Είστε έγκυος στο δεύτερο παιδί… Δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να διαβάζετε, σωστά; Άλλωστε, τα έχετε περάσει όλα αυτά στην πρώτη σας εγκυμοσύνη. Ξέρετε ακριβώς τι θα συμβεί στο σώμα σας από τώρα μέχρι τη στιγμή που θα δώσετε την τελική ώθηση.

Κι όμως, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην αισθάνεστε ακριβώς το ίδιο αυτή τη φορά.

Παρόλο που τα μωρά σας προέρχονται από την ίδια μήτρα, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εγκυμοσύνες σας θα είναι ίδιες. Μην περιμένετε ότι η δεύτερη εγκυμοσύνη σας θα είναι ο καθρέφτης της πρώτης.

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη: Πώς ο κρύος καιρός μπορεί να την επηρεάσει

Αποφύγετε τυχόν εκπλήξεις, μαθαίνοντας τι ακριβώς σας περιμένει τους επόμενους μήνες.

Πρώτη vs Δεύτερη Εγκυμοσύνη: 11 Διαφορές

1. Θα «νιώσετε» έγκυος νωρίτερα

Οι περισσότερες γυναίκες είναι πιο συντονισμένες στα πρώιμα συμπτώματα της δεύτερης εγκυμοσύνης και πιο ικανές να τα αναγνωρίσουν.

2. Θα δείχνετε έγκυος νωρίτερα

Επειδή οι κοιλιακοί μύες και οι μύες της μήτρας σας έχουν ήδη τεντωθεί και είναι πιο χαλαροί από την πρώτη σας εγκυμοσύνη, η κοιλιά σας θα φαίνεται νωρίτερα απ’ ό,τι με το πρώτο σας μωρό.

3. Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι λιγότερο έντονα

Μερικά καλά νέα: Μπορεί να παρατηρήσετε ότι κοινά προβλήματα όπως η αποστροφή προς το φαγητό και η ευαισθησία του στήθους φαίνονται λιγότερο σοβαρά αυτή τη φορά.

4. Αλλά θα νιώθετε περισσότερο κουρασμένη

Κατά πάσα πιθανότητα, στην πρώτη σας εγκυμοσύνη μπορούσατε να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε όποτε χρειαζόταν. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τη δεύτερη εγκυμοσύνη σας. Εξάλλου, πιθανότατα κυνηγάτε ένα ακόμη παιδί!

5. Μπορεί το μωρό σας να είναι σε χαμηλότερη θέση

Αυτό σημαίνει περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα για να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας, μαζί με κάποια δυσφορία στη λεκάνη λόγω της θέσης του μωρού σας.

6. Θα νιώσετε το μωρό σας να κινείται νωρίτερα

Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται περίπου στις 16 εβδομάδες – ή και νωρίτερα. Συν το γεγονός ότι έχετε νιώσει το μωρό σας να κινείται και στο παρελθόν, οπότε έχετε μεγαλύτερη επίγνωση του πώς είναι όταν το μωρό σας κλωτσάει.

7. Δεν θα έχετε τόση ανησυχία

Η πρώτη σας εγκυμοσύνη σας δημιούργησε περιέργεια και ανησυχία. Αυτό είναι φυσιολογικό καθώς ήταν η πρώτη φορά που ήσασταν έγκυος, δεν είχατε ιδέα τι να περιμένετε σε κάθε τρίμηνο.

8. Θα χρειαστεί να μοιραστείτε τα νέα με το παιδί σας

Η κατάλληλη για την ηλικία προετοιμασία θα κάνει τη διαφορά για το πρώτο σας παιδί. Συμπεριλάβετε το παιδί σας στη μεγάλη σας αποκάλυψη και κάντε την ξεχωριστή γι’ αυτό.

9. Θα έχετε νέα συναισθήματα

Με τα σκαμπανεβάσματα των συναισθημάτων που συνοδεύουν τις μέλλουσες μαμάδες, θα έχετε τώρα και την πρόσθετη ανησυχία για το πώς ένα νέο μωρό θα επηρεάσει το πρώτο σας παιδί.

10. Μπορεί να έχετε περισσότερες συσπάσεις Braxton Hicks

Επειδή το σώμα σας έχει νιώσει – και βιώσει – πραγματικές συσπάσεις, μπορεί να αναγνωρίσει ευκολότερα τις συσπάσεις Braxton Hicks.

11. Η γέννα σας θα πάει πιθανώς γρηγορότερα

Κάθε φάση του τοκετού τείνει να είναι συντομότερη για τις μητέρες που γεννούν για δεύτερη φορά. Ακόμα και ο χρόνος που θα περάσετε σπρώχνοντας μειώνεται.