Ευφάνταστο παιχνίδι: Έτσι θα βελτιώσετε τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού

Βοηθήστε το παιδί σας να συνδέσει τις καθημερινές του εμπειρίες με το παιχνίδι ώστε να γίνει μια κοινωνική πεταλούδα.
1 Μαΐου 2023 | 08:02

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από το παιχνίδι, επειδή το παιχνίδι είναι ο απλούστερος τρόπος για να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους.

Υπάρχουν αμέτρητες διαφορετικές μορφές παιχνιδιού και κάθε μία βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν έναν συγκεκριμένο τομέα μάθησης.

Το ευφάνταστο παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας όταν διδάσκονται τα νήπια πώς να κοινωνικοποιούνται και να επικοινωνούν με τους άλλους.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: 5 κοινά προβλήματα στις φιλίες

Όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να δημιουργήσουν νέα σενάρια, το μυαλό τους εργάζεται για να συσχετίσει τη δραστηριότητα με καταστάσεις της πραγματικής ζωής.

Ενθαρρύνετε το ευφάνταστο παιχνίδι

To φανταστικό παιχνίδι ξεκινά στο μυαλό ενός παιδιού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς δεν μπορούν να συμμετάσχουν. Αν τα παιδιά πηδούν στον αέρα και σας λένε ότι πετάνε, τότε μην τους κόψετε τα φτερά. Αντ ‘αυτού, τροφοδοτήστε τη φαντασία τους.

Περιορίστε τις οθόνες και επιλέξτε πιο κλασικά παιχνίδια. Τα μπλοκ, οι κούκλες, οι τέχνες και τα χειροτεχνήματα είναι όλα παιχνίδια που απαιτούν δημιουργικότητα. Ως εκ τούτου, ενισχύουν την φαντασία.

Το παιχνίδι προσποίησης επιτρέπει στα παιδιά να δοκιμάσουν νέους ρόλους για τους εαυτούς τους (όπως υπερήρωες, πριγκίπισσες, άγρια ζώα ή ακόμη και γονείς). Έτσι αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων και η κοινωνικοποίηση.

Επιλέξτε μια αφορμή ή μια ιστορία για να ξεκινήσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κοινωνική ιστορία που θα το βοηθήσει να διδαχθεί μια συγκεκριμένη δεξιότητα ή συμπεριφορά. Για παράδειγμα, αν παίζετε «παγωτατζίδικο», μπορείτε να προσποιηθείτε ότι σας πέφτει μια από τις μπάλες και να εξηγήσετε πώς νιώθετε γι αυτό, και στη συνέχεια βρείτε μαζί μια λύση.

Τα παιδιά μιμούνται ό,τι κάνουμε, είτε το θέλουμε είτε όχι. Πόσες φορές έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να λέει καταλάθος μια κακή λέξη την οποία πιάνουν αμέσως και μετατρέπονται σε μικροσκοπικούς παπαγάλους.

Λοιπόν, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό προς όφελός μας, διαμορφώνοντας θετικές κοινωνικές δεξιότητες των νηπίων, όπως η χρήση ευγενικής γλώσσας, η επίδειξη ενσυναίσθησης και η εναλλάξ χρήση των παιχνιδιών τους με φίλους ή αδέλφια.

Η εξάσκηση αυτών των δεξιοτήτων στο σπίτι θα βελτιώσει τη συναισθηματική τους ανάπτυξη κάθε φορά που βρίσκονται σε ένα χώρο με άλλα παιδιά.

Κοινωνικές δεξιότητες

Η κατανόηση των κοινωνικών δεξιοτήτων μπορεί να είναι πρόκληση. Ωστόσο, τα παιδιά έχουν έναν φυσικό τρόπο να σχετίζονται και να συνδέονται όταν παίζουν.

Τα παιδιά μαθαίνουν να εναλλάσσονται, να μοιράζονται και να συνεργάζονται μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με τους άλλους. Καθώς το παιδί σας ασχολείται με το φανταστικό παιχνίδι, αρχίζει να κατανοεί τις σχέσεις.

Παρουσιάζονται ευκαιρίες να πειραματιστεί με τα κοινωνικά όρια. Βελτιώνουν τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών και γίνονται πιο συνδεδεμένα, με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Ως αποτέλεσμα, χτίζουν καλύτερες σχέσεις με τους συνομηλίκους τους.

Πρόσφατα Άρθρα
Παίζοντας ανταγωνιστικά αθλήματα με υγιή τρόπο 9 Μαΐου 2024, 08:00
Παιδιά: Σε επίπεδα ρεκόρ το άγχος τους 8 Μαΐου 2024, 08:00
Αφήνουμε τα παιδιά να εκδηλώσουν μόνα τους τη στοργή 8 Μαΐου 2024, 08:00
Ταλαντούχο παιδί- Πώς το υποστηρίζουμε; 7 Μαΐου 2024, 08:00
Οι επιπτώσεις του να προσφέρουμε στα παιδιά όλα όσα ζητούν 5 Μαΐου 2024, 08:00
Γονείς: Η φράση που όλα τα παιδιά θέλουν να ακούσουν, ανεξαρτήτως ηλικίας 4 Μαΐου 2024, 08:00
3 τρόποι για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τη φύση 4 Μαΐου 2024, 08:00
Παιδιά και βρέφη: Ώρα για… περιποίηση! 3 Μαΐου 2024, 08:00
Παιδιά: Αφήστε τα να παίξουν στη φύση και να… λερωθούν! 2 Μαΐου 2024, 08:00
Παιδί: Δεν χρειάζεται η τιμωρία για να βάλετε όρια 2 Μαΐου 2024, 08:00
Παιδιά: Τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να τους κάνουμε 1 Μαΐου 2024, 04:55
Παιδί: 3 υγιεινές συνήθειες που πρέπει να του μάθουμε 29 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδικά τραύματα: Πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο 28 Απριλίου 2024, 08:00
Ο τρόπος που λέμε «όχι» στα παιδιά έχει σημασία 27 Απριλίου 2024, 08:00
Ακμή στην εφηβεία: Πώς μπορεί να αποφευχθεί; 26 Απριλίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version