Παρόλο που έχετε την εμπειρία από την πρώτη σας εγκυμοσύνη, η δεύτερη μπορεί να σας επιφυλάσσει μερικές εκπλήξεις. Από τα συμπτώματα εγκυμοσύνης μέχρι τη διάρκεια του τοκετού σας, αυτές είναι μερικές διαφορές που μπορεί να αντιμετωπίσετε:

Πιθανότατα θα καταλάβετε νωρίτερα την εγκυμοσύνη

Το σώμα σας είναι εξοικειωμένο με τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Έτσι μπορεί να έχετε λιγότερο ή περισσότερο πρωινή ναυτία, καθώς και περισσότερη ή λιγότερη συχνοουρία.

Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να φαίνονται λιγότερο έντονα

Μπορεί να παρατηρήσετε για παράδειγμα ότι η αποστροφή για τα τρόφιμα και η ευαισθησία στο στήθος δεν είναι τόσο σοβαρά αυτή τη φορά. Και μπορεί επίσης να νιώθετε λίγο λιγότερο ανήσυχες και πιο χαλαρές, καθώς τα έχετε ήδη όλα αυτά ξαναπεράσει.

Αλλά μπορεί να είστε πιο κουρασμένες

Αυτό συμβαίνει γιατί προσπαθείτε παράλληλα να ανταποκριθείτε στις ασταμάτητες απαιτήσεις του πρώτου σας παιδιού. Ποιος μπορεί να κοιμηθεί όταν υπάρχουν στο πάτωμα διάσπαρτα παιχνίδια και το νήπιό σας χρειάζεται την αμέριστη προσοχή σας;

Μπορεί να νιώσετε το μωρό νωρίτερα

Επειδή οι μύες της κοιλιάς και της μήτρας τεντώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης, είναι αναπόφευκτα πιο χαλαροί αυτή τη φορά. Έτσι είναι πιθανό να νιώσετε το μωρό σας να κινείται νωρίτερα από την πρώτη φορά – ακόμη κι ένα μήνα πιο μπροστά (στον 4ο αντί στον 5ο μήνα).

Μπορεί η κοιλιά σας να είναι πιο χαμηλά

Και πάλι, αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες της μήτρας σας δεν είναι τόσο σταθεροί όσο ήταν κάποτε, κι επίσης επειδή το δεύτερο μωρό (ή τρίτο, κ.ο.κ.) είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερο από το πρώτο σας (για τον ίδιο λόγοι οι πόνοι στην πλάτη μπορεί να είναι πιο έντονοι).

Οι συσπάσεις Braxton-Hicks μπορεί να είναι διαφορετικές

Μπορεί να αντιμετωπίσετε πιο αισθητές ή έντονες συσπάσεις «ψευδούς τοκετού»  – ή να τις παρατηρήσετε νωρίτερα – σε αυτήν την εγκυμοσύνη.

Ο τοκετός σας μπορεί να είναι πιο σύντομος

Παρόλο που κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, η δεύτερη φάση του τοκετού στο πρώτο μωρό μπορεί να διαρκέσει 2-3,5 ώρες ή και περισσότερο, ενώ για όσες γεννούν το δεύτερο μωρό μπορεί να πάρει το μισό χρόνο. Και οι ωθήσεις στη δεύτερη φάση του τοκετού μπορεί να είναι πιο γρήγορες τη δεύτερη φορά, καθώς τόσο ο τράχηλος όσο και ο κολπικός ιστός είναι λιγότερο άκαμπτοι τώρα με αποτέλεσμα να διαστέλλονται πιο εύκολα.

Οι μετέπειτα πόνοι σας μπορεί να είναι πιο έντονοι

Οι επιλόχειες συσπάσεις είναι ο τρόπος του σώματός σας να συρρικνώσει ξανά τη μήτρα σας στο αρχικό της μέγεθος. Δεδομένου ότι η μήτρα σας είναι μεγαλύτερη εξαρχής αυτή τη φορά, η διαδικασία ενδέχεται να είναι πιο επώδυνη.

Συναισθηματικές και νοητικές αλλαγές

Με την πρώτη σας εγκυμοσύνη, πιθανότατα ξοδέψατε πολλή ψυχική και συναισθηματική ενέργεια στην προετοιμασία για τη γέννηση του παιδιού σας. Τώρα που έχετε άλλα παιδιά να φροντίσετε, μπορεί να νιώθετε συναισθηματικά μακριά από αυτή την εγκυμοσύνη. Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένδειξη ότι θα αγαπήσετε λιγότερο αυτό το μωρό.

Μπορεί επίσης να ανησυχείτε μήπως λόγω του πρωτότοκου παιδιού σας δεν υπάρχει αρκετή αγάπη για ένα άλλο παιδί. Λοιπόν, να θυμάστε ότι αυτό το μωρό είναι ένα διαφορετικό παιδί και θα έχει μοναδικά ταλέντα και δικά του χαρακτηριστικά. Η αγάπη σας δεν είναι ένας πεπερασμένος αριθμός, είναι μια ατελείωτη προσφορά συναισθημάτων.

Ακόμα, οι γονείς στο δεύτερο μωρό συχνά είναι πιο ανήσυχοι. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή τη φορά ξέρετε τι να περιμένετε. Το άγχος σας για τον επερχόμενο τοκετό μπορεί να είναι πολύ φυσιολογικό. Ίσως θα θέλατε να αποφύγετε μερικά από τα πράγματα που συνέβησαν την πρώτη φορά ή να βεβαιωθείτε ότι όλα θα πάνε καλά όπως στον πρώτο τοκετό. Ένα πράγμα που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε κάθε ανησυχία για τον επερχόμενο τοκετό σας και να αυξήσετε τη συναισθηματική εμπλοκή, είναι να παρακολουθήσετε μια σειρά μαθημάτων τοκετού.