Η αίσθηση της γεύσης του μωρού σας αρχίζει να αναπτύσσεται νωρίς στην εγκυμοσύνη. Έτσι, το μωρό σας δοκιμάζει μια έκδοση αυτού που τρώτε- και η έρευνα έχει δείξει ότι τα τρόφιμα που καταναλώνετε αυτό το διάστημα μπορεί να βοηθήσουν στη διαμόρφωση αυτού που θα απολαμβάνει να τρώει το μωρό σας, ακόμη και χρόνια αργότερα.

Έχουν γευστικούς κάλυκες τα μωρά;

Ναι, κατά τους πρώτους δύο μήνες της εγκυμοσύνης, αρχίζουν να σχηματίζονται γευστικοί κάλυκες εκεί όπου θα βρίσκεται η γλώσσα του μωρού σας. Αυτές οι ομάδες υποδοχέων θα αναγνωρίσουν τελικά γεύσεις όπως τι είναι γλυκό, αλμυρό, πικρό και ξινό. Ταυτόχρονα, οι νευρώνες (δηλαδή τα νευρικά κύτταρα) αρχίζουν να συνδέουν τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του μωρού σας σε διαφορετικές περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του στόματος του μωρού σας.

Μέχρι την 8η εβδομάδα κύησης, οι νευρώνες από τον εγκέφαλο θα έχουν συνδεθεί με τους αναπτυσσόμενους γευστικούς κάλυκες. Αλλά το μωρό σας δεν μπορεί να δοκιμάσει ακόμα το περιβάλλον αμνιακό υγρό: Χρειάζεται ακόμα πόρους γεύσης ή μικρά ανοίγματα στην επιφάνεια της γλώσσας του που να επιτρέπουν στις γεύσεις από τις τροφές να έρχονται σε επαφή με τους υποδοχείς γεύσης που ευθυγραμμίζουν τους γευστικούς κάλυκες.

Περίπου την 16η εβδομάδα κύησης, αυτοί οι γευστικοί πόροι θα έχουν αναπτυχθεί. Μέχρι αυτό το σημείο, το μωρό σας θα έχει επίσης αρχίσει να καταπίνει αμνιακό υγρό. Καθώς το υγρό ρέει στη γλώσσα του και στο δρόμο προς το πεπτικό του σύστημα, τα μόρια του υγρού θα αλληλεπιδράσουν με τους γευστικούς κάλυκες και το μωρό σας θα βιώσει την πρώτη του γεύση: αλμυρό αμνιακό υγρό.

Η ποσότητα αμνιακού υγρού που καταπίνει – και ο αριθμός των γεύσεων στις οποίες εκτίθεται – θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο κύησης. Μέχρι την 21η εβδομάδα κύησης, θα καταπίνει λίγες γουλιές κάθε ημέρα.

Πότε μπορούν τα μωρά να γευτούν το φαγητό;

Όταν το μωρό σας αρχίσει να δοκιμάζει αμνιακό υγρό -γύρω στην 16η εβδομάδα κύησης-, θα αρχίσει επίσης να «δοκιμάζει» μερικά από τα τρόφιμα που τρώτε. Παρόλο που το πεπτικό σας σύστημα είναι ξεχωριστό από το μωρό σας, μόρια από τα γεύματά σας εισέρχονται στο αμνιακό σας υγρό. Δεν είναι μόνο οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα λίπη και οι πρωτεΐνες, αλλά και μερικά από τα μόρια που δίνουν στα τρόφιμα τις ιδιαίτερες γεύσεις τους.

Οι γεύσεις που δοκιμάζει το μωρό σας μέσα στη μήτρα, όμως, δεν θα είναι τόσο έντονες ή ξεχωριστές όσο αυτές που δοκιμάζετε εσείς. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά από αυτά που νομίζετε ότι είναι η γεύση ενός φαγητού είναι στην πραγματικότητα η μυρωδιά του, η οποία μεταδίδεται στη μύτη σας μέσω του αέρα.

Δεδομένου ότι το μωρό σας περιβάλλεται από αμνιακό υγρό, δοκιμάζει μόρια μόνο από την κυκλοφορία του αίματός σας και δεν έχει ακόμη την αίσθηση της όσφρησης για να ενισχύσει αυτές τις γεύσεις. Αλλά ακόμα και με αυτή την μικρή αίσθηση της γεύσης, το μωρό σας θα αρχίσει να αναγνωρίζει τα τρόφιμα.