Ενώ δεν υπάρχει επίσημη συναίνεση από την ιατρική κοινότητα σχετικά με το πόσο σύντομα μετά από μια αποβολή μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος, πολλοί γιατροί συμβουλεύουν τις ασθενείς τους να περιμένουν περίπου 3 μήνες πριν προσπαθήσουν ξανά, για μια σειρά από λόγους όπως:

Κίνδυνος

Μερικοί γιατροί αναφέρονται σε αυξημένο κίνδυνο επαναλαμβανόμενων αποβολών εάν τα ζευγάρια συλλάβουν πολύ νωρίς, αν και τα στοιχεία γύρω από αυτό τον ισχυρισμό είναι μικτά.

Θλίψη

Άλλοι πιστεύουν ότι τα ζευγάρια χρειάζονται χρόνο για να θρηνήσουν την προηγούμενη απώλεια.

Κύκλος

Μερικοί συνιστούν να περιμένετε τουλάχιστον έναν εμμηνορροϊκό κύκλο πριν προσπαθήσετε ξανά, για να κάνετε το ραντεβού με την επόμενη εγκυμοσύνη πιο εύκολο. Επιπλέον, μερικές φορές τα επίπεδα ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) δεν πέφτουν αμέσως στο μηδέν ή σε μη ανιχνεύσιμο επίπεδο μετά την αποβολή, με κίνδυνο ένα «ψευδώς θετικό» τεστ εγκυμοσύνης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει να περιμένουμε ακόμη περισσότερο και συγκεκριμένα 6 μήνες, μεταξύ της αποβολής ή της προκαλούμενης άμβλωσης και της προσπάθειας να συλλάβουμε ξανά. Ο λόγος για τη μακροσκελή σύστασή του είναι να μειωθούν οι κίνδυνοι δυσμενών εκβάσεων.

Για να αξιολογηθεί η εγκυρότητα της σύστασης του ΠΟΥ, μια μετα-ανάλυση 16 μελετών διερεύνησε την επιτυχία των επόμενων κυήσεων μετά από αποβολή. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το να μείνει μια γυναίκα ξανά έγκυος σε λιγότερο από έξι μήνες μετά από μια αποβολή, δεν σχετίζεται με κακή έκβαση εγκυμοσύνης και η αναμονή μπορεί να μην είναι απαραίτητη ή ωφέλιμη για κάποιες από αυτές.

Τι λένε οι ειδικοί

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) λέει ότι δεν υπάρχει ιατρικός λόγος για να καθυστερήσει η εγκυμοσύνη μετά από μια αποβολή. Ωστόσο, προτείνει ότι ίσως θέλετε να περιμένετε έως ότου έχετε έναν εμμηνορροϊκό κύκλο, ώστε να μπορείτε να χρονολογήσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια την επόμενη εγκυμοσύνη σας.

Επειδή οι γυναίκες σε μεγαλύτερη ηλικία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επαναλαμβανόμενων αποβολών, η ηλικία είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας όταν αποφασίζετε πόσο καιρό θα περιμένετε. Επιπλέον, η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 30 ετών, επομένως μπορεί να χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος για να μείνετε έγκυος.

Ιατρικοί λόγοι αναμονής

Είναι σαφές ότι  δεν πρέπει όλες οι γυναίκες να επιστρέψουν στην εγκυμοσύνη μετά από μια αποβολή. Εκτός από τη συναισθηματική επιβάρυνση μιας αποβολής, μπορεί να υπάρχουν σωματικοί λόγοι για να σταματήσετε, όπως:

  • Μια υποκείμενη πάθηση
  • Τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, αλκοόλ, κ.ο.κ.)
  • Λειομυώματα
  • Αποβολή σε προχωρημένη εγκυμοσύνη
  • Απόξεση μήτρας

Δοκιμάστε όταν είστε έτοιμες

Ακόμα κι αν αρχίσετε αμέσως μετά την αποβολή τις προσπάθειες να μείνετε και πάλι έγκυος, μια άλλη εγκυμοσύνη μπορεί να πάρει χρόνο. Αν και αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό όταν επιθυμείτε να μείνετε έγκυος, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι δεν πάει καλά.

Η έρευνα δείχνει ότι περίπου 9  στα 10 ζευγάρια θα επιτύχουν εγκυμοσύνη μέσα σε ένα χρόνο, υποθέτοντας ότι συγχρονίζουν τις προσπάθειες για τη γόνιμη περίοδο του εμμηνορροϊκού κύκλου. Εάν ωστόσο είστε άνω των 35 ετών και δεν είστε έγκυος εντός 6 μηνών από την έναρξη των προσπαθειών σας, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με έναν ειδικό γονιμότητας.

Η αποβολή μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία. Επομένως, μπορεί να χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο πένθος για την απώλεια πριν προχωρήσετε σε άλλη μια προσπάθεια εγκυμοσύνης. Η συναισθηματική υποστήριξη από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας, ώστε να αισθάνεστε σίγουρες ότι θα πάτε σε άλλη εγκυμοσύνη. Το ίδιο ισχύει και για τον σύντροφό σας.