Καθώς η οικολογική συνείδηση και η vegan κουλτούρα ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στη νοοτροπία μας, επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Ετσι οι εναλλακτικές μορφές παραγωγής με λιγότερους ρύπους και η δημιουργία νέων προϊόντων με όσο το δυνατόν λιγότερους επιβαρυντικούς παράγοντες στο περιβάλλον δεν αφήνουν ανεπηρέαστο και το interior design. Γι’ αυτό, ο βιοφιλικός ή αλλιώς eco-friendly σχεδιασμός, που χρίζει τη φύση πρωταγωνίστρια, θεωρείται πλέον μία από τις πιο ραγδαία εξελισσόμενες τάσεις.

Αν θέλουμε να υιοθετήσουμε κι εμείς ένα παρόμοιο στυλ στο σπίτι μας αλλά δεν ξέρουμε τον τρόπο, εφαρμόζουμε τις παρακάτω ιδέες. Αυτές θα μας εξασφαλίσουν μία πιο βιώσιμη και καλύτερη ζωή, με θετικό αντίκτυπο και στον πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα συνθέτουν ένα καλόγουστο αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιούμε οικολογικές βαφές

Η διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου σπιτιού έχει ως αναπόσπαστο κομμάτι και αυτόν τον παράγοντα. Οι οικολογικές μπογιές βασίζονται στο νερό και σε φυσικές χρωστικές ουσίες, ενώ παράλληλα έχουν εξαιρετική απόδοση και μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων. Επιπλέον είναι απαλλαγμένες από καρκινογόνες και τοξικές ουσίες ενώ η παραγωγή τους ρυπαίνει ελάχιστα το περιβάλλον. Γιατί λοιπόν να μην τις προτιμήσουμε; Αντίθετα, οι συμβατικές βαφές που βασίζονται στο πετρέλαιο περιέχουν οργανικές πτητικές ενώσεις που επιβαρύνουν τόσο το περιβάλλον όσο και το αναπνευστικό μας.

Προσοχή: Επιλέγουμε οικολογικές βαφές για το βρεφικό δωμάτιο. Επίσης, προτιμάμε στρώμα και σεντόνια από βιώσιμα, μη τοξικά υλικά. Ομοίως την ίδια τακτική εφαρμόζουμε και στη δική μας κρεβατοκάμαρα.

Επιλέγουμε φυσικά ή ανακυκλώσιμα στοιχεία διακόσμησης

Οι designers εμπνέονται από τη φύση με αποτέλεσμα να προτιμούν όλο και περισσότερο τη χρήση οργανικών στοιχείων. Το ξύλο, ο πηλός, η πέτρα, το μάρμαρο, και υφάσματα όπως το λινό και το βαμβάκι χαρίζουν μία ιδιαίτερη ζεστασιά στον χώρο μας, αντί για τα συνθετικά υλικά. Για παράδειγμα, φανταστείτε πόσο όμορφο θα έδειχνε το καθιστικό μας αν σε αυτό δέσποζε ένα τραπέζι από μπαμπού σε συνδυασμό με ένα χειροποίητο χαλί πλεγμένο από φυσικά στοιχεία, όπως φύλλα μπανανιάς, γιούτας ή μαλλιού, με μη επεξεργασμένες, μη βαμμένες ίνες.

Εξοπλίζουμε τον χώρο μας με οικολογικά ή second hand έπιπλα

Βαρεθήκαμε εκείνη την καρέκλα που φυλάμε στην αποθήκη ή το παλιό σκρίνιο που κληρονομήσαμε από τη γιαγιά μας; Αντί να το πετάξουμε, μπορούμε να το μεταποιήσουμε (είτε μόνοι μας είτε με βοήθεια από ειδικούς τεχνίτες) μετατρέποντάς το σε ένα μοναδικό, vintage κομμάτι με χαρακτήρα.

Το ίδιο ισχύει και για τα μεταχειρισμένα έπιπλα που συναντάμε σε υπαίθρια παζάρια. Μια άλλη πρόταση είναι τα έπιπλα από ανανεώσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την αισθητική τους ενώ δεν είναι τόσο δυσεύρετα όσο φαντάζεστε. Πλέον όλο και περισσότερα brands κατασκευάζουν προϊόντα από υπεύθυνες πηγές. Μία μικρή έρευνα στο Internet θα μας αποκαλύψει εύκολα ποια είναι αυτά.

Σημείωση: Αν ωστόσο θέλουμε να αγοράσουμε ένα καινούργιο ξύλινο έπιπλο, τσεκάρουμε αν προέρχεται από πιστοποιημένα ξύλα και αν έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να μην έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.Λέμε «ναι» σε μοτίβα από τη φύση

Το floral και το animal print είναι δύο διαχρονικές τάσεις που μπορούν να κάνουν τον χώρο μας ξεχωριστό. Για παράδειγμα, στοιχεία όπως η ταπετσαρία, οι κουρτίνες, οι καρέκλες με floral patterns, ή ένα λεοπάρ ριχτάρι στον καναπέ, καθώς και μαξιλάρες με λουλουδάτα ή γεωμετρικά σχέδια, είναι μόνο μερικές ιδέες που θα προσφέρουν ένα ιδιαίτερο, μη αναμενόμενο mix ‘n’ match στυλ στον χώρο μας.

Αφήνουμε το φυσικό φως να πλημμυρίζει το δωμάτιο

Πρόκειται για ένα στοιχείο που είναι συνυφασμένο με το eco-friendly σπίτι. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν μεγάλα παράθυρα, δεν χρειάζεται να καταργήσουμε τις κουρτίνες, οι οποίες κάνουν πιο cozy ένα δωμάτιο. Ωστόσο καλό είναι να επιλέξουμε ανοιχτόχρωμες σε λευκούς ή ουδέτερους τόνους, και όχι σκουρόχρωμες, προκειμένου να μπαίνει όσο το δυνατόν περισσότερος ήλιος στο δωμάτιο. Επίσης για να κάνουμε πιο φωτεινό τον χώρο μας, τοποθετούμε καθρέφτες σε στρατηγικά σημεία που αντανακλούν το φως, π.χ. απέναντι από παράθυρα.

Κάνουμε τις κατάλληλες ecof-friendly επιλογές

Ενα eco-friendly σπίτι δεν καθορίζεται μόνο από το ύφος της διακόσμησης αλλά και από το λειτουργικό κομμάτι της. Για παράδειγμα, ο ηλιακός θερμοσίφωνας και οι λαμπτήρες εξοικονόμησης δεν αποτελούν λεπτομέρεια αλλά αναγκαιότητα, που μας εξοικονομεί επιπλέον χρήματα. Κυρίως όμως βοηθάμε το περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για τις ηλεκτρικές συσκευές. Αν πρόκειται να κάνουμε κάποια αγορά, προτιμάμε εκείνη που έχει ενεργειακή απόδοση Α, Α+, Α++ ή Α+++.

Προσθέτουμε γλάστρες εσωτερικού χώρου

Μία από τις πιο εύκολες και σχετικά οικονομικές κινήσεις που κάνουν τον χώρο μας πιο βιοφιλικό είναι τα υγιή φυτά. Χαρίζουν θετική ενέργεια, οξυγόνο, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθουμε πιο κοντά στη φύση.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, οι γλάστρες προάγουν την αυτοσυγκέντρωση, τη βελτίωση της μνήμης καθώς και την παραγωγικότητα, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά αν δουλεύουμε και από το σπίτι. Υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία επιλογών από μικρά ή μεγάλα φυτά, με άνθη ή χωρίς, που μπορούμε να τα τοποθετήσουμε σε οποιοδήποτε δωμάτιο: από την κουζίνα ως και το μπάνιο.