Λοχεία: Και μετά τον τοκετό, τι;

Το στάδιο μετά τον τοκετό, η λοχεία, είναι μια περίοδος απότομων αλλαγών για το νεογέννητό σας αλλά και για εσάς. Προσαρμοστείτε στη ζωή σας ως νέα μαμά εύκολα και αποτελεσματικά
24 Οκτωβρίου 2022 | 14:18

Το «τέταρτο τρίμηνο», όπως λέγεται η περίοδος μετά τον τοκετό, είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ανάπτυξης τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες και οι αλλαγές, σωματικά και πνευματικά, είναι πολλές. Μπορείτε ωστόσο να προετοιμαστείτε για τα νέα δεδομένα ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

 

• Κάντε τον ύπνο σας ποιοτικό

Η απόλαυση του ύπνου με ένα μωρό μπορεί να νιώθετε πως ανήκει στο παρελθόν. Οι συχνές διακοπές στον ύπνο, η έλλειψη υποστήριξης, η υπερπροσπάθεια που καταβάλετε, συμβάλλουν σε αυξημένη κόπωση καθώς προχωράτε στη «νέα» σας ζωή.
Η ποιότητα ωστόσο του ύπνου είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα. Ο ύπνος κοντά σε συσκευές όπως το κινητό και η τηλεόραση λειτουργεί αρνητικά στην ξεκούρασή σας. Δημιουργήστε μια όμορφη και ήσυχη ατμόσφαιρα στην κρεβατοκάμαρα σας ώστε να βεβαιωθείτε πως οι διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες δεν θα διαταράξουν την πολύ σημαντική στιγμή της ανάπαυσής σας.

 

• Προσέξτε την διατροφή σας

Είναι πολύ πιθανό να νιώθετε πρησμένη ή φουσκωμένη κατά την περίοδο του θηλασμού. Αυτό συμβαίνει εάν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε νάτριο, οι οποίες οδηγούν σε αποθήκευση νερού στον οργανισμό σας. Μετά τον τοκετό μπορεί να εμφανίσετε διόγκωση του μαστού και πρήξιμο των ποδιών και των χεριών σας.

Αποφύγετε τα προσυσκευασμένα τρόφιμα και αναζητήστε τροφές πλούσιες σε κάλιο όπως μπανάνες, αβοκάντο, σπανάκι, φασόλια ή φακές καθώς το κάλιο μειώνει τα επίπεδα νατρίου στο σώμα.

Άλλο ένα πρόβλημα σε σχέση με την διατροφή είναι η έλλειψη χρόνου, βοήθειας και ενέργειας. Όλα αυτά μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε πως σας είναι αδύνατο να καθίσετε να απολαύσετε το γεύμα σας με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην τρώτε.

Είναι όμως  πολύ σημαντικό να μην παραλείπετε τα γεύματά σας.

Αφιερώσετε λίγα λεπτά για να φτιάξετε ένα πρόγραμμα γευμάτων μέσα στην ημέρα. Προσπαθήστε να τρώτε συχνά και τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η ποικιλία και η σωστή ποσότητα στη διατροφή σας είναι πολύ σημαντικά.

 

• Διώξτε την κατάθλιψη

Η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει έως και το 85 τοις εκατό των νέων μητέρων. Μια νέα μαμά έχει να διαχειριστεί όλες τις αλλαγές που συνοδεύουν την γονεϊκότητα: τον κακό ύπνο, τις ορμονικές αλλαγές, την έλλειψη θρεπτικών συστατικών, το αίσθημα της απομόνωσης.
Φροντίστε να επικοινωνήσετε άμεσα με κάποιον ειδικό για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης. Άλλες πρακτικές, όπως ο διαλογισμός, μπορεί να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε το μυαλό σας. Όπως και να’ χει, μην το περνάτε μόνη σας. Ζητήστε βοήθεια για να επανέλθει η ισορροπία μέσα σας.

 

• Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και στα αγαπημένα σας πρόσωπα

Θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώθετε συναισθηματική εξάντληση. Η εξάντληση επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, τη μνήμη και τη συγκέντρωση μας. Το αίσθημα αυτό μπορεί να προκύψει από την έλλειψη ύπνου και την πίεση να κάνετε τα πάντα μέσα σε μια μέρα.
«Χαρίστε» λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Κάντε γιόγκα ή διαλογισμό. Μιλήστε με τους φίλους και τους συγγενείς που αισθάνεστε κοντά σας. Βγείτε έξω για να απολαύσετε τον καθαρό αέρα και τον ήλιο. Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να αναζωογονηθείτε.

Είτε έχετε ένα, είτε δύο, είτε περισσότερα παιδιά, δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να τα κάνετε όλα τέλεια. Αλλωστε κανένας δεν μπορεί. Εάν φροντίζετε πάνω από όλα εσάς και συνειδητοποιήσετε πως δεν πειράζει εάν δεν γίνονται όλα στην εντέλεια, η μετάβαση στην επόμενη «φάση» της ζωής σας θα είναι ομαλή κι εσείς έτοιμη να την απολαύσετε.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version