Η μητρότητα αλλάζει σημαντικά το γυναικείο σώμα το οποίο μεταμορφώνεται για να υποστηρίξει τη ζωή που φέρει μέσα του, πριν και μετά τον τοκετό – μία από τις αλλαγές που θα παρατηρήσετε αφορά τα χείλη σας.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να δείτε τους μύθους και την αλήθεια για τις αλλαγές στα χείλη της εγκύου:

Μύθος #1

Η Κλοέ Καρντάσιαν, η Μπιγιονσέ και η Σερένα Γουίλιαμς είναι μερικές μόνο από τις διάσημες σταρ που δίνουν όρκο ότι τα χείλη τους έγιναν πιο σαρκώδη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – ένα φαινόμενο γνωστό και ως pregnancy lips.

Ακριβώς κάτω από την επιφάνεια των χειλιών σας υπάρχουν μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία – γνωστά ως τριχοειδή αγγεία. Η πυκνότητά τους αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον – ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο – η ροή του αίματος αυξάνεται, καθώς το σώμα σας υποστηρίζει το έμβρυο που μεγαλώνει. Αυτό προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που θα μπορούσε θεωρητικά να κάνει τα χείλη σας να πρηστούν.

Μύθος #2

Πολλές γυναίκες ισχυρίζονται, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατήρησαν ότι τα χείλη τους πήραν ένα πιο σκούρο κόκκινο χρώμα.

Κάποιες γυναίκες πιστεύουν ότι η αιτία είναι η ίδια με εκείνη που κάνει τις θηλές της εγκύου να αποκτήσουν μια πιο σκούρα απόχρωση. Ωστόσο, οι θηλές σκουραίνουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή τα οιστρογόνα αυξάνουν τη μελανίνη στο σώμα της εγκύου. Αλλά τα χείλη δεν έχουν μελανοκύτταρα, τα οποία είναι τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη. Επομένως, τα χείλη σας δεν θα γίνουν πιο σκούρα.

Και η… αλήθεια

Ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η ξηρότητα στα χείλη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον ενυδάτωση για την υποστήριξη της ζωής που φέρεται μέσα σας. Για να το κάνει αυτό, τραβά υγρασία από την επιφάνεια – δηλαδή από το δέρμα – εφόσον δεν ενυδατώνεστε ικανοποιητικά. Η αφυδάτωση στην εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια της υπερέμεσης ή σοβαρής πρωινής ναυτίας.

Πιείτε λοιπόν πολύ νερό και χαμογελάστε – τα χείλη και το μωρό σας θα σας ευγνωμονούν. Έχετε επίσης πάντα ένα lip balm κοντά.