Όλοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς γονείς να συζητάνε – σχεδόν ένοχα – ότι το παιδί τους δεν δείχνει να έχει κάποιο ταλέντο ή κλίση προς κάτι. Προφανώς, υπάρχουν παιδιά που από πολύ νωρίς εμφανίζουν δεξιότητες που κερδίζουν τις εντυπώσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι για τα υπόλοιπα παιδιά και ούτε καν για τα ίδια αν δεν φροντίσουν τα όποια «ταλέντα» τους να τα καλλιεργήσουν.

Είναι μεγάλης σπουδαιότητας η συμβολή των γονιών στην ανακάλυψη των δυνατοτήτων κάθε παιδιού, όπως στη συνέχεια η ανάπτυξη και εξέλιξη αυτών. Αυτές οι ιδιαίτερες δυνατότητες που τις συναντάμε λεκτικά και ως ταλέντα είναι μία πολυδιάστατη έννοια που περιγράφει ικανότητες που υπάρχουν σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο ή κουλτούρα. Ταλέντα λοιπόν έχουμε όλοι!

Τώρα θα ρωτήσει κάποιος, αφού τα έχουμε όλοι πού και πώς μπορούμε να τα εντοπίσουμε στα παιδιά μας; Πέραν των κλασικών οδών που είναι ο αθλητισμός, ο χορός, η μουσική και η ζωγραφική ή ακόμα και ακαδημαϊκές ικανότητες (μαθηματική σκέψη, σύνθετη και πλούσια χρήση της γλώσσας) υπάρχουν και άλλοι τομείς προς εξερεύνηση: μπορεί το παιδί να έχει ανεπτυγμένη κριτική σκέψη με τοποθετήσεις και προβληματισμούς που θα σας βάλουν εσάς σε «σκέψεις», μπορεί να εκδηλώνει στις παρέες του μία αρχηγική ικανότητα ή ακόμα να εκφράζεται προφορικά ή γραπτά με πρωτοτυπία και εφευρετικότητα.

Αυτό σημαίνει ότι το ταλέντο δεν εξαντλείται στην υψηλή νοημοσύνη και απόδοση σε συγκεκριμένους τομείς όπως τους γνωρίζουμε από τις σχολικές δραστηριότητες. Αυτό που χρειάζεται σε κάθε περίπτωση είναι η προσεκτική παρατήρηση του παιδιού στην καθημερινότητά του, η ουσιαστική ενασχόληση μαζί του και η έκθεση του παιδιού σε πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες και ερεθίσματα. Επιπλέον, δεν χρειάζεται το παιδί να έχει καλές επιδόσεις σε όλα ή ακόμα σε πολλά και δη σε αυτά που θα θέλαμε εμείς: χρειάζεται να είναι καλό σε αυτό ή αυτά που πραγματικά το ενδιαφέρουν και του προκαλούν χαρά και όρεξη για δημιουργία.

 

Σε περίπτωση που δεν έχετε εντοπίσει κάποιο ταλέντο μην ανησυχείτε. Πολλές φορές το παιδί δεν εκφράζει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάτι απλά γιατί δεν έχουν υπάρξει οι κατάλληλες συνθήκες και τα σωστά ερεθίσματα. Για αυτό θα πρέπει το παιδί να δοκιμάζεται σε νέες εμπειρίες, νέα χόμπι, διαφορετικές δραστηριότητες. Πόσα πράγματα δεν έχουμε ανακαλύψει εμείς για τον εαυτό μας μεγαλώνοντας, ακόμα και στη διάρκεια της ενήλικης ζωής μας; Για αυτό η καλύτερη συμβουλή είναι: πειραματισμός σε νέα πράγματα χωρίς προσδοκίες για επιτυχίες αλλά με μοναδικό στόχο να βρει το παιδί τι του αρέσει και το κάνει χαρούμενο.

Και μην ξεχνάμε ότι το ταλέντο από μόνο του δεν οδηγεί στην επιτυχία. Αυτό το ισχυρό χαρακτηριστικό που έχει ένα παιδί μπορεί να το βοηθήσει αρκεί να δουλέψει πραγματικά και να εξασκηθεί ουσιαστικά πάνω σε αυτό. Γι’ αυτό ο ρόλος του γονιού, όταν υπάρχει εμφανώς ή εντοπισθεί στη συνέχεια ένα ταλέντο, είναι καταλυτικός για την εξέλιξή του: απαιτείται γονεϊκός χρόνος και ψυχολογική ενθάρρυνση.

Οπότε, αγαπημένοι μου γονείς: ακούμε τις επιθυμίες του, του δίνουμε χρόνο και συζητάμε για όλα αυτά που θα μπορούσε να δοκιμάσει. Αν δεν εκφράσει κάποιο ενδιαφέρον, του προτείνουμε εμείς κάποιες εξωσχολικές δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να αλλάξουν στη συνέχεια με κάποιες άλλες και περνάμε όσο περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί του κάνοντας πράγματα εντός και εκτός σπιτιού.

 

Goomby Στυλό Διαρκείας Pastel
Goomby Μολύβια, Γόμα & Ξύστρα

Όσο για τα εργαλεία που μπορεί να χρειαστεί για να ανακαλύψει ακόμα περισσότερο τον εαυτό του και κάποια κλίση που πιθανόν να έχει, αυτά μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το Πλαίσιο. Το Πλαίσιο εδώ και δεκαετίες είναι ένας μοναδικός προορισμός για να βρει το παιδί ό,τι χρειάζεται για σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, σε μοναδικές τιμές. Εκεί, γονείς, μπορείτε να βρείτε όλα τα προϊόντα της λίστας, σύμμαχο της δημιουργικότητας και της οργάνωσης, με επιλογή από 1000 προϊόντα σε αποκλειστικά σχέδια, εννοείται τα πάντα στην κατηγορία υψηλή τεχνολογία αλλά και γραφεία και καρέκλες για το τέλειο παιδικό δωμάτιο. Οι μαθητές στο Πλαίσιο θα βρουν έτοιμα σχολικά σετ, γεμάτη τσάντα, δεκάδες προτάσεις για άνετο διάβασμα και παιχνίδι και τα πιο trend σχέδια για την πιο cool σχολική χρονιά για τους εφήβους μας.

Goomby mini Μαρκαδόροι Υπογράμμισης Pastel
Sentio Κασετίνα Round Birds

 

Και όλα αυτά με το νέο τρόπο πληρωμής «Πλαίσιο δια 4», στο οποίο παρέχεται άτοκη χρηματοδότηση τεσσάρων δόσεων για αγορά σε προϊόντα από 40€ έως 1000€,  χωρίς πιστωτική κάρτα με δωρεάν παράδοση την επόμενη ημέρα. Το κόστος υπηρεσίας είναι 1€ ανά δόση. Περισσότερες λεπτομέρειες στο plaisio.gr/campaign/dia-4 .

 

Τα πάντα για την Επιστροφή στο σχολείο, με ένα κλικ ΕΔΩ!