Πέρα από την ταλαιπωρία που σας προκαλούν, πολλά από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης ενδέχεται να σας μπερδεύουν σε τέτοιο σημείο που να μην μπορείτε να καταλάβετε αν έχει φτάσει η ώρα του τοκετού. Ωστόσο, αν βιώσετε αρκετά από τα παρακάτω συμπτώματα μέσα σε διάστημα 24 με 48 ωρών, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να προετοιμαστείτε για το μαιευτήριο.

48-24 ώρες πριν…

*Αίσθηση ότι το μωρό κατεβαίνει πιο χαμηλά στη λεκάνη σας. Ένα από τα βασικά σημάδια είναι πως πλέον δεν πιέζεται το διάφραγμά σας και η αναπνοή σας ίσως έχει γίνει πιο εύκολη.

*Συσπάσεις Μπράξτον Χικς, οι οποίες σας κάνουν να νιώθετε ότι η μήτρα σας σφίγγεται, ενώ ενδέχεται να συνοδεύονται από ήπιες κράμπες.

*Αύξηση των κολπικών εκκρίσεων, οι οποίες μπορεί να έχουν μια ελαφριά καφέ ή ροζ απόχρωση.

*Ελαφριά απώλεια βάρους.

*Πόνος χαμηλά στην πλάτη, ο οποίος έρχεται και φεύγει.

*Πιο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα που συνοδεύονται από κράμπες. Επίσης δεν είναι απίθανο να έχετε εμετούς ή δυσπεψία.

*Αυξημένη ενέργεια ή αντίθετα κόπωση, η οποία επίσης συνοδεύεται από την αίσθηση ότι πρέπει να ολοκληρώσετε κάποια υποχρέωση.

Οι προειδοποιητικές ενδείξεις ότι ο τοκετός πλησιάζει

Σπάνε τα νερά

Μόλις στο 8% των περιπτώσεων ο αμνιακός σάκος σπάει πριν να έχετε τακτικές συσπάσεις, όμως αν συμβεί είναι 80% βέβαιο πως θα γεννήσετε μέσα σε 12 ώρες. Αν ο τοκετός δεν ξεκινήσει φυσικά, κατά πάσα πιθανότητα θα τον προκαλέσει τεχνητά ο γιατρός, καθώς από τη στιγμή που ο σάκος διαρρηγνύεται αυξάνονται οι πιθανότητες το μωρό να προσβληθεί από κάποια λοίμωξη. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το σπάσιμο του σάκου δεν θα συνοδευτεί από την πλημμύρα που βλέπετε στις ταινίες – το κεφάλι του μωρού εμποδίζει την έξοδο των υγρών, οπότε δεν θα βιώσετε παρά μια μικρή διαρροή.

Ισχυρές συσπάσεις ανά τακτά διαστήματα

Αρχικά θα ξεκινήσουν ως ήπιες και ακανόνιστες κράμπες, όμως όσο περνά η ώρα θα αποκτούν συγκεκριμένη περιοδικότητα και θα γίνονται πιο επώδυνες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το σώμα σας πιέζει το κεφάλι του μωρού προς τα κάτω ενώ παράλληλα ανοίγει τον τράχηλό σας.

Έντονη έκκριση υγρών

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μήτρα παραμένει κλειστή με τη βοήθεια ενός στρώματος βλέννας, προκειμένου το μωρό να προστατευτεί από τα μικρόβια. Όταν ετοιμάζεστε να γεννήσετε, το σώμα σας θα αποβάλλει αυτό το προστατευτικό στρώμα είτε ως σβώλο είτε σε ρευστή μορφή. Αυτή η έκκριση είναι πιθανό να έχει καφέ ή ροζ χρώμα και συμβαίνει ακόμη και εβδομάδες πριν τον τοκετό, όμως είναι συνηθέστερη ώρες ή μέρες πριν.

Πολύ έντονοι πόνοι στην πλάτη

Αυτό το σύμπτωμα αφορά περίπου το ένα τρίτο των γυναικών και συμβαίνει όταν το μωρό έχει το πίσω μέρος του κεφαλιού του αντί για το πρόσωπό του στραμμένο προς τη σπονδυλική στήλη της μητέρας. Αν αισθανθείτε έναν τέτοιο πόνο, ο τοκετός είναι πάρα πολύ κοντά.