Η εγκυμοσύνη μαζί με τις πολλές της χαρές, κρύβει και προκλήσεις που καλούμαστε να ξεπεράσουμε. Μία από αυτές μπορεί να είναι και η σχέση που έχουμε με το σώμα μας, το οποίο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας.

Ο τρόπος που περπατάμε, που μιλάμε, που ντυνόμαστε κάθε πρωί, εξαρτάται κατά πολύ από το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας σωματικά. Ως εκ τούτου, πολλές φορές,  το πώς κρίνουμε την εμφάνισή μας μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή μας.

Η κακή σχέση που ενδεχομένως αναπτύσσουμε με το σώμα μας έχει δυστυχώς, βαθιές ρίζες. Από πολύ μικρή ηλικία αποκτούμε μία πολύ συγκεκριμένη εικόνα του «ωραίου», μέσα στην οποία είναι δύσκολο να μην παγιδευτούμε. Ένα κατά τα κοινωνικά πρότυπα ωραίο κορμί θεωρείται άλλωστε ταυτόσημο της ευτυχίας και της επιτυχίας.

Πώς θα καταφέρουμε να «σπάσουμε» τις κοινωνικές νόρμες και να αισθανόμαστε καλά με αυτό που πραγματικά είμαστε, απολαμβάνοντας στο έπακρο όλες τις χαρές της μητρότητας;

Γιατί αισθανόμαστε ευάλωτες για το σώμα μας μετά τον τοκετό

Σε περιόδους που παίρνουμε βάρος, τα αποθαρρυντικά σχόλια μπορεί να είναι έντονα, ιδιαιτέρως εάν έχει περάσει καιρός μετά τον τοκετό. Το άγχος που σαν αποτέλεσμα αυτά μας προκαλούν μπορεί να οδηγήσει σε μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό μας σε σημείο να αποφεύγουμε να δούμε το σώμα μας στον καθρέφτη.

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος κατά την οποία πολλές γυναίκες αισθάνονται άνετα με το σώμα τους και του δίνουν την «άδεια» να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.

Ωστόσο, μετά τη γέννηση του μωρού, μπορεί να προκύψουν όπως είπαμε θέματα λόγω των αλλαγών στο σώμα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που περίπου το 41% των γυναικών αισθάνονται πιο αρνητικά για την εικόνα του σώματός τους μετά την εγκυμοσύνη σε σύγκριση με πριν.

«Αγκαλιάζουμε» το σώμα μας και μετά τον τοκετό

Σύμφωνα με έρευνα η θέαση του γυμνού εαυτού μας στον καθρέφτη όταν το σχήμα του σώματός μας έχει αλλάξει, μπορεί να μειώσει το άγχος και να μας βοηθήσει να επανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας.

Καλό θα ήταν επίσης να:

  • Κρατήσετε τον εαυτό σας μακριά από τα social media που συχνά προωθούν συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς και μας εγκλωβίζουν σε εικόνες πλασματικές.
  • Κλείσετε τα αυτιά σας σε τυχόν δυσάρεστα έως προσβλητικά σχόλια και να εστιάσετε σε άλλες πτυχές της ζωής σας όπως τα επιτεύγματά σας, τα ενδιαφέροντά σας, τους ανθρώπους που αγαπάτε, τις αγκαλιές με το μωράκι σας. Όλα αυτά αποτελούν ασπίδα προστασίας της αυτοπεποίθησής σας και των προβληματισμών σε σχέση με την εικόνα του σώματός σας.
  • Μην πιέζεστε. Κανείς δεν θα σας πει πως θα είστε και φυσικά τα «πρέπει» για τον εαυτό σας τα ορίζετε μονάχα εσείς. Εξασκείστε  την υπομονή και την ευγένεια στις συναναστροφές σας και βεβαίως μην γεμίζετε ενοχές εάν βιώνετε αρνητικά συναισθήματα. Είναι κι αυτά μέρος της ζωής και αν μη τι άλλο μας κάνουν πιο δυνατούς.
  • «Συνδεθείτε» με ανθρώπους, συζητήστε επί του θέματος με άλλες μαμάδες και θα δείτε πως δεν είστε η μόνη που μπορεί να έχει προβληματισμούς και ανασφάλειες.

*Αν επιθυμείτε να χάσετε βάρος αλλά αισθάνεστε πως δεν θα τα καταφέρετε μόνη, απευθυνθείτε σε έναν διατροφολόγο. Η καθοδήγησή του μπορεί να σας βοηθήσει να «αγκαλιάσετε» εκ νέου το σώμα σας.

*Είναι σημαντικό να αγαπάτε τον εαυτό σας ακριβώς όπως (και γι’ αυτό που) είναι. Επιδοθείτε στην αυτοφροντίδα και να μην ξεχνάτε ποτέ εσάς.