Πρωινή ναυτία. Είναι ένα συχνό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, και ίσως το πιο περίεργο από αυτά. Είναι ένα αίσθημα ναυτίας ή/και εμετού.  Είναι συχνό σύμπτωμα της πρώιμης εγκυμοσύνης, που επηρεάζει έως και το 90% των γυναικών που είναι έγκυες, λέει η γυναικολόγος Selena Zanotti, MD.

Η αίσθηση της «πρωινής» ναυτίας και οι εξάρσεις εμετού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας δεν είναι απαραίτητο ότι θα εξαφανιστούν όταν το ρολόι χτυπήσει μεσημέρι. Μπορεί να νιώθετε έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Μην σας ξεγελάει ο προσδιορισμός «πρωινή», προειδοποιεί η Dr. Zanotti. «Είναι απλά πιο συχνή το πρωί όταν οι γυναίκες ξυπνούν και δεν έχουν φάει τίποτα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο της ημέρας».

Διαβάστε επίσης: Μυρωδιές: Γιατί η ευαισθησία αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου (περίπου 14 εβδομάδες) της εγκυμοσύνης, αν και μπορεί να διαρκέσει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο.

Η ώρα της ημέρας, η συχνότητα και η ένταση της πρωινής ναυτίας διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Αιτίες ναυτίας κατά τις βραδινές ώρες

Ο λόγος που μπορεί να νιώθετε «πρωινή» ναυτία το βράδυ ή κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σχετίζεται με τις αλλαγές στις ορμόνες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη και μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα και τα ποτά «κινούνται» μέσα στο σώμα σας.

«Επίσης, η hCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη, η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για το θετικό τεστ εγκυμοσύνης) βρίσκεται στο αποκορύφωμά της κατά το πρώτο τρίμηνο, οπότε είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε ναυτία ή/και εμετό κατά την εγκυμοσύνη», υπογραμμίζεί η Dr. Zanotti.

Η πρωινή ναυτία μπορεί να έχεικαι ένα γενετικό υπόβαθρο. Είναι επίσης συχνή σε άτομα με ιστορικό ημικρανιών, διαταραχών της διάθεσης ή ναυτίας λόγω κίνησης.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα αισθήματα ναυτίας προστάτευαν τους πρώτους ανθρώπους και τα αναπτυσσόμενα έμβρυά τους, αναγκάζοντας τις εγκύους να αποφεύγουν δυνητικά επικίνδυνες τροφές, όπως δηλητηριώδη μούρα ή χαλασμένο κρέας.

Άλλες καθημερινές αιτίες ναυτίας μπορεί να περιλαμβάνουν το αίσθημα της πείνας ή της δίψας, τα ιδιαίτερα πικάντικα ή λιπαρά φαγητά και οι έντονες μυρωδιές.