιαστικές ή λιγότερο συνειδητές διατροφικές επιλογές. Το συνεχές άγχος έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε αύξηση βάρους. Η έρευνα έχει ανακαλύψει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της υπογονιμότητας στις γυναίκες. Ακόμη και το ελαφρώς υπέρβαρο μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Και δεν είναι μόνο οι γυναίκες που πρέπει να παρακολουθούν την κλίμακα. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα των ανδρών, οδηγώντας σε χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το άγχος κάνοντας δίαιτα ή διαπιστώνουν ότι χάνουν την όρεξή τους όταν βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Το πολύ χαμηλό βάρος μπορεί επίσης να επηρεάσει την αναπαραγωγική σας ικανότητα. Και χωρίς ωορρηξία, δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος.

Άσκηση

Η σωστή άσκηση μπορεί να μειώσει το άγχος και να οδηγήσει σε ένα πιο υγιές σώμα. Η άσκηση μπορεί επίσης να διευκολύνει την υγιή διαχείριση βάρους και την απώλεια βάρους – εάν αυτός είναι ο στόχος σας. Από την άλλη, όμως, και η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τη γονιμότητα.

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τότε μπορεί να χρειαστείτε 4 ώρες ή περισσότερες ώρες άσκησης την εβδομάδα. Αλλά αν απλά αγαπάτε το γυμναστήριο μπορεί να θέλετε να μειώσετε λίγο τη συχνότητα των προπονήσεών σας, τουλάχιστον στις ασκήσεις cardio.

Καφεΐνη

Όταν αισθάνεστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι, ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη μέρα σας ή να βγάλετε το απόγευμα. Αλλά ο πολύς καφές (4 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα) μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες σύλληψης ενός ζευγαριού, ειδικά αν ήδη αντιμετωπίζετε προβλήματα γονιμότητας.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν, εφόσον κατανάλωναν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα, είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να το πετύχουν. Μια μελέτη του 2016 βρήκε επίσης μια πιθανή σχέση μεταξύ αποβολής και πρόσληψης καφεΐνης.  Αλλά, παρά τα συμπεράσματα πολλαπλών μελετών, υπάρχει επιπλέον έρευνα που απέτυχε να βρει σύνδεση μεταξύ καφεΐνης και γονιμότητας.

Αλκοόλ

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει κάποιους στην κατανάλωση αλκοόλ. Είναι, όμως, ένα ποτηράκι κρασί μια στο τόσο πρόβλημα; Σύμφωνα με το March of Dimes, καμία ποσότητα αλκοόλ δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι 100% ασφαλής στην εγκυμοσύνη. Για να είστε ασφαλείς, αποφύγετε να πίνετε ενώ προσπαθείτε να μείνετε έγκυος αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μια μελέτη που αξιολόγησε την επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης διαπίστωσε, επιπλέον, ότι για κάθε ποτό που κατανάλωνε ένας άνδρας, ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί σύλληψη αυξήθηκε κατά 2 έως 8 φορές.

Κάπνισμα

Εάν καπνίζετε ή τρέχετε ή έχετε αρχίσει ξανά κάποια από αυτές τις συνήθειες λόγω άγχους, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στη γονιμότητα, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Στις γυναίκες, το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο απόφραξης των σαλπίγγων, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, βλάβη των ωαρίων στις ωοθήκες και αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Το ανδρικό κάπνισμα έχει βρεθεί ότι μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας εξωσωματικής γονιμοποίησης και πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Ο παθητικός καπνός μπορεί, επίσης, να βλάψει τη γονιμότητα.

Σεξ

Η προσπάθεια να συμβαδίσει το σεξ με την πολυάσχολη ζωή μπορεί να το κάνει δύσκολο για εσάς να βρείτε χρόνο γι’ αυτό. Πράγμα που, ειρωνικά, μπορεί να προκαλέσει άγχος στον προγραμματισμό – ειδικά όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Επιπλέον, οι περίοδοι άγχους μπορούν να μειώσουν τη λίμπιντό σας, οπότε μπορεί να μην έχετε διάθεση. Μετά, υπάρχει η επίδραση της υπογονιμότητας στη σεξουαλική σας ζωή. Η υπογονιμότητα μπορεί να μειώσει τη λίμπιντό σας, και στους άνδρες, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανικανότητα. Εάν το προγραμματισμένο σεξ προκαλεί προβλήματα στην κρεβατοκάμαρα, ίσως να σας βοηθήσει να σταματήσετε να προσπαθείτε να κρατάτε ημερολόγιο ωορρηξίας. Αντ’ αυτού, στοχεύστε να κάνετε σεξ μερικές φορές την εβδομάδα για να απομακρύνετε τυχόν επιπλέον πίεση προσανατολισμένη στο στόχο της σύλληψης.

Όταν ένα πολυάσχολο πρόγραμμα ζωής εμποδίζει τη δημιουργία οικογένειας, ίσως χρειαστεί να πάρετε κάποια μέτρα. Για παράδειγμα, εάν εσείς ή ο σύντροφός σας νιώθετε πολύ κουρασμένοι τη νύχτα, σκεφτείτε να μετακινήσετε το σεξ το πρωί. Εάν το άγχος προκαλεί επίσης προβλήματα στη σχέση, η συμβουλευτική μπορεί να είναι χρήσιμη.