Όταν πρόκειται για την ανατροφή των παιδιών, ορισμένοι γονείς αισθάνονται ότι πρέπει να δεσμευτούν σε μια συγκεκριμένη γραμμή. Αν είστε ένας ευγενικός ή ευαίσθητος γονέας, επικυρώνετε πάντα τα συναισθήματα του παιδιού σας. Αν είστε πιο αυταρχικός γονέας, θέτετε όρια στα παιδιά και επικεντρώνεστε στην τήρηση καθορισμένων κανόνων.

Στην πραγματικότητα, η γονική μέριμνα λειτουργεί καλύτερα αν αναμειγνύετε τα στυλ. Ο σαματάς γύρω από τα στυλ ανατροφής μας έχει απομακρύνει από το πιο σχετικό ερώτημα που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας:

«Τι χρειάζεται το παιδί μου αυτή τη στιγμή;»

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Μήπως να σταματήσετε να ελέγχετε τόσο τα παιδιά;

Σε ορισμένες περιπτώσεις το παιδί σας θα χρειαστεί να του παρέχετε κάποια συναισθηματική ασφάλεια και άλλες φορές θα χρειαστεί πιο αυστηρή καθοδήγηση. Η ευγένεια και η αποφασιστικότητα δεν είναι λάδι και νερό. Μπορούν να πάνε μαζί.

Πώς να είστε «gentle» γονέας και «authoritative» ταυτόχρονα

Καμία έρευνα δεν είναι αρκετά σύνθετη για να απαντήσει στο ερώτημα ποιο στυλ ανατροφής είναι το καλύτερο. Αντ’ αυτού, οι γονείς είναι σημαντικό να επικεντρωθούν στο να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παιδιού τους. 

Τις περισσότερες φορές, αυτό θα μοιάζει με ένα μείγμα ήπιας, ανταποδοτικής και αυταρχικής γονικής μέριμνας. Δεν χρειάζεται να είμαστε σκληροί, αλλά μπορούμε να κρατήσουμε αδιαπραγμάτευτα όρια.

Αν το παιδί σας, για παράδειγμα, ξεσπάσει ακριβώς πριν χρειαστεί να φύγετε για ένα σημαντικό ραντεβού, δείτε πώς θα μπορούσατε να διαχειριστείτε την κατάσταση:

Βοηθήστε το παιδί σας να διαχειριστεί τα συναισθήματά του

Αντί απλώς να απομακρυνθείτε ή να το επιπλήξετε για την αντίδρασή του, αφιερώστε λίγα λεπτά για να ηρεμήσετε μαζί. Και μέσω της φωνής, της έκφρασης του προσώπου και των συναισθημάτων σας, δείξτε μια ήπια, στοργική προσέγγιση.

Διδάξτε και τους άλλους ανθρώπους που φροντίζουν το παιδί σας

Καθίστε μαζί με το άτομο που θα φροντίζει το παιδί σας όσο εσείς θα λείπετε και δείξτε του πώς να ηρεμεί το παιδί αφού φύγετε.

Πηγαίνετε στο ραντεβού σας

Μπορεί να πάρει μερικά λεπτά παραπάνω. Αλλά αυτό βοήθησε στην ανάπτυξη της ανθεκτικότητας του παιδιού μέσω μιας υβριδικής προσέγγισης και εσείς εξακολουθείτε να μπορείτε να πάτε στο ραντεβού σας.

Μπορείτε να προεκτείνετε αυτά τα βήματα σε διάφορες καταστάσεις.

Για παράδειγμα, μπορείτε να συμπάσχετε με ένα παιδί που δυσκολεύεται να σηκωθεί από το κρεβάτι το πρωί λέγοντας: «Ξέρω ότι τα πρωινά είναι δύσκολα και είσαι κουρασμένος» και με την ίδια πρόταση να εκφράσετε ότι το να μην πάει στο σχολείο δεν είναι απλώς επιλογή.

Μπορείτε να έχετε σταθερότητα, να θέτετε όρια και περιορισμούς και ταυτόχρονα να παρέχετε συναισθηματική ασφάλεια στα παιδιά.