Κατά την περίοδο της κύησης, το μωρό σας προετοιμάζεται για τη ζωή στον έξω κόσμο. Πώς το κάνει αυτό; Ερμηνεύοντας τα μηνύματα που του στέλνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Irvine διαπίστωσε ότι η συναισθηματική κατάσταση της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του μωρού της, τόσο πριν όσο και μετά τη γέννηση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το έμβρυο σας λαμβάνει συνεχώς μηνύματα από εσάς, είτε είναι ο ήχος του παλμού της καρδιάς σας είτε η μουσική που παίζετε με την κοιλιά σας. Αλλά ξέρατε ότι λαμβάνει επίσης χημικά, ορμονικά σήματα μέσω του πλακούντα;

Αυτά τα σήματα περιλαμβάνουν εκείνα που συνδέονται άμεσα με τη συναισθηματική σας κατάσταση. Έτσι, αν είστε πολύ λυπημένες ή υποφέρετε από κατάθλιψη, το μωρό σας βιώνει επίσης αυτά τα συναισθήματα. Όπως διαπιστώνει μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η συναισθηματική κατάσταση της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του μωρού τόσο πριν όσο και μετά τη γέννηση. Με άλλα λόγια, η συναισθηματική σας κατάσταση επηρεάζει την ανάπτυξη του μωρού σας για ένα σημαντικό μέρος της ζωής του.

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή, αλλά θεραπεύσιμη, κατάσταση που μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στο αγέννητο μωρό σας. Η κατάθλιψη στις έγκυες μητέρες μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε νευρολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα στο παιδί σας. Επιπλέον, τα μεγαλύτερα παιδιά των οποίων οι μητέρες υπέφεραν από άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους έχουν στην πραγματικότητα ορισμένες διαφορές στη δομή του εγκεφάλου τους.

Προστατέψτε εσάς και την ψυχική υγεία του μωρού σας

Είναι σημαντικό για οποιαδήποτε μητέρα που βιώνει άγχος ή κατάθλιψη να αναζητήσει θεραπεία. Δυστυχώς, πολλές έγκυες γυναίκες δεν σκέφτονται να κάνουν ψυχολογική ή ψυχιατρική αξιολόγηση πριν από τον τοκετό.

Αλλά ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το μωρό σας κατά την περίοδο της κύησης είναι να προσπαθήσετε να διατηρήσετε μια ισορροπημένη συναισθηματική κατάσταση. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές καταστάσεις οι οποίες μπορούν να σας προκαλέσουν άγχος (ακόμα και χωρίς να είστε έγκυος!), επομένως βεβαιωθείτε ότι αφιερώνετε χρόνο για εσάς, καθώς κι ότι αναζητάτε θεραπεία αν είναι απαραίτητο.

Σύμφωνα με έρευνες, οι εναλλαγές της διάθεσης επηρεάζουν περισσότερο το μωρό σας. Γιατί; Επειδή το έμβρυο σας θα αισθάνεται πραγματικά ανασφαλές όταν βιώνει συνεχείς σύντομες εκρήξεις ευτυχίας, ακολουθούμενες γρήγορα από αρνητικά συναισθήματα. Αυτές οι ανισορροπίες μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του μωρού σας – τόσο πριν όσο και μετά τη γέννηση.

Το εύρος των συναισθημάτων που μπορεί να πάρει το μωρό σας είναι εξαιρετικά ευρύ. Για παράδειγμα, αν δεν θέλετε την εγκυμοσύνη σας, το έμβρυο μπορεί να αισθανθεί την απόρριψη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικά προβλήματα στο μωρό σας στο μέλλον.

Σε αυτό το πολύ σημαντικό στάδιο της εγκυμοσύνης, όπου εσείς και το μωρό σας αναπτύσσετε έναν δια βίου δεσμό, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας. Υπάρχουν άπειρες πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να τρώτε, τι να μην τρώτε, πώς να γυμνάζεστε κ.λπ. ενώ είστε έγκυος – αλλά η ψυχική σας υγεία είναι εξίσου σημαντική, αν όχι περισσότερο.