Η linea nigra είναι μια σκουρόχρωμη, κάθετη γραμμή στην κοιλιά σας που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η linea nigra (μαύρη γραμμή) συνήθως εκτείνεται από τον αφαλό μέχρι την ηβική περιοχή. Σε ορισμένες γυναίκες εκτείνεται επίσης προς τα πάνω από τον αφαλό. Οι περισσότερες γυναίκες θα αναπτύξουν μία στην εγκυμοσύνη, αλλά είναι λίγο λιγότερο συχνή ή εμφανής σε γυναίκες με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Η linea nigra μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε νεογέννητα μωρά.

Γιατί εμφανίζεται η linea nigra;

Η εμφάνιση της linea nigra σχετίζεται με υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα οιστρογόνα και η ορμόνη διέγερσης των μελανοκυττάρων δρουν στα κύτταρα που περιέχουν μελανίνη, τη χρωστική που δίνει στο δέρμα σας το χρώμα του. Δεν είναι καλά κατανοητό γιατί αυτά τα κύτταρα (που ονομάζονται μελανοκύτταρα) φαίνονται πιο σκούρα σε ορισμένα μέρη του σώματος και όχι σε άλλα.

Η linea nigra είναι μόνο ένας από τους τρόπους με τους οποίους το δέρμα μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικές γυναίκες εμφανίζουν πιο σκούρα μπαλώματα στο πρόσωπό τους τα οποία ονομάζονται μέλασμα ή «μάσκα της εγκυμοσύνης». Συχνά, άλλες περιοχές του δέρματος γίνονται πιο σκούρες. Μπορεί να το παρατηρήσετε στην περιοχή γύρω από τις θηλές σας, στις πτυχώσεις του δέρματος γύρω από τον κόλπο σας και όπου το δέρμα σας «τσαλακώνεται», όπως στις μασχάλες σας και στο σημείο όπου τα πόδια σας συναντούν τον κορμό σας.

Πότε εμφανίζεται η linea nigra;

Καθώς τα επίπεδα των ορμονών αυξάνονται, αναπτύσσεται μια αξιοσημείωτη linea nigra, συνήθως στα μέσα της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, αυτή η γραμμή στην κοιλιά σας ήταν πάντα εκεί αλλά δεν ήταν ορατή. Αυτή η γραμμή ονομάζεται linea alba (λευκή γραμμή). Όταν σκουραίνει, η linea alba γίνεται η linea nigra.

Μπορώ να την αποφύγω;

Όχι, δεδομένου ότι συνδέεται με τα επίπεδα ορμονών, η γραμμή εγκυμοσύνης δεν είναι κάτι που μπορείτε να αποφύγετε. Αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για την ελαχιστοποίηση του μελάσματος, και αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της γραμμής αυτής επίσης:

Χρησιμοποιήστε αντηλιακή προστασία

Η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) εντείνει τις αλλαγές της χρωστικής. Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό που προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB με δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο κάθε μέρα, ακόμη και όταν δεν έχει ηλιοφάνεια, και εφαρμόστε ξανά συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν είστε έξω. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν έχετε σκούρο δέρμα. Αν και το σκούρο δέρμα έχει περισσότερη μελανίνη (χρωστική) από το πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα και δεν καίγεται τόσο γρήγορα, δεν είναι αρκετό για να σας προστατεύσει από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία.

Μην κάνετε αποτρίχωση με κερί

Η χρήση κεριού για την αφαίρεση των τριχών μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του δέρματος που επιδεινώνει το μελάσμα, ειδικά σε περιοχές του σώματός σας που επηρεάζονται από αλλαγές χρωματισμού.

Χρησιμοποιήστε υποαλλεργικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος

Τα καθαριστικά και οι κρέμες προσώπου που ερεθίζουν το δέρμα σας μπορεί να επιδεινώσουν το μέλασμα.

Πότε θα φύγει η linea nigra;

Μετά την εγκυμοσύνη σας, η linea nigra θα πρέπει να ξεθωριάζει για μερικές εβδομάδες έως μήνες, αν και σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην εξαφανιστεί εντελώς. Υπολογίστε ότι η γραμμή αυτή πιθανότατα θα αποτελεί παρελθόν 6 μήνες μετά τον τοκετό, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε τίποτα ή ακόμη και να το σκεφτείτε.

Θα έχω linea nigra σε κάθε εγκυμοσύνη;

Εάν είχατε linea nigra στην πρώτη σας εγκυμοσύνη, πιθανότατα θα έχετε ξανά σε μεταγενέστερες εγκυμοσύνες – αλλά όχι απαραίτητα. Μπορεί να εμφανιστεί αργά ή γρήγορα, να φαίνεται πιο διακριτικά ή πιο έντονα ή να μην εμφανιστεί καθόλου. Οι ειδικοί δεν καταλαβαίνουν τους λόγους για τους οποίους ποικίλλει από τη μια εγκυμοσύνη στην άλλη. Όπως και η εγκυμοσύνη, η linea nigra μπορεί να είναι απρόβλεπτη.