Αν και συναρπαστική, η διαδικασία του τοκετού μπορεί ταυτόχρονα να είναι πολύ αγχωτική. Και οι αλήθεια είναι ότι οι ταινίες που έχουμε δει σίγουρα δε βοηθάνε στο να σας καθησυχάσουν.

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν βιώνουν αυτή την εμπειρία όπως στον κινηματογάφο. Τις περισσότερες φορές οι γιατροί σπάνε τα νερά προκειμένου να βοηθήσουν την πρόοδο του τοκετού και να απελευθερώσουν κάποιες από αυτές τις πρωτεΐνες που ενημερώνουν το σώμα ότι ήρθε η ώρα να γεννήσει ένα μωρό.

Βέβαια, δεν μπορείτε να προβλέψετε πότε θα γίνει αυτό. Καθώς περνούν οι μέρες, η προσμονή ολοένα και αυξάνεται. Είναι φυσιολογικό να αρχίσετε να αναρωτιέστε πώς θα εξελιχθούν όλα αυτά. 

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη: 4 διακριτικά σημάδια ότι έρχεται… η μεγάλη ώρα

Στην πραγματικότητα, όταν σπάσουν τα νερά σας η κατάσταση θα μοιάζει κάπως… έτσι:

Αισθάνεστε πίεση ή ακούτε ένα «ποπ»

Το σπάσιμο του αμνιακού σάκου που συγκρατεί το μωρό προκαλεί τον ελαφρύ ήχο που σκάει και την πίεση που μπορεί να αισθάνεστε.

Το υγρό δεν σταματά

Όταν σπάσουν τα νερά σας, το υγρό δεν σταματά και η ποσότητα μπορεί να αυξηθεί αν ακολουθείται από επώδυνες, συνεχείς συσπάσεις.

Το αμνιακό υγρό είναι διαυγές, άοσμο και λεπτό

Ένας τρόπος για να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ ούρων και αμνιακού υγρού είναι ότι το αμνιακό υγρό πρέπει να είναι διαυγές, λεπτό και σχεδόν άοσμο. Αντίθετα, τα ούρα πιθανότατα θα έχουν κάποιο χρώμα και μια ξεχωριστή μυρωδιά.

Το κολπικό έκκριμα είναι συνήθως πιο παχύρρευστο και μπορεί να έχει γλιστερή υφή. 

Το αμνιακό υγρό βοηθάει ένα μωρό να κινείται ελεύθερα μέσα στη μήτρα, διατηρεί σε σταθερή θερμοκρασία το έμβρυο, βοηθά να αναπτυχθούν σωστά οι πνεύμονές του και όταν έρθει η ώρα, κάνει το σώμα σας να σπρώξει το μωρό στον έξω κόσμο.

Μόλις τα νερά σπάσουν, το μωρό σας δεν προστατεύεται πλέον από το αμνιακό υγρό. Το σώμα σας όμως, συνεχίζει παρόλα αυτά να παράγει το υγρό για να διευκολύνει την παράδοση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναγνωρίσετε τα σημάδια και να βεβαιωθείτε ότι θα λάβετε ιατρική βοήθεια εγκαίρως.