Υπάρχει κάτι που δεν αλλάζει στο σώμα σας κατά την εγκυμοσύνη; Η διαδικασία ανάπτυξης του εμβρύου μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από το μέγεθος των ποδιών σας μέχρι και την… προτίμησή σας στα πατατάκια. Η επιδερμίδα σας υφίσταται επίσης, αλλαγές αυτήν την περίοδο. Και ενώ μπορεί να είναι ευαίσθητη σε πολλά προϊόντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η επιδερμίδα σας μπορεί απλώς να επωφεληθεί από ένα εύκολο τελετουργικό: την απολέπιση.

Τι αποφεύγουμε στην εγκυμοσύνη

Ενώ διάφορα εργαλεία απολέπισης μπορεί να εξακολουθούν να είναι κατάλληλα και στην εγκυμοσύνη, υπάρχουν μερικά συστατικά που πολλοί δερματολόγοι συνιστούν να παραλείψετε.

Όπως και να έχει, πριν την χρήση οποιουδήποτε προϊόντος είναι σημαντικό να λάβετε πρώτα την έγκριση από τον γιατρό σας.

Ρετινόλη

Ένα από τα πιο κοινά συστατικά που χρησιμοποιούνται, εν μέρει, για την ικανότητά του να προωθεί την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος είναι η ρετινόλη, η οποία μπορεί να βρεθεί σε προϊόντα τόσο για το πρόσωπο όσο και για το σώμα.

Η ρετινόλη είναι ένας τύπος ρετινοειδούς και τα ρετινοειδή είναι ποικιλίες βιταμίνης Α. Όταν εφαρμόζονται στο δέρμα, μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο λεία επιφάνεια. Αν και είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικά, συνήθως δεν συνιστώνται τοπικά για εγκύους.

Σαλικυλικό οξύ

Ένα κοινό οξύ που χρησιμοποιείται συχνά για την απολέπιση και τον καθαρισμό του δέρματος με τάση για ακμή είναι το σαλικυλικό οξύ.

Είναι είναι αποτελεσματικό στο καθαρισμό των πόρων, βοηθώντας στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων, αλλά δεν συνιστάται από τους δερματολόγους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για απολέπιση

Για να χαλαρώσετε και να αφαιρέσετε φυσικά τα ξηρά, νεκρά κύτταρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο για να κάνετε απολέπιση σε ολόκληρο το σ΄ωμά.

Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι φυσικής απολέπισης περιλαμβάνουν τη χρήση αντικειμένων όπως λούφα, στεγνές βούρτσες και οτιδήποτε έχει ανάγλυφη επιφάνεια που απομακρύνει τους ρύπους/τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Για το σώμα

Ο απλούστερος τρόπος για να κάνετε απολέπιση στο σώμα είναι να χρησιμοποιήσετε μία απαλή βούρτσα για dry brushing ή ένα σφουγγάρι, τύπου λούφα.

Περάστε το απαλά κάνοντας κινήσεις μασάζ στο σώμα σας. Συνιστάται να κάνετε ήπιες κινήσεις και ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Μπορείτε να περάσετε την βούρτσα σώματος σε στεγνό δέρμα, πριν να μπείτε για μπάνιο και το σφουγγάρι σας καθώς κάνετε ντουζ, αφού βρέξετε την επιδερμίδα σας.

Εξίσου σημαντικό είναι να καθαρίζετε τακτικά οτιδήποτε χρησιμοποιείτε για απολέπιση για την αποφυγή της συσσώρευσης βακτηρίων.

Για το πρόσωπο

Το στεγνό βούρτσισμα είναι εξαιρετικό για το σώμα, αλλά για το πρόσωπό σας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό πανί ως εργαλείο φυσικής απολέπισης.

Κάντε μασάζ στο δέρμα σας με αυτό όταν αφαιρείτε μια κρύα κρέμα ή μάσκα προσώπου.