Η κοιλιά σας δεν είναι το μόνο πράγμα που μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Ίσως παρατηρήσετε ότι τα πόδια σας έχουν επίσης… μεγαλώσει. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αύξηση τους βάρους σας και στο πρήξιμο από το επιπλέον υγρό που κατακρατά το σώμα σας ενώ είστε έγκυος (και ονομάζεται οίδημα). Για να απαλύνετε το πρήξιμο, μουλιάστε τα πόδια σας σε δροσερό νερό και επενδύστε σε ένα άνετο ζευγάρι παπούτσια που στηρίζει τα πέλματά σας και διευκολύνει τη σωστή στάση του σώματός σας.

Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμη λόγος που τα πόδια φαίνεται να μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η -εύστοχα ονομασμένη- ορμόνη εγκυμοσύνης «ρελαξίνη», η οποία χαλαρώνει τις αρθρώσεις γύρω από τη λεκάνη σας, ώστε το μωρό σας να μπορεί να γεννηθεί, χαλαρώνει επίσης τους συνδέσμους στα πόδια σας, προκαλώντας την εξάπλωση των οστών των ποδιών. Τα οστά των ποδιών σας δεν μεγαλώνουν στην πραγματικότητα — απλώς οι σύνδεσμοι που συγκρατούν αυτά τα 26 οστά δεν είναι τόσο σφιχτοί όσο ήταν.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα παπούτσια σας σάς σφίγγουν λίγο ήδη από το δεύτερο τρίμηνο και τα πόδια σας μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται σε μέγεθος μέχρι τα τέλη της εγκυμοσύνης. Ενώ το πρήξιμο των ποδιών γενικά υποχωρεί μέσα σε ένα μήνα μετά τον τοκετό, οποιαδήποτε εξάπλωση του ποδιού που προκαλείται από χαλαρότερους συνδέσμους είναι μόνιμη. Υπολογίζεται ότι οι μισές μαμάδες εκεί έξω φορούν παπούτσια μισό ή ολόκληρο νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φορούσαν πριν κάνουν μωρά.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αγοράστε μερικά ζευγάρια άνετα, ευρύχωρα παπούτσια για να φορέσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αλλά να γνωρίζετε ότι είναι προτιμότερο να αγοράσετε περισσότερα ζευγάρια παπούτσια όταν το πρήξιμο υποχωρήσει και το μέγεθος του παπουτσιού σας σταθεροποιηθεί (περίπου ένα μήνα μετά τον τοκετό). Ό,τι κι αν κάνετε, μην προσπαθήσετε να αρκεστείτε στα παλιά σας παπούτσια αν αυτά δεν είναι άνετα! Η χρήση στενών παπουτσιών μπορεί να επιδεινώσει τα κότσια και να προκαλέσει μια σειρά από επώδυνα προβλήματα στα πόδια σας.

Τέλος, έχετε κατά νου ότι τα πόδια τείνουν να μεγαλώνουν με κάθε εγκυμοσύνη. Έτσι, αν έχετε σκοπό να αγοράσετε ένα ακριβό ζευγάρι παπούτσια, ίσως είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να ολοκληρώσετε την απόκτηση παιδιών.