Γνωρίζοντας τους λόγους για τους οποίους το μωρό μας κλαίει, είμαστε σε θέση να το παρηγορήσουμε κατάλληλα. Οι περισσότεροι νέοι γονείς μπορεί να κατακλύζονται από ανησυχία, ειδικά όταν το κλάμα δεν σταματά.

Ωστόσο, το κλάμα είναι απολύτως φυσιολογικό αφού είναι ένας από τους τρόπους να επικοινωνούν τα μωρά μαζί μας. Τους επιτρέπει να εκφράσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους και έτσι μας ενημερώνουν για το πότε είναι στεναχωρημένα ή για το αν κάτι τα ενοχλεί.

 

Διαβάστε επίσης: Ζέστη και θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

 

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους κλαίνε τα μωρά

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα μωρά νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους κλαίγοντας. Οι πιο συνηθισμένοι από αυτούς είναι:

 

Η πείνα

Η πείνα είναι συχνά το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι γονείς όταν ακούν το μωρό τους να κλαίει. Και δεν έχουν άδικο αφού είναι πράγματι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα μωρά κλαίνε.

Αν δε, βλέπετε το μωρό να προσπαθεί να βάλει τα δάχτυλά του ή άλλα αντικείμενα στο στοματάκι του, τότε να είστε βέβαιοι πως η πείνα είναι η αιτία της γκρίνιας.

 

Η ανάγκη για αλλαγή πάνας

Μια βρώμικη πάνα μπορεί να είναι συχνά αιτία δυσφορίας για τα μωρά. Η αίσθηση είναι για εκείνα τουλάχιστον άβολη, επομένως λογικό είναι να παραπονιούνται.

 

Η κούραση

Η κούραση κάνει τα μωρά γκρινιάρικα και ευερέθιστα.

Τα νεογέννητα πρέπει να κοιμούνται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις ώρες που παίρνει το μωρό σας έναν υπνάκο και να το βάζετε για ύπνο μια σωστή ώρα κάθε βράδυ.

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι το να κρατούν το μωρό τους στην αγκαλιά τους για να κοιμηθεί είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουν πιο γρήγορα. Ωστόσο, ορισμένα μωρά μπορεί στην πραγματικότητα να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κοιμηθούν όταν τα κρατά η μαμά ή ο μπαμπάς αγκαλιά.

Συνήθως, είναι καλύτερο να βάζετε το μωρό για ύπνο στην κούνια του.

 

Η ακατάλληλη θερμοκρασία

Ακριβώς όπως οι ενήλικες, τα νεογέννητα νιώθουν τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία και επηρεάζονται αναλόγως. Εάν το μωρό είναι για παράδειγμα υπερβολικά «τυλιγμένο» μια κρύα μέρα, μπορεί να υπερθερμανθεί, να αισθανθεί δυσφορία και να αρχίσει να κλαίει.

Άλλος ένας λόγος για τον οποίο τα μωρά κλαίνε είναι αν τα αγγίζει κάτι πολύ ζεστό ή κρύο. Για παράδειγμα, όταν τους αλλάζετε την πάνα και τα καθαρίζετε, θα πρέπει να βεβαιώνεστε ότι η υγρή πετσέτα που χρησιμοποιείτε δεν είναι πολύ κρύα.

 

Η αναζήτηση προσοχής

Μερικές φορές, όταν ένα μωρό κλαίει, είναι απλώς επειδή χρειάζεται την προσοχή της μαμάς και του μπαμπά.

Το μωρό σας μπορεί να θέλει να παίξετε μαζί του για λίγο ή να το σηκώσετε και να το πάτε μια βόλτα.

Τα μωρά βέβαια κουράζονται να παίζουν επίσης, γι’ αυτό πρέπει να ξέρετε πότε να σταματάτε για να μην αρχίσουν να κλαίνε ξανά.

 

Κάποιος πόνος

Τα μωρά κλαίνε επίσης αν πονούν ή αισθάνονται δυσφορία. Κατά τους πρώτους ειδικά μήνες της ζωής τους, τα βρέφη είναι ευάλωτα σε ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως ο πυρετός και οι στομαχικές διαταραχές.

Φυσικά, σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό.