Τα μωρά περνούν περισσότερο από το ήμισυ του χρόνου τους στον ύπνο, γιατί αυτή είναι μια περίοδος ουσιαστικής ανάπτυξης.

Ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλο να αναπτυχθεί, χτίζοντας δίκτυα και συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που διευκολύνουν τη σκέψη και τη μάθηση, καθώς και τη διαμόρφωση συμπεριφοράς. Ο ύπνος (και η διατροφή) επιτρέπει επίσης στο μωρό να αναπτυχθεί σωματικά, να μεγαλώσει και να αποκτήσει καλύτερες κινητικές δεξιότητες.

Σημαντικό μέρος του συνολικού ύπνου τους τα μωρά το λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα νεογέννητα συχνά κοιμούνται για τουλάχιστον 3-4 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, και παρόλο που ο συνολικός χρόνος του ύπνου μειώνεται καθώς μεγαλώνουν, είναι σύνηθες για τα βρέφη να συνεχίζουν να κοιμούνται για 2-3 ώρες ή περισσότερο κάθε μέρα.

Αυτός ο μεσημεριανός ύπνος δεν είναι απλώς φυσιολογικός, αλλά και ευεργετικός. Έρευνες έχουν βρει ότι οι συχνοί μεσημεριανοί ύπνοι επιτρέπουν στα βρέφη να εμπεδώνουν συγκεκριμένες αναμνήσεις. Επιπλέον, οι μεσημεριανοί ύπνοι επιτρέπουν μια πιο γενικευμένη μνήμη που είναι σημαντική για τη μάθηση και την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται το μωρό σας βασίζεται στην ηλικία του και σε μερικούς άλλους σημαντικούς παράγοντες.

Ακολουθεί μια γρήγορη ματιά στο διάγραμμα ύπνου, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής του μωρού σας:

Νεογέννητο (0 έως 3 μηνών)

Ένα υγιές μωρό σε αυτό το εύρος ηλικιών θα πρέπει να κοιμάται συνολικά 14 έως 17 ώρες, κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου. Συνήθως θα κοιμάται σε σύντομες περιόδους 2 έως 4 ωρών, ξυπνώντας για να πιει γάλα, να ρευτεί, να αλλάξει και να χαλαρώσει. Κι ενώ δεν υπάρχει προτεινόμενο πρόγραμμα ύπνου που πρέπει να ακολουθήσετε, το μωρό σας πιθανότατα θα κοιμάται 8 έως 12 ώρες τη νύχτα, κάνοντας δύο έως πέντε μεσημεριανούς ύπνους κατά την διάρκεια της υπόλοιπης μέρας. Αυτό, ωστόσο, μπορεί και να διαφέρει από μωρό σε μωρό.

Βρέφος (4 έως 6 μηνών)

Κατά την διάρκεια αυτής της ηλικιακής περιόδου, μπορείτε να περιμένετε ότι το μωρό σας θα κοιμάται περίπου 12 έως 16 ώρες την ημέρα, με μερικές ολονύχτιες διατάσεις που φτάνουν τις 5 έως 6 ώρες στη σειρά (αυτό ονομάζεται «ύπνος όλη νύχτα»). Οι μεσημεριανοί ύπνοι του μικρού σας θα ενοποιηθούν επίσης στους τρεις περίπου την ημέρα, μέχρι την ηλικία των 5 μηνών. Παράλληλα, οι συνήθειες ύπνου του μωρού σας θα ενταχθούν επιτέλους στην υπόλοιπη ρουτίνα της οικογένειας, καθώς θα αρχίσει να κοιμάται περισσότερο τη νύχτα και λιγότερο τη μέρα.

Πότε αρχίζουν τα μωρά να κοιμούνται όλη τη νύχτα;

Παρόλο που τα νεογέννητα και τα βρέφη περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στον ύπνο, σπάνια κοιμούνται όλη τη νύχτα χωρίς να ξυπνήσουν. Γενικά, πιστεύεται ότι τα μωρά αρχίζουν να παγιώνουν την περίοδο του νυχτερινού ύπνου τους περίπου στους 6 μήνες, γεγονός που καθιστά πιο πιθανό να κοιμούνται όλη τη νύχτα. Ταυτόχρονα, η έρευνα διαπίστωσε ότι η ημερομηνία αυτού του ορόσημου μπορεί να ποικίλλει σημαντικά.

Σε μια μελέτη, ένας σημαντικός αριθμός μωρών 6 και 12 μηνών δεν κοιμόταν ούτε 6 ούτε 8 ώρες συνεχόμενα τη νύχτα. Ενώ οι γονείς συχνά ανησυχούν εάν το παιδί τους αργεί περισσότερο να αρχίσει να κοιμάται όλη τη νύχτα, αυτή η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν ανιχνεύσιμες επιπτώσεις στη σωματική ή πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, εάν δεν ήταν σε θέση να κοιμηθεί για αυτές τις μεγαλύτερες διαδοχικές περιόδους ως βρέφος.

Με την πάροδο του χρόνου, οι γονείς θα πρέπει να περιμένουν από το παιδί τους να αρχίσει να κοιμάται για μεγαλύτερα τμήματα τη νύχτα, αλλά μέχρι σήμερα, η σημασία του ύπνου όλη τη νύχτα δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο σημαντική για τα βρέφη από τον συνολικό ημερήσιο χρόνο ύπνου.

Πώς η σίτιση επηρεάζει τον ύπνο των μωρών;

Υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με το πώς και αν η μέθοδος σίτισης επηρεάζει τον ύπνο του μωρού. Ενώ ορισμένες έρευνες έχουν βρει περισσότερα νυχτερινά ξυπνήματα σε μωρά που θηλάζουν, άλλες μελέτες έχουν βρει μικρή διαφορά μεταξύ των προτύπων ύπνου των μωρών που θηλάζουν και των μωρών που τρέφονται με γάλα.

Συνολικά, λόγω των τεκμηριωμένων οφελών για την υγεία, εκτός από τον ύπνο, η Ευρωπαϊκή Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό για 6 μήνες και στη συνέχεια τη συνέχιση του συμπληρωματικού θηλασμού για ένα έτος ή περισσότερο. Αν και δεν έχει εδραιωθεί, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία ότι τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να έχουν καλύτερο ύπνο κατά τη διάρκεια της προσχολικής τους ηλικίας.