Το άγχος δεν αποτελεί «προνόμιο» μόνο των ενηλίκων. Μερικές φορές βασανίζει και τα μικρά παιδιά. Αλλά όταν το παιδί σας πανικοβάλλεται, το να του λέτε «ηρέμησε» δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αν δεν μπορείτε να του το πείτε, τι μπορείτε να κάνετε; Να του δείξετε πώς να το κάνει, λένε οι ειδικοί. Άλλωστε, η ηρεμία είναι κάτι που διδάσκεται καλύτερα μέσω της επίδειξης.

Λέγοντας στο παιδί να ηρεμήσει δεν επικυρώνετε τα συναισθήματα του, ούτε το βοηθάτε να κατανοήσει τι νιώθει. Και άθελά σας, μπορεί να το εκλάβει ως απόρριψη. 

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πώς θα προστατεύσουμε την ψυχική τους υγεία αυτό το καλοκαίρι

Η διαχείριση ενός συναισθήματος όπως το άγχος είναι ένα πολύπλοκο έργο για τα παιδιά.

Μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ το 80% των παιδιών ήθελαν να ηρεμήσουν, δεν μπορούσαν να το κάνουν, επειδή το στρες είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση γι’ αυτά και δεν έχουν αποκτήσει ακόμα τους απαραίτητους μηχανισμούς για να το αντιμετωπίσουν.  

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί να ηρεμήσει

  • Αναζητήστε την αιτία που προκαλεί άγχος στο παιδί. Σκεφτείτε αν συνέβη κάτι το διάστημα που παρουσιάστηκαν τα συμπτώματα.
  • Ο διάλογος είναι απαραίτητος. Συζητήστε μαζί  τι είναι ακριβώς αυτό που το αγχώνει, πώς νιώθει εκείνη τη στιγμή και για ποιο λόγο.
  • Δείξτε κατανόηση χωρίς να αμφισβητείτε το πόσο δύσκολη μπορεί να είναι μια κατάσταση. Μπορεί να μην έχει αυξημένες υποχρεώσεις, ωστόσο μπορεί να γνωρίσει το άγχος με ποικίλους τρόπους και μάλιστα με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσωματική του υγεία.
  • Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του. Τονίστε τις καλές του στιγμές και όλα όσα έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει στο παρελθόν.
  • Γίνεται το πρότυπό του. Μιλήστε του για το άγχος και εξηγήστε του πως είναι φυσιολογικό, κάτι που βιώνουν όλοι οι άνθρωποι, κάποιες στιγμές ακόμα κι εσείς. Εξηγήστε του ποιες τεχνικές διαχείρησης λειτουργούν για εσάς και ενθαρρύνετέ το να τις δοκιμάσει.
  • Εξασκηθείτε στην αναπνοή. Τόσο το άγχος όσο και η ηρεμία είναι μεταδοτικά. Η αναπνοή βοηθά το παρασυμναθητικό μας νευρικό σύστημα να μπει σε λειτουργία χαλάρωσης.