Ο ευκολότερος τρόπος να βεβαιωθείτε ότι έχετε φροντίσει για όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν έρθει το μωρό στο σπίτι, είναι να «περπατήσετε» διανοητικά στις πρώτες μέρες ζωής του νεογέννητου.

Από τη δημιουργία ενός χώρου για να κοιμηθεί το μικρό σας, μέχρι τον προγραμματισμό ενός χαλαρωτικού Σαββατοκύριακου εκτός πόλης, το προγεννητικό σχέδιο δράσης θα σας βοηθήσει να νιώσετε λιγότερο αγχωμένοι μόλις έρθει το μωρό σας. Και μην ξεχάσετε να ετοιμάσετε την τσάντα σας για το νοσοκομείο!

Διαχείριση Προσδοκιών

Πριν τον τοκετό ίσως θέλετε να σκεφτείτε τι είδους παρεμβάσεις θέλετε ή δεν θέλετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γέννηση του μωρού σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όταν έρθει η ώρα, μπορεί να χρειαστεί να υπάρξουν απρόβλεπτα και ανατροπές. Εάν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο την ημέρα του τοκετού, δεν πειράζει.

Καθίσματα αυτοκινήτου

Μόλις βγείτε από το νοσοκομείο, θα πρέπει να φέρετε το μωρό σας στο σπίτι. Έχετε ένα κατάλληλο κάθισμα αυτοκινήτου; Εάν προμηθευτείτε το παιδικό κάθισμα εγκαίρως, ίσως να μπορέσετε να ελέγξετε με τον τεχνικό του αυτοκινήτου σας, ότι το έχετε εγκαταστήσει έτσι που να είναι ασφαλές για χρήση.

Κρεβατάκι ή Λίκνο

Στη συνέχεια, θα πρέπει να έχετε ένα ασφαλές μέρος για να κοιμάται το μωρό σας. Αν και τα μάτια του θα κλείνουν οπουδήποτε το ξαπλώσετε  – στην αγκαλιά σας, στο στήθος σας, στο κάθισμα του αυτοκινήτου – σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής, το ασφαλέστερο μέρος για να κοιμηθεί είναι σε μια επίπεδη επιφάνεια. Αυτό που χρειάζεστε επομένως δεν είναι ένα παιδικό δωμάτιο πλήρως επιπλωμένο, αλλά ένα ασφαλές κρεβατάκι ή λίκνο.

Παιδίατρος

Λίγο μετά το εξιτήριο του μωρού σας από το νοσοκομείο (συνήθως εντός 48 ωρών), θα πρέπει να προγραμματίσετε την πρώτη σας επίσκεψη στον παιδίατρο. Πριν έρθει το μωρό, είναι χρήσιμο να επιλέξετε έναν παιδίατρο και να του πείτε την ημερομηνία γέννησης, ώστε να ξέρει ότι θα περιμένει την κλήση σας μετά τη γέννηση του μωρού σας. Επίσης, εάν έχετε πρόγραμμα ασφάλισης υγείας για την οικογένειά σας, φροντίστε να προσθέσετε το παιδί σας (ή να αποκτήσετε ξεχωριστή ασφάλιση) πριν από τη γέννησή του.

Σχέδιο σίτισης

Εξετάστε το ενδεχόμενο να παρακολουθήσετε ένα μάθημα θηλασμού, ώστε να είστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι. Πολλά νοσοκομεία αλλά και ΜΚΟ προσφέρουν τέτοια μαθήματα, οπότε συμβουλευτείτε το γιατρό ή τη μαία σας για συστάσεις. Θα ήταν καλό να έχετε «ανοιχτό μυαλό» για το πώς θα ταΐσετε το μωρό σας, σε περίπτωση που το αρχικό σας σχέδιο για θηλασμό ή σίτιση με μπιμπερό (ή ένας συνδυασμός και των δύο), πρέπει να αλλάξει.

Βασικά Είδη

Τέλος, αγοράστε ή δανειστείτε μερικές προμήθειες για να περάσετε τις πρώτες εβδομάδες. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να αγοράσετε τα πάντα στα είδη μωρού, φροντίζοντας απλώς να καλύψετε τις βασικές ανάγκες. Για παράδειγμα, ίσως να μην θέλετε να αγοράσετε καρότσι ακόμη – ειδικά αν δεν σκοπεύετε να κάνετε βόλτες με το νεογέννητο (ή προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε μάρσιππο όταν το κάνετε).

Φροντίστε όμως, να προμηθευτείτε:

  • Βασικές προμήθειες υγείας, όπως βρεφικό θερμόμετρο, λαστιχένια σύριγγα και βρεφικό σαπούνι
  • Σαλιάρες, πανιά και 2-3 κουβερτάκια για μωρά
  • Πάνες και μαντηλάκια ειδικά για νεογέννητα
  • 1 έως 2 μπιμπερό κι ένα βρεφικό γάλα (για κάθε περίπτωση)
  • Ταυτότητες, καλτσάκια και σκουφάκια σε μέγεθος βρέφους
  • Ένα μαξιλάρι στήθους, ένα θήλαστρο και ένα μαξιλάρι θηλασμού, μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να είστε πιο άνετοι εάν θηλάζετε.

Λάβετε αποφάσεις για την εργασία

Εάν δεν το έχετε κάνει ακόμα, θα είναι χρήσιμο να πάρετε αποφάσεις για την επαγγελματική σας ζωή πριν έρθει το μωρό σας. Θα πάρετε άδεια μητρότητας; Έχετε αποφασίσει εάν θα χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόγραμμα παιδικής μέριμνας;  Μπορεί κάποιος φίλος ή συγγενής να σας βοηθήσει ή να σας υποστηρίξει; Ποιος θα χειριστεί έκτακτα περιστατικά παιδικής μέριμνας; Όσο περισσότερο μπορείτε να σκεφτείτε πώς θα μοιάζει η ρουτίνα σας μόλις έρθει το μωρό, πιθανότατα θα νιώσετε λιγότερο αγχωμένοι μόλις έρθει το μωρό σας.

Τελευταίες σκέψεις…

Δεδομένου ότι η ζωή σας πρόκειται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, θα ήταν χρήσιμο να αξιοποιήσετε αυτές τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες πριν από την έλευση του μωρού σας για να ηρεμήσετε ψυχικά και σωματικά και να προετοιμαστείτε για τη γέννηση.

  • Μπορεί να έχει νόημα να αφιερώσετε λίγο χρόνο (έστω και ένα Σαββατοκύριακο) στην προσωπική σας φροντίδα, με τον σύντροφό σας ή με ένα στενό οικογενειακό φίλο ή συγγενή.
  • Χρειάζεστε οδοντιατρική εξέταση; Δερματολογικός έλεγχος; Μανικιούρ ή πεντικιούρ; Δεν θα έχετε πολύ χρόνο μετά τον τοκετό για τον εαυτό σας – ειδικά στην αρχή – οπότε προσπαθήστε να κάνετε ό, τι μπορείτε τώρα.
  • Μπορεί να θέλετε να περάσετε το τελευταίο σας τρίμηνο κάνοντας τη μελλοντική σας ζωή ευκολότερη, κάνοντας γενική καθαριότητα, προετοιμάζοντας κι αποθηκεύοντας γεύματα στον καταψύκτη, πλένοντας και τακτοποιώντας όλα τα ρούχα, κλινοσκεπάσματα και σαλιάρες του μωρού, ρυθμίζοντας τις πληρωμές ή τις παραδόσεις από το σούπερ μάρκετ να γίνονται αυτόματα, κ.λπ.

 

Η προετοιμασία για την άφιξη ενός μωρού φέρνει μαζί του έναν τόνο διαφορετικών συναισθημάτων! Είτε είστε νευρικοί, ενθουσιασμένοι, φοβισμένοι, εκστατικοί ή όλα τα παραπάνω, θυμηθείτε ότι αυτό που βιώνετε είναι απολύτως φυσικό. Είναι υπέροχο να προετοιμάζεστε όσο περισσότερο μπορείτε, αλλά θα μάθετε τι σας ταιριάζει καθώς βιώνετε αυτές τις στιγμές με το νέο σας μωρό, οπότε φροντίστε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν περισσότερο μπορείτε και μην αυτοτιμωρηθείτε εάν όλα δεν πάνε όπως σχεδιάζετε.