Καθώς πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές, πολλοί γονείς αναρωτιούνται πώς να κρατήσουν τα παιδιά τους απασχολημένα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχετε αυτό είναι να τα ενθαρρύνετε να περνούν χρόνο στη φύση.

Το παιχνίδι στην ύπαιθρο προσφέρει ένα διάλειμμα από τις οθόνες και την τεχνολογία μαζί με μια σειρά από σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά οφέλη. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα είναι η σωματική δραστηριότητα που συνεπάγεται.

Με έναν αυξανόμενο αριθμό παιδιών να περνούν ώρες κάθε μέρα μπροστά σε οθόνες, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να σηκώνονται και να κινούνται. Εκτός από τα οφέλη για τη σωματική υγεία, ο χρόνος που αφιερώνεται έξω έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.

Διαβάστε επίσης: Παιδί και ψυχική υγεία: 7 συνήθειες που τη θωρακίζουν

Έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση στη φύση μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση, να μειώσει το στρες και το άγχος και ακόμη και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία. Μπορεί, ακόμη, να βοηθήσει τα παιδιά να χαλαρώσουν και να επαναφορτιστούν. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους άγχους, όπως η σχολική χρονιά.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ένωση για τη Βιωματική Εκπαίδευση, η εκπαίδευση στην ύπαιθρο και η μάθηση με βάση την περιπέτεια έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ομαδική εργασία, την επικοινωνία και τις ηγετικές δεξιότητες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπαίθριες δραστηριότητες συχνά απαιτούν συνεργασία και επίλυση προβλημάτων, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να αναπτύξουν κοινωνικούς δεσμούς. Όταν τα παιδιά περνούν χρόνο εκτός σπιτιού, είναι επίσης πιο πιθανό να αλληλεπιδρούν με τους συνομηλίκους τους με ουσιαστικό τρόπο.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τα παιδιά που δυσκολεύονται με τις κοινωνικές δεξιότητες, καθώς τους προσφέρει την ευκαιρία να εξασκηθούν στην επικοινωνία και να οικοδομήσουν φιλίες, διαπίστωσε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Psychology.

Πώς να ενθαρρύνετε το παιχνίδι στη φύση

Το να πείσουμε τα παιδιά να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Ειδικά όταν έχουν συνηθίσει να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους σε εσωτερικούς χώρους, μπροστά σε οθόνες.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ενθαρρύνετε τα παιδιά να βγουν έξω:

  • Δώστε το παράδειγμα: Αν θέλετε τα παιδιά σας να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να καταβάλλετε και εσείς προσπάθεια να το κάνετε. Προγραμματίστε οικογενειακές εκδρομές στο πάρκο. Πηγαίνετε μαζί για πεζοπορία. Ή αφιερώστε χρόνο στην κηπουρική.
  • Προσφέρετε επιλογές: Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με δραστηριότητες όταν έχουν λόγο για το τι κάνουν. Προσφέρετε μερικές διαφορετικές επιλογές για υπαίθριες δραστηριότητες. Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει ποια θέλει να κάνει.
  • Κάντε το διασκεδαστικό: Αναζητήστε τρόπους για να κάνετε τον χρόνο σας σε εξωτερικούς χώρους ευχάριστο, όπως το να σχεδιάσετε ένα κυνήγι θησαυρού, να χτίσετε ένα οχυρό ή να κάνετε πικνίκ.
  • Περιορίστε τον χρόνο στην οθόνη: Θέστε σαφή όρια στον χρόνο που αφιερώνεται στην οθόνη. Αυτό μπορεί να σημαίνει τον καθορισμό συγκεκριμένων ωρών για παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους. Ή την καθιέρωση ενός κανόνα ότι οι οθόνες επιτρέπονται μόνο σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Το να περνάτε χρόνο στην ύπαιθρο είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία των παιδιών. Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να βγαίνουν έξω, οι ενήλικες μπορούν να τα βοηθήσουν να παραμείνουν ενεργά, να μειώσουν το άγχος και το στρες και να αναπτύξουν σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες.

Με λίγη προσπάθεια, ο χρόνος στην ύπαιθρο μπορεί να αποτελέσει ένα διασκεδαστικό και ευχάριστο μέρος των καλοκαιρινών διακοπών. Βγάλτε λοιπόν τα παιδιά σας έξω και απολαύστε όλα τα οφέλη που προσφέρει η φύση.