Το να επικοινωνούμε τις ανάγκες μας μπορεί να είναι δύσκολη σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής και σίγουρα δεν γίνεται ευκολότερη μετά την άφιξη ενός μωρού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που εκτός από πολλές χαρές μπορεί να φέρει και πολλές προκλήσεις για τους νέους γονείς, δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε άβολα να ζητήσετε βοήθεια.

Είναι ανθρώπινο να νιώθουμε άβολα όταν ζητάμε βοήθεια, ειδικά αν σκεφτόμαστε ότι επιβάλλουμε τα θέλω μας στους γύρω μας. Αλλά η προσπάθεια να ανταπεξέλθετε ολομόναχοι το πρώτο διάστημα με το μωρό μπορεί σύντομα να σας οδηγήσει στην εξουθένωση. Η ανατροφή του μωρού απαιτεί ενέργεια και σθένος και είναι απολύτως φυσιολογικό εάν κάποιες μέρες χρειάζεται να «δανειστείτε» λίγο.

Μερικοί τρόποι επικοινωνίας που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε αυτό που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δηλαδή θα σας βοηθήσουν να ζητήσετε ουσιαστική βοήθεια, περιλαμβάνουν:

Διευκρινίστε τι χρειάζεστε ως γονείς

Ανάμεσα στους στρεσογόνους παράγοντες της μετάβασης της γονεϊκότητας, δεν σκεφτόμαστε πάντα με απόλυτη σαφήνεια. Για να λάβετε την πιο χρήσιμη βοήθεια, δοκιμάστε πρώτα να ξεπεράσετε το χάος των πολλών υποχρεώσεων της καθημερινότητας, καταγράφοντας αυτά που χρειάζεστε.

Μπορείτε να κάνετε μια λίστα για να καταλάβετε τι πραγματικά συμβαίνει στο μυαλό σας και σε ποιο τομέα χρειάζεστε βοήθεια. Αφού προσδιορίσετε την ανάγκη σας, μπορείτε να σκεφτείτε πώς να την επικοινωνήσετε.  Κάντε μια λίστα με όλα όσα σας φαίνονται υπερβολικά και, στη συνέχεια, ταξινομήστε τα σε κατηγορίες υψηλότερης προς χαμηλότερη προτεραιότητα.

Έχετε την λίστα μαζί σας

Η διατήρηση μιας φυσικής λίστας δεν θα σας βοηθήσει απλώς να ταξινομήσετε τις σκέψεις σας, αλλά θα δώσει κατεύθυνση στους άλλους. Όταν οι αγαπημένοι σας, σας επισκέπτονται συνήθως μπορεί να θέλουν να σας βοηθήσουν, κρατώντας το μωρό. Αυτό που μπορεί να χρειαστείτε, ωστόσο, είναι να σας φτιάξουν ένα σάντουιτς ή να απλώσουν το πλυντήριο.

Έχετε μια λίστα με δουλειές που σας δυσκολεύουν και όταν σας ρωτήσουν τι χρειάζεστε, ανατρέξτε σε αυτήν.

Ξεκινήστε να κάνετε πιο συχνές συζητήσεις με τον σύντροφό σας

Η πιο δύσκολη συζήτηση για τη λήψη της βοήθειας που χρειάζεστε μπορεί να είναι αυτή με τον σύζυγο ή τον σύντροφό σας. Σε αυτή την πιο οικεία σχέση, είναι σημαντικό να επικοινωνείτε ειλικρινά και την κατάλληλη στιγμή.

Επιλέξτε μια στιγμή για να συζητήσετε τις ανάγκες σας και τις ανάγκες του συντρόφου σας όταν και οι δύο έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο και βρίσκεστε σε μια χαλαρή διάθεση. Πάντα να ρωτάτε τον σύντροφό σας εάν είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσετε αυτό το θέμα πριν ασχοληθείτε με αυτό.

Μόλις κάνετε την πρώτη σας κουβέντα, μην σταματήσετε εκεί. Η επικοινωνία σχετικά με τις ανάγκες δεν είναι μια συνομιλία που γίνεται μια φορά, μάλλον είναι μια καθημερινή συζήτηση, που μπορεί να πάρει και ώρες μερικές φορές.

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε εσείς και ο σύντροφός σας είναι να είστε ευέλικτοι, γνωρίζοντας ότι μερικές φορές θα χρειαστείτε περισσότερη βοήθεια και άλλοτε θα καλείστε εσείς να βοηθήσετε περισσότερο.