Η εγκυμοσύνη είναι ένα υπέροχο και «μαγικό» ταξίδι, παράλληλα όμως έχει και τις άβολες στιγμές της, ειδικά όταν είναι ώρα για ύπνο. Στριφογυρίζετε μέχρι να βρείτε επιτέλους μια άνετη στάση και στη συνέχεια θυμάστε ότι πρέπει να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά σας. Αν και σίγουρα μπορεί να είναι μια πρόκληση το να καταφέρετε να νιώσετε αρκετά άνετα για να αποκοιμηθείτε όταν είστε έγκυος, ο ύπνος στην αριστερή πλευρά είναι μια από αυτές τις συστάσεις εγκυμοσύνης που είναι πραγματικά πολύ σημαντικές.

Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε στην αριστερή σας πλευρά

Ο ύπνος στο πλάι είναι εξαιρετικός για την κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Μερικοί γιατροί συνιστούν να κοιμάστε στο πλάι, κάτι που βελτιστοποιεί τη ροή του αίματος στον πλακούντα, παρέχοντας με τη σειρά του μια σταθερή ροή θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στο μωρό σας. Η καλή κυκλοφορία του αίματος έχει πολλά οφέλη και μπορεί να μειώσει τις περιπτώσεις κιρσών, αιμορροΐδων και πρηξίματος των ποδιών στις εγκύους.

Συγκεκριμένα, πολλοί ειδικοί προτείνουν στις γυναίκες να κοιμούνται στην αριστερή τους πλευρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους για να υποστηρίξουν τη ροή του αίματος μέσω της κύριας φλέβας που μεταφέρει το αίμα πίσω στην καρδιά από το κάτω μέρος του σώματος που ονομάζεται κοίλη φλέβα. Όταν δεν κοιμάστε στο πλάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το βάρος του εμβρύου μπορεί να συμπιέσει την κάτω κοίλη φλέβα, μειώνοντας τη ροή του αίματος μεταξύ της καρδιάς και του εμβρύου.

Επιπλέον, το συκώτι είναι στη δεξιά πλευρά και παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του πρηξίματος στα χέρια και τα πόδια. Η αφαίρεση του βάρους του εμβρύου από το συκώτι επιτρέπει σε αυτό το μεγάλο όργανο να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Να θυμάστε ότι…

Ενώ ο ύπνος στην αριστερή πλευρά συνιστάται και είναι σημαντικός, ο κύριος στόχος είναι να αποφύγετε τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από τον ύπνο ανάσκελα με τα έντερα και την κοίλη φλέβα πιθανώς συμπιεσμένα, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει πόνους στην πλάτη, αιμορροΐδες, δυσπεψία, κακή κυκλοφορία και αλλαγές στην αρτηριακή πίεση.