Η yoga είναι μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης που μπορείτε να κάνετε στην εγκυμοσύνη. Mπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, να παραμείνετε δυνατές και ακόμη και να προετοιμαστείτε για τον τοκετό.

Αλλά είναι σημαντικό να λαμβάνετε προφυλάξεις για να κρατήσετε τον εαυτό σας – και το αναπτυσσόμενο μωρό σας – ασφαλή.

Η ασφάλεια και η άνεση πρέπει να είναι οι κορυφαίες προτεραιότητές σας. Θέλετε να φεύγετε από το στρώμα σας νιώθοντας λιγότερο πόνο, περισσότερη διαφάνεια και, το πιο σημαντικό, περισσότερη χαλάρωση από ό,τι όταν φτάσατε.

Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες ασκήσεις για ευλυγισία στην εγκυμοσύνη

Γι’ αυτό πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει το πράσινο φως για τη σωματική άσκηση από τον γιατρό σας. Αν δεν είστε σίγουρη για μια στάση συμβουλευτείτε τον εκπαιδευτή ή και τον γιατρό σας.

Το σώμα σας υφίσταται μεγάλες αλλαγές όταν μεγαλώνετε έναν άλλο άνθρωπο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να θέλετε να αποφύγετε ορισμένες στάσεις yoga κατά τα διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης.

Στάσεις ξαπλωμένες στην κοιλιά σας

Οι στάσεις που απαιτούν να ξαπλώνετε στην κοιλιά σας ή να ακουμπάτε οτιδήποτε στην κοιλιά σας δεν είναι καλή ιδέα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μετά το πρώτο τρίμηνο. Η συμπίεση της κοιλιάς σας είναι κάτι που θέλετε να αποτρέψετε.

Στάσεις ξαπλωμένες ανάσκελα

Νωρίτερα, στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορεί να αισθάνεστε άνετα ξαπλωμένη ανάσκελα. Καθώς εισέρχεστε στο δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο, το να ξαπλώνετε ανάσκελα για μεγάλα χρονικά διαστήματα καλό είναι να αποφεύγεται.

Το βάρος της κοιλιάς σας μπορεί να ασκήσει πίεση στην κάτω κοίλη φλέβα, μια σημαντική φλέβα που επιστρέφει το αίμα από το κάτω μέρος του σώματός σας στην καρδιά σας, σύμφωνα με το Stanford Medicine. Επίσης, ασκεί πίεση στην πλάτη και τα έντερά σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.

Αναστροφές

Οι αναστροφές είναι στάσεις στις οποίες το κεφάλι σας έρχεται κάτω από την καρδιά σας, στέλνοντας το αίμα από το κάτω μέρος του σώματος στο κεφάλι. Το πρόσθετο βάρος του πλακούντα, του αμνιακού υγρού, του μωρού και άλλων οργάνων ασκεί πίεση στο διάφραγμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή σας και να ασκήσει πίεση στην καρδιά.

Αυξημένη ευελιξία στην εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας παράγει περισσότερη από την αναπαραγωγική ορμόνη ρελαξίνη, η οποία χαλαρώνει τους συνδέσμους και τους μυς σας, καθιστώντας τους πιο εύκαμπτους για την προετοιμασία του τοκετού.

Με αυτό, μπορεί να παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε πιο χαλαρή από το συνηθισμένο σε ορισμένες στάσεις γιόγκα. Αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτική ώστε να μην υπερβάλλετε.

Μπορεί να είναι δελεαστικό να φτάσετε μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας ή να δουλέψετε με την επιπλέον ευλυγισία σας. Για να αποφύγετε τα προβλήματα, επικεντρωθείτε στην οικοδόμηση ή απλώς στη διατήρηση της σταθερότητας και της δύναμης. Ιδίως όταν πρόκειται για διατάσεις.