Όταν σκέφτεστε τα παιδιά σας και την εκπαίδευσή τους, πιθανότατα σας έρχονται στο μυαλό πράγματα που διδάσκονται στο σχολείο. Έχετε συνειδητοποιήσει ποτέ ότι χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό είδος μάθησης, σε καθημερινή βάση; Αυτός ο τύπος μάθησης ονομάζεται κοινωνική μάθηση και έχει να κάνει με τα άλλα παιδιά γύρω τους.

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες, τα παιδιά περνούσαν πολύ περισσότερο χρόνο μεταξύ τους παρά με ενήλικες. Τα πιο κρίσιμα μαθήματα της ζωής τα μάθαιναν παρατηρώντας, παίζοντας, μιλώντας, διαφωνώντας και συλλειτουργώντας.

Ξεκινώντας από την ηλικία των 4 ή 5 ετών, για καλούς βιολογικούς λόγους, έλκονται από άλλα παιδιά. Έχουν ανάγκη να απομακρύνονται από τους ενήλικες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αλληλεπιδρούν με τους δικούς τους τρόπους, με τους δικούς τους όρους.

Διαβάστε επίσης: Οι κανόνες του παιδικού well being

Μαζί μαθαίνουν πώς να κάνουν και να διατηρούν φίλους και να διαπραγματεύονται. Ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες βοηθώντας παράλληλα τους άλλους να ικανοποιούν τις δικές του. Αυτές είναι από τις πιο κρίσιμες δεξιότητες ζωής.

Είτε παίζουν μαζί είτε εκπαιδεύονται μαζί, η σημασία του να μαθαίνουν και να αναπτύσσονται μαζί με τους άλλους παραμένει αληθινή. Η αλληλεπίδραση με τους συνομηλίκους αποτελεί σημαντικό μέρος της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών. Είναι κάτι περισσότερο από μια φυσική αλλαγή. Είναι επίσης μια νοητική, γνωστική και συναισθηματική εξέλιξη.

Παιδιά σαν σφουγγάρια

Αν και τα παιδιά είναι ικανά να κάνουν τις δικές τους επιλογές, μπορούν επίσης να επηρεαστούν από τους γύρω τους. Και, από τη στιγμή που γεννιέται το μωρό σας, αρχίζει να απορροφά πληροφορίες από το περιβάλλον του.

Τα μικρά σας μαθαίνουν συνεχώς περισσότερα για τον κόσμο γύρω τους. Αποκτούν πάντα όλο και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να επικοινωνούν με τον κόσμο τους. Μαθαίνουν ότι ο θόρυβος τραβάει την προσοχή. Έτσι, χρησιμοποιούν τις δεξιότητες που διαθέτουν για να αλληλεπιδράσουν με τον κόσμο.

Αυτό περιλαμβάνει το κλάμα ή τη φλυαρία και, τελικά, την ομιλία και τη γλώσσα. Αλλά η επικοινωνία είναι μόνο μια πτυχή.Όταν περνούν χρόνο με τους συνομηλίκους τους, μαθαίνουν πώς να αναπτύσσουν πραγματικές σχέσεις. Παίρνουν μέρος σε ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις.

Επιπλέον, στις μικτές ηλικιακά ομάδες τα μικρότερα παιδιά αποκτούν συνεχώς πιο προχωρημένες δεξιότητες και γνώσεις παρατηρώντας τα μεγαλύτερα. Εκείνα με τη σειρά τους μαθαίνουν πώς να είναι φροντιστές, περιθάλποντες και καθοδηγητές αλληλεπιδρώντας με τα μικρότερα.

Οι άνθρωποι μαθαίνουν αποτελεσματικά από άλλους ανθρώπους, παρακολουθώντας τους. Μέσω της συναναστροφής τα παιδιά μαθαίνουν πώς είναι και πώς συμπεριφέρονται οι άλλοι. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι λέτε σε έναν από τους συμμαθητές σας ότι σας αρέσει το κάποιος που κάθεται δύο θρανία πιο πέρα.

Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι ο συμμαθητής σας είναι στην πραγματικότητα αναξιόπιστος. Το μυστικό σας καταλήγει να το μαθαίνει όλη την τάξη και εσείς αναστατώνεστε. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να μάθατε ότι είναι καλύτερα να μην ξαναπείτε τα μυστικά σας σε αυτό το άτομο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να μαθαίνουμε ποιον μπορούμε να εμπιστευτούμε είναι πολύ σημαντικό. Μας βοηθά να αποφασίσουμε αν μπορούμε να πιστέψουμε τα πράγματα που λέει ένα άτομο.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, γινόμαστε καλύτεροι και ταχύτεροι στο να μαθαίνουμε ποιον μπορούμε να εμπιστευτούμε. Αυτός ο τύπος κοινωνικής μάθησης, επομένως, μας βοηθά να αποφασίσουμε πώς να διαμορφώσουμε τη δική μας συμπεριφορά κατά την ανάπτυξη.