Τι είναι το σύνδρομο de Quervain;

Οι μητέρες που πάσχουν από τενοντίτιδα de Quervain συχνά περιγράφουν έναν οξύ πόνο στη βάση του αντίχειρα και του καρπού τους, ο οποίος μπορεί να προχωρήσει και σε άλλα σημεία του χεριού ή των χεριών τους. Πρόκειται ουσιαστικά για μια φλεγμονή των τενόντων που κινούν τον αντίχειρα και εκτός του πόνου είναι πιθανό να προκληθεί και οίδημα.

Στην έξαρση της νόσου, όταν η φλεγμονή είναι έντονη, κάθε κίνηση του αντίχειρα είναι επώδυνη και η ασθενής δεν είναι σε θέση να εκτελέσει ακόμη και απλές καθημερινές δραστηριότητες. Σε προχωρημένα στάδια της τενοντίτιδας de Quervain, οι τένοντες μπορεί να μείνουν εντελώς ακίνητοι λόγω του οιδήματος.

 

Γιατί προσβάλλει τις νέες μαμάδες;

Μια νέα μαμά καλείτε να φροντίσει το μωρό της καθημερινά. Όλες οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που πρέπει να κάνει όπως για παράδειγμα να σηκώσει το μωρό, να του αλλάξει ρούχα και πάνα, να το κάνει μπάνιο, επιβαρύνουν τον αντίχειρα και τον καρπό της.

Ένας ακόμη λόγος που οι νέες μαμάδες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτή την πάθηση είναι οι αλλαγές στον οργανισμό τους που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στο στάδιο μετά τον τοκετό (πιο χαλαροί σύνδεσμοι, αυξημένο πρήξιμο, κατακράτηση υγρών).

Το σύνδρομο de Quervain συνδέεται και με ορμονικές αλλαγές, γεγονός που επίσης δικαιολογεί την εμφάνισή του στις εγκύους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι γυναίκες ηλικίας κυρίως 30 έως 50 ετών προσβάλλονται από το εν λόγω σύνδρομο κατά πολύ μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τους άνδρες.
Άλλες αιτίες του συνδρόμου μπορεί να αφορούν έναν άμεσο τραυματισμό του καρπού ή φλεγμονώδη αρθρίτιδα.

 

Πώς μπορώ να θεραπευτώ;

Το «κλειδί» για τη θεραπεία του συνδρόμου de Quervain είναι η μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος και η ελαχιστοποίηση της πίεσης στους τένοντες και τους μύες.

Κάποιες προτάσεις για ήπια αντιμετώπιση θα μπορούσαν να είναι:

• Εναλλαγή κρύου και ζέστης
Η εναλλαγή κρύου και θερμότητας στην περιοχή που σας πονά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και του πόνου. Θα ήταν καλό να αφιερώσετε περίπου 20 λεπτά στο να εναλλάσσετε ανά πεντάλεπτο ένα παγάκι και μια ζεστή πετσέτα στο συγκεκριμένο σημείο και να επαναλάβετε την διαδικασία 2 με 3 φορές την ημέρα.

• Ξεκούραση και προσοχή στις κινήσεις
Ξεκουράστε το πάσχον χέρι όσο το δυνατόν περισσότερο και περιορίστε τις επιβαρυντικές κινήσεις. Όταν σηκώνετε το μωρό σας, προσπαθήστε
να κρατάτε τον αντίχειρά σας «κολλημένο» δίπλα στον δείκτη αντί να τον απλώνετε μακριά από το χέρι σας.

• Αντιφλεγμονώδεις κρέμες ή φάρμακα
Η εφαρμογή μιας αντιφλεγμονώδους κρέμας στην πληγείσα περιοχή γύρω από τον αντίχειρα και τον καρπό περίπου 3 φορές την ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του πόνου σας. Εναλλακτικά, θα ανακουφιστείτε με τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, πάντα φυσικά υπό την καθοδήγηση του γιατρού σας εάν θηλάζετε.

• Νάρθηκας
Ένας νάρθηκας καρπού και αντίχειρα θα μειώσει την πίεση στις αρθρώσεις και τους τένοντες καθώς θα περιορίσει την κίνησή τους και θα σας προσφέρει ανακούφιση.

• Οστεοπαθητική θεραπεία
Η οστεοπαθητική θεραπεία συμβάλει μεταξύ άλλων στον «απεγκλωβισμό» των μυών, των συνδέσμων και των αρθρώσεων μέσω ειδικών τεχνικών. Με ήπιες κινήσεις, ο οστεοπαθητικός σας θα βοηθήσει στο να μειωθεί η πίεση των τενόντων του αντίχειρα και του
καρπού και στο να αυξήσετε σταδιακά το εύρος των κινήσεών σας.

• Ένεση κορτιζόνης
Εάν ο συνδυασμός των παραπάνω τρόπων αντιμετώπισης δεν σας προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει να κάνετε μια ένεση κορτιζόνης στο σημείο αυτό.

• Επέμβαση
Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η τελευταία λύση όταν έχετε δοκιμάσει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της ένεσης κορτιζόνης. Είναι ανώδυνη και πολύ σύντομα μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες υγιείς και ανακουφισμένοι.