Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάθε γυναίκα μπορεί να βιώσει μια… χιονοστιβάδα ψυχολογικών αλλαγών. Τα ποικίλα αυτά συναισθήματα δεν είναι ωφέλιμο να σας ανησυχούν. Είναι σημαντικό όμως να τα αναγνωρίζετε και να βρίσκετε τρόπους να τα διαχειρίζεστε ώστε να απολαύσετε αυτή τη μοναδική περίοδο στο έπακρο…

 

Διαβάστε επίσης: Ξηροί καρποί: Είναι ασφαλές να τρώμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

 

 

Οι αιτίες των συναισθηματικών αλλαγών στην εγκυμοσύνη

Αρχικά, είναι σημαντικό να μην αισθάνεστε αμήχανα ή ενοχές εάν βιώνετε και δυσάρεστα συναισθήματα σε αυτή τη φάση. Υπάρχουν άλλωστε τόσοι πολλοί παράγοντες που μπορούν να σας επηρεάσουν, όπως:

Ορμονικές αλλαγές

Η αυξημένη παραγωγή ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη έχει άμεση επίδραση στα συναισθήματά σας. Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό ο εγκέφαλός σας να αδυνατεί πολλές φορές να διαχειριστεί τις απότομες αλλαγές της διάθεσης.

Ανησυχία για το παιδί

Συχνά ενόσω αναμένετε το μωρό σας, μπορεί να ανησυχείτε έντονα για εκείνο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική σας σταθερότητα και να σας αποσπάσει την προσοχή ακόμη και από τη δική σας προσωπική φροντίδα.

Σωματικές αλλαγές και δυσφορία

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που βιώνουν σωματική δυσφορία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως πόνους, δυσκοιλιότητα, τάση για έμετο. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική υγεία.

Επιπλέον, οι τόσες αλλαγές στο σώμα σας μπορεί να σας επηρεάσουν αρνητικά.

Εξάντληση

Είτε από τις ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης είτε από το άγχος, ορισμένες γυναίκες αισθάνονται συχνά πολύ κουρασμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κυρίως λόγω της έλλειψης ύπνου. Η εξάντληση έχει βαθιά επίδραση στη διάθεση και κατά κανόνα πυροδοτεί τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα.

Τα ανάμεικτα συναισθήματα που μπορεί να βιώνετε

Ευτυχία και λύπη

Το να περιμένετε το μωράκι σας και το να μοιράζεστε τη χαρά σας με τους αγαπημένους σας σας κάνει να νιώθετε ευτυχής. Από την άλλη πλευρά, όταν είστε μόνες, η σωματική δυσφορία μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ακριβώς το αντίθετο.

 

 

Κλάμα και γέλιο

Μην προσπαθείτε να βρείτε λογική εξήγηση στο γιατί τη μία χαμογελάτε και την άλλη αρχίζετε ξαφνικά να κλαίτε. Θυμηθείτε μόνο πως είναι απόλυτα φυσιολογικό και πως δεν είστε οι μόνες.

Φόβος και άγχος

Πιθανότατα θέλετε να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε σχετικά με τον τοκετό και το μωράκι σας. Όσες απαντήσεις και να σας δώσουν, ο φόβος για το άγνωστο είναι εκεί και είναι επίσης φυσιολογικός και κοινός.

Για τη διαχείριση των έντονων συναισθημάτων

Για να επαναφέρετε την ισορροπία στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, φροντίστε:

Να κοιμάστε καλά και επαρκώς

Ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος (7 με 9 ώρες κάθε βράδυ) μπορεί να υποστηρίξει τη συναισθηματική σταθερότητα. Επιλέξτε την πιο άνετη θέση για εσάς και το μωρό σας και καθιερώστε ρουτίνες χαλάρωσης που προάγουν την ξεκούραση όπως το να ακούσετε μια χαλαρωτική μουσική ή να διαβάσετε ένα βιβλίο.

Να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή

Διατηρώντας μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στις σωστές ποσότητες, προστατεύετε εσάς και το μωρό σας τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Να συνεχίσετε την ήπια άσκηση

Αν κάνετε ένα άθλημα, συνεχίστε το προσαρμόζοντάς το αναλόγως. Αν πάλι όχι, απλά περπατήστε έστω για λίγη ώρα κάθε μέρα.

Κάντε με μεγαλύτερη συχνότητα ό,τι σας ευχαριστεί

Από το να φάτε το αγαπημένο σας φαγητό μέχρι το να κάτσετε απλά στον καναπέ και να δείτε τις αγαπημένες σας ταινίες, αυξήστε τη συχνότητα των δραστηριοτήτων που σας γεμίζουν.

 

*Μην ξεχνάτε

Ό,τι νιώθετε, είναι απολύτως φυσιολογικό. Αυτή είναι ακόμη μια περίοδος στη ζωή σας που θα περάσει γρήγορα και σε κάθε περίπτωση σας αξίζει να τη χαρείτε με κάθε τρόπο.