Δεδομένου του γρήγορου ρυθμού της ζωής λόγω των καθημερινών μας υποχρεώσεων, το να κάτσουμε στο τραπέζι με τα παιδιά και να φάμε όλοι μαζί σαν οικογένεια, αποτελεί πολλές φορές πρόκληση. Ωστόσο, τα οφέλη όταν μοιραζόμαστε τέτοιες στιγμές είναι σημαντικά και μέρες πιο χαλαρές και ξεκούραστες, το οικογενειακό τραπέζι είναι καλό να είναι μία από τις προτεραιότητές μας.

 

4 οφέλη του να καθόμαστε στο τραπέζι όλοι μαζί

 

#1 Βελτιώνουμε την επικοινωνία μας με τα παιδιά

Μέσω του κοινού μας γεύματος, απαλλαγμένο από περισπασμούς όπως το κινητό μας, έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τα παιδιά μας και να μοιραστούμε τα καλά και τα κακά της καθημερινότητάς τους. Επιπλέον, το οικογενειακό τραπέζι βοηθά τα παιδιά να εκφράζονται περισσότερο και να επικοινωνούν πιο εποικοδομητικά μαζί μας και με τα αδέρφια τους.

 

Διαβάστε επίσης: Διακοπές με την οικογένεια χωρίς στρες

 

#2 Ερχόμαστε πιο κοντά

Σαν αποτέλεσμα της βελτιωμένης επικοινωνίας, κάθε μέλος της οικογένειας γνωρίζει καλύτερα το ένα το άλλο. Η οικογενειακή αυτή συγκέντρωση ενισχύει την αίσθηση της ασφάλειας και του οικογενειακού δεσμού. Αυτό είναι θεμελιώδες για να αναπτύξουν τα παιδιά υγιή συναισθήματα και να υπάρχει ισορροπία.

Ιδιαίτερα στην εφηβεία κατά την οποία τα πιο πολλά παιδιά βιώνουν συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, η αξία αυτής της ασφάλειας γίνεται ακόμα πιο ουσιαστική.

 

#3 Υιοθετούμε καλές συνήθειες

Μαγειρεύοντας στο σπίτι είναι πιο πιθανό να επιλέξουμε να καταναλώσουμε κάτι πιο ποιοτικό και να υιοθετήσουμε οικογενειακώς πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η παιδική ηλικία είναι το ιδανικό στάδιο για να διδαχθεί κανείς καλούς τρόπους συμπεριφοράς που θα τον «ακολουθούν» μια ζωή. Όταν τα παιδιά τρώνε μαζί μας, είναι πιο πιθανό να αντιγράψουν τη συμπεριφορά μας στο τραπέζι, να είναι πιο δεκτικά σε πιο θρεπτικά πιάτα και να καθίσουν ήσυχα να μοιραστούν αυτή τη στιγμή με εμάς.

 

#4 Δημιουργούμε αναμνήσεις ζωής

Κι όταν πια τα παιδιά μας μεγαλώσουν και ανοίξουν τα φτερά τους και δεν θα μπορούμε πια να τρώμε κάθε Κυριακή όλοι μαζί, οι γλυκές αναμνήσεις από αυτά τα μεσημεριανά τραπέζια θα φέρνουν χαμόγελο στα χείλη τα δικά μας μα και εκείνων, που μπορεί πια να χτίζουν καινούριες αναμνήσεις με τα δικά τους παιδιά.